« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-14 03:34:35
Temat: ratunku! krem do napoleonekno wlasnie. poratujcie jakims dobrym przepisem, zeb byl gesty, slodki,
ale nei za slodki, i zeby sie nie zachowywal jak zupa! mysalam,z ejak
juz mma swietne mrozone ciasto francuskie, to dalej bedzie latwo, a tu
taka niemila niespodzianka - krem wg przepisu z kuchni polskiej nie
wydszedl i tyle.
na poooomoooooc!
pozdrowienia,
kamila
--
/"\ ||
\ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
/ \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-14 07:38:10
Temat: Re: ratunku! krem do napoleonekja to kiedys nadzialam napoleonki budyniem - takimz torebki,
doktorego bylo dozucone jeszcze sporo makikartoflanej...i chyba
odrobina masla byla wruzcona jak sie mocowalam z tym betonem. ale
wyszlo swietne
proporcji niepamietam, terazbym zrobila na oko...ale to zdaje sie
tylko ja taka jestem ;)
Krysia
>no wlasnie. poratujcie jakims dobrym przepisem, zeb byl gesty, slodki,
>ale nei za slodki, i zeby sie nie zachowywal jak zupa! mysalam,z ejak
>juz mma swietne mrozone ciasto francuskie, to dalej bedzie latwo, a tu
>taka niemila niespodzianka - krem wg przepisu z kuchni polskiej nie
>wydszedl i tyle.
>na poooomoooooc!
>
>pozdrowienia,
>kamila
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 07:50:02
Temat: Re: ratunku! krem do napoleonek> Przepis pdany na forum Sekretw Kobiet: 1L mleka, 3/4 szkl cukru, 2 zółtka,
1 szkl mąki. Ugotować budyń. Podobno dobry, ale nie wypróbowałam.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 09:43:59
Temat: Re: ratunku! krem do napoleonekkamila slawinska napisał(a):
> no wlasnie. poratujcie jakims dobrym przepisem, zeb byl gesty, slodki,
> ale nei za slodki, i zeby sie nie zachowywal jak zupa! mysalam,z ejak
> juz mma swietne mrozone ciasto francuskie, to dalej bedzie latwo, a tu
> taka niemila niespodzianka - krem wg przepisu z kuchni polskiej nie
> wydszedl i tyle.
> na poooomoooooc!
>
> pozdrowienia,
> kamila
> --
> /"\ ||
> \ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
> X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
> / \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS
Proponuje taki ;
2 łyżki czubate mąki ziemniacznej
2 lyżki mąki pszennej
1/2 szkl mleka
1 cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
2 zółtka
1 masło extra
1 szkl mleka zagotwać z cukrem. Druga wymieszać z mąką i żółtkami (aby nie
było grudek) i powoli wlewaćdo gotującego sie mleka. Cały czas mieszać do
zagotowania.
Powinien wyjśc z tego gesty budyń Do goracego włożyć masło i dobrze
wymieszać do calkowitego rozpuszczenia się masla. Ja do kazdej masy
zawsze dodaje troche soku z cytryny aby nie była taka mdła oczywiście wg
smaku i uznania.
Gdy lekko przestygnie smarować nim jedną wartwe napoleonki.Przykryć druga.
Posypac cukrem pudrem.
Smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 12:34:50
Temat: Re: ratunku! krem do napoleonekten bedzie swietny, ale podam jeszcze troszeczke inny, choc bardzo podobny,
bo zasada ta sama:
na duza blache ciastek
pzrepis "lopatologiczny" ;-)
GARNEK
1,5 litra mleka+ 1 maslo roslinne +2 szkl cukru /gotowac na malym ogniu, a
gdy zawrze wlac zawartosc miski i szybko wymieszac, bo gestnieje w oczach/
MISKA
0,5 litra mleka + 2 szkl maki krupczatki + 4 zoltka + 2 zapachy waniliowe
lub rumowe (wszystko wymieszac nie gotujac)
Zawsze wychodzi :-)
--
POzdrówka
Sassenach
GG 1527151
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-14 18:08:49
Temat: Re: ratunku! krem do napoleonekMarsz do Cafe
kupic paczke kremu do Karpatki - zawsze wychodzi i jest dobry.
Nie jest to co prawda ideał, ale tyle razy jadlem gorszy, ze polecam z
czystym sumieniem.
MAc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |