Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!poznan.r
mf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: aniab <a...@p...pulawy.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ratunku! krem do napoleonek
Date: Fri, 14 Dec 2001 10:43:59 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <3...@p...pulawy.pl>
References: <4...@4...com>
NNTP-Posting-Host: is-1.man.pulawy.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1008323139 24788 195.117.173.50 (14 Dec 2001 09:45:39 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Dec 2001 09:45:39 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en,pl
X-Mailer: Mozilla 4.7 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:87460
Ukryj nagłówki
kamila slawinska napisał(a):
> no wlasnie. poratujcie jakims dobrym przepisem, zeb byl gesty, slodki,
> ale nei za slodki, i zeby sie nie zachowywal jak zupa! mysalam,z ejak
> juz mma swietne mrozone ciasto francuskie, to dalej bedzie latwo, a tu
> taka niemila niespodzianka - krem wg przepisu z kuchni polskiej nie
> wydszedl i tyle.
> na poooomoooooc!
>
> pozdrowienia,
> kamila
> --
> /"\ ||
> \ / ASCII RIBBON CAMPAIGN || NO ATTACHMENTS
> X AGAINST HTML MAIL || NO STATIONERY
> / \ AND POSTINGS || NO GRAPHICS
Proponuje taki ;
2 łyżki czubate mąki ziemniacznej
2 lyżki mąki pszennej
1/2 szkl mleka
1 cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
2 zółtka
1 masło extra
1 szkl mleka zagotwać z cukrem. Druga wymieszać z mąką i żółtkami (aby nie
było grudek) i powoli wlewaćdo gotującego sie mleka. Cały czas mieszać do
zagotowania.
Powinien wyjśc z tego gesty budyń Do goracego włożyć masło i dobrze
wymieszać do calkowitego rozpuszczenia się masla. Ja do kazdej masy
zawsze dodaje troche soku z cytryny aby nie była taka mdła oczywiście wg
smaku i uznania.
Gdy lekko przestygnie smarować nim jedną wartwe napoleonki.Przykryć druga.
Posypac cukrem pudrem.
Smacznego
|