Data: 2007-04-15 21:11:57
Temat: Re: prof. Rafalski o diecie optymalnej
Od: "Krystyna*Opty*" <K...@a...spam.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "januszek" <j...@p...irc.pl> napisał w wiadomości
news:slrnf24fk3.fmu.januszek@lexx.eu.org...
> Krystyna*Opty* napisał(a):
>
>> i sam sobie sprawdź fotokopie dokumentów m.inn. prof. Rafalskiego.
>> Treść tych dokumentów przeczy wszystkim bzdurom jakie tutaj wymyślają
>> krytykanci diety optymalnej.
>
> Hmm... Sprawdziłem. Okazuje się, że znowu mamy do czynienia z Radiem
> Erewań bo nie było żadnych klinicznych badań diety kwaśniewskiego.
> Najfajniejsze jest to, że teksty przywołanych przez Ciebie dokumentów
> z
> których właśnie wynika, że nie było takich badań znajdują się wypisz
> wymaluj na stronie Waszego guru ;)
>
> http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=782
>
> Ostatni dokument na tej stronie, z 1988.09.27. Moim zdaniem trzeba być
> intelektualnym analfabetą, żeby traktować to pismo jako raport z
> klinicznych badań.
1. Z jakiej racji domagasz się RAPORTU z klinicznych badań DO?
Jak mi przedstawisz raporty z badań klinicznych wszystkich innych
zalecanych (lub niekrytykowanych) diet wysokowęglowodanowych, to
będziesz wtedy miał prawo domagać się publikacji szczegółowego raportu
z badań klinicznych DO.
2. Kliniczne badania BYŁY, na stronie J.K. akurat nie ma pisma
prof. Rafalskiego z 1987 r., w którym on o tym pisze m.in.:
"Współpraca naszego Zakładu Żywienia Człowieka z lek. med. Janem
Kwaśniewskim datuje się od ponad 10 lat. [...] Badania wstępne,
przeprowadzone na zwierzętach doświadczalnych wykazały, że dieta
niskowęglowodanowa obniża w sposób istotny poziom cholesterolu oraz
innych lipidów we krwi. Następne badania przeprowadzono na dorosłych
mężczyznach, cierpiących na choroby układu krążenia, w ściesłej
współpracy z I Kliniką Chorób Wewnętrznych oraz z Zakładem Diagnostyki
Laboratoryjnej Instytutu Patologii naszej uczelni. Wykazały one, że
dieta niskowęglowodanowa* stosowana przez okres 6 miesięcy spowodowała
istotny spadek masy ciała u osób z nadwagą, a ponadto:
a/ nie wywołała uchwytnych niekorzystnych zmian w stanie zdrowia
(ocenianym na podstawie szerokiego zestawu badań laboratoryjnych i
klinicznych);
b/ spowodowała uchwytne korzystne zmiany w stanie zdrowia badanych
mężczyzn.
Zaliczyć do nich należy m. in. (poza obniżeniem masy ciała):
- poprawę sprawności fizycznej;
- poprawę wydolności układu krążenia;
- złagodzenie objawów choroby wieńcowej;
poprawę sprawności narządu oddechowego.
W okresie 6 miesięcy przestrzegania diety nie ujawniły się u badanych
objawy ketozy, hipercholesterolemii oraz hiperurikemii, które stanowią
główne zastrzeżenia przeciwko stosowaniu diety niskowęglowodanowej.
Należy dodać, że przed nami badania nad wpływem diety "optymalnej"
przeprowadził na szczurach zespół pod kier. prof. dr S. Bergera /SGGW/,
który wykazał m. in. korzystny wpływ tej diety na wagę mózgu i
funkcjonowanie ośrodkowego układu nerwowego /mózgu/ u szczurów.[...]
*cytat: Należy dodać, że pojęcie "dieta niskowęglowodanowa" odpowiada
pojęciu "dieta optymalna", stosowanemu przez J.Kwaśniewskiego.
Krystyna
--
Obecnie nie można wierzyć temu, co piszą gazety. Nawet prawda, gdy
się do nich dostanie, wydaje się podejrzana. Thomas Jefferson
|