« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-01-14 21:31:08
Temat: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuJako poczatkujacy kucharz postanowilem stworzyc moja wlasna fasolke po
bretonsku..Wlasnie mocze fasole(Jas).Problem polega na tym..czytam juz
od 2 godzin i wszedzie podaja by dodac przecier pomidorowy.Osobiscie nie
bardzo przepadam za uzywaniem tego typu rzeczy i planuje dodac pomidory
bez skorek..prosze o porade czy cos z tego wyjdzie?
pozdrawiam
Radek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-01-14 21:44:58
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Uzytkownik "Radek W" <r...@c...pl> napisal w wiadomosci
news:bu4ceq$au2$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Jako poczatkujacy kucharz postanowilem stworzyc moja wlasna fasolke po
> bretonsku..Wlasnie mocze fasole(Jas).Problem polega na tym..czytam juz
> od 2 godzin i wszedzie podaja by dodac przecier pomidorowy.Osobiscie nie
> bardzo przepadam za uzywaniem tego typu rzeczy i planuje dodac pomidory
> bez skorek..prosze o porade czy cos z tego wyjdzie?
> pozdrawiam
> Radek
Oczywiscie. Osobiscie wole np. pomidory bez skorek w kawalkach od przecieru,
bo dla mnie ma zbyt wyrazisty smak. Mozesz np. zamiast jednej puszki uzyc
poltorej lub dwie, jezeli smak bedzie za malo intensywny. A "zywe" pomisory
zawsze sa w potrawach smaczniejsze od przecieru (to moja opinia),
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-14 21:53:13
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuAnka Lazowska wrote:
>
>
> Oczywiscie. Osobiscie wole np. pomidory bez skorek w kawalkach od przecieru,
> bo dla mnie ma zbyt wyrazisty smak. Mozesz np. zamiast jednej puszki uzyc
> poltorej lub dwie, jezeli smak bedzie za malo intensywny. A "zywe" pomisory
> zawsze sa w potrawach smaczniejsze od przecieru (to moja opinia),
>
OK. Czyli plan mam taki ,fasloke gotowac dluuuuggoo...podsmazyc cebulke
,kielbaske ,boczek,zrobic zasmazke z tluszczu i maki
dodac to do fasolki,plus te pomidorki oczywiscie ...(nie zapominajac o
przyprawach)..to taki moj przepis wypracowany z kilku innych :-)
Radek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 08:23:53
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Uzytkownik "Radek W" <r...@c...pl> napisal w wiadomosci
news:bu4do8$c2g$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Anka Lazowska wrote:
>
> >
> >
> > Oczywiscie. Osobiscie wole np. pomidory bez skorek w kawalkach od
przecieru,
> > bo dla mnie ma zbyt wyrazisty smak. Mozesz np. zamiast jednej puszki
uzyc
> > poltorej lub dwie, jezeli smak bedzie za malo intensywny. A "zywe"
pomisory
> > zawsze sa w potrawach smaczniejsze od przecieru (to moja opinia),
> >
> OK. Czyli plan mam taki ,fasloke gotowac dluuuuggoo...podsmazyc cebulke
> ,kielbaske ,boczek,zrobic zasmazke z tluszczu i maki
> dodac to do fasolki,plus te pomidorki oczywiscie ...(nie zapominajac o
> przyprawach)..to taki moj przepis wypracowany z kilku innych :-)
> Radek
Obawiam sie, ze taka fasolka bedzie zbyt rzadka, wyjdzie Ci cos takiego
bardziej zupowatego, pomidory puszczaja duzo soku, i dlatego trzeba dawac
przecier, który jest juz wstepnie odparowany. I zwaz, ze mówimy tu o
przecierze (ja rozumiem, ze chodzi o wytwór domowy), a nie o koncentracie
(wytwór fabryki)
Pozdrowionka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 09:03:30
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku I zwaz, ze mówimy tu o
> przecierze (ja rozumiem, ze chodzi o wytwór domowy), a nie o koncentracie
> (wytwór fabryki)
====
Zła opinia o fabrycznych koncentratach może brać się z tego, że większość z
nich co najwyżej stała obok pomidorów. Łatwo je rozpoznać po cenie, a potem
po wstrętnym smaku potrawy. Pudliszki, mimo, że najdroższe raczej nie
nawalały do tej pory i fasolka z nich na pewno będzie taka jak trzeba.
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 10:09:50
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonsku
Użytkownik "batory" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bu5iqa$bte$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Obawiam sie, ze taka fasolka bedzie zbyt rzadka, wyjdzie Ci cos
takiego
> bardziej zupowatego, pomidory puszczaja duzo soku, i dlatego trzeba
dawac
> przecier, który jest juz wstepnie odparowany. I zwaz, ze mówimy tu o
> przecierze (ja rozumiem, ze chodzi o wytwór domowy), a nie o
koncentracie
> (wytwór fabryki)
Jest jeden świetny patent na znaczne polepszenie smaku i konsystencji
sosu do fasolki - dodaj zupę ogonową z proszku! Proporcje - pół paczki
na litr fasolki.
Napradę polecam, często robię fasolkę po bretońsku (uwielbiam potrawy
fasolowe) i zupa ogonowa zawsze jest dodawana.
--
mangha
....................................................
........
Ogień na skraju łąki. Kartofle w popiele. Szopa na brzegu morza. Krzyż
Południa. Daleki Wschód. Daleka Północ. Dziki Zachód. Wielkie Jezioro
Niedźwiedzie. Wyspa Triston de Cuna. Delta Mississipi. Stare domy
Charotenbourga. Albert Camus. Światło poranka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 11:19:16
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuRadek W wrote:
(...)
> zrobic zasmazke z tluszczu i maki
(...)
Nie robię zasmażki do fasolki. Wystarczy rozgnieść kilka fasolek
i rozgotować je.
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 12:05:03
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuOn Thu, 15 Jan 2004 12:19:16 +0100, Krystyna Chiger
<k...@p...pl> wrote:
>Radek W wrote:
>(...)
>
>> zrobic zasmazke z tluszczu i maki
>
>(...)
>Nie robię zasmażki do fasolki. Wystarczy rozgnieść kilka fasolek
>i rozgotować je.
>
>Krycha
a jak wiadomo o to nietrudno, jak sie sagan zostawi samopas ;))
ja jeszcze na koncu dodaje startej skorki z cytryny - warte
sprobowania!
trys
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 13:19:47
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuJa też nie robię zasmażki. Miksuję fasolkę. Wychodzi gęste i bardzo
smaczne.
Jowita
Użytkownik "Krystyna Chiger" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:40067734.459E6BFB@people.pl...
> Radek W wrote:
> (...)
>
> > zrobic zasmazke z tluszczu i maki
>
> (...)
> Nie robię zasmażki do fasolki. Wystarczy rozgnieść kilka fasolek
> i rozgotować je.
>
> Krycha
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-01-15 13:24:45
Temat: Re: pytanie o "prosta" do wykonania fasolke bo bretonskuWziawszy pod uwage, ze pomidory kosztuja od 7 do 10 zl za kg, wyjdzie z tego
na pewno bardzo droga potrawa.
Ja zawsze dodaje koncentrat Pudliszek + kielbasa + boczek + duzo majeranku i
wszystko jest pyszne.
Jowita
Uzytkownik "Radek W" <r...@c...pl> napisal w wiadomosci
news:bu4ceq$au2$1@SunSITE.icm.edu.pl...
> Jako poczatkujacy kucharz postanowilem stworzyc moja wlasna fasolke po
> bretonsku..Wlasnie mocze fasole(Jas).Problem polega na tym..czytam juz
> od 2 godzin i wszedzie podaja by dodac przecier pomidorowy.Osobiscie nie
> bardzo przepadam za uzywaniem tego typu rzeczy i planuje dodac pomidory
> bez skorek..prosze o porade czy cos z tego wyjdzie?
> pozdrawiam
> Radek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |