« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-10-09 07:35:56
Temat: rogaliki-przepisKolejny raz z sukcesem upieklam rogaliki :)
Ciasto
50 dkg maki mieszamy z 2 paczuszkami suchych drozdzy "etkera" dodajemy:
marg. Kasie, 2 jajka, 5 lyzek mleka, plaska lyzeczke proszku do
pieczenia, 2 cukry waniliowe i szczypte soli. Wyrabiamy gladkie ciasto,
zawijamy w sciereczke i wkladamy do lodowki na 2-3 godziny.
Formowanie rogalikow: odrywamy kawalek ciasta, walkujemy okragly placek
i wycinamy trojkaty. Na kazdy trojkat nakladamy powidla sliwkowe,
zawijamy. Ukladamy na blasze posypanej maka.
Pieczenie: 180 st. w piekarniku elektrycznym, dolna grzalka+termoobieg
do slicznego upieczenia na zloto (gdzies 13 min).
Na talerzy posypujemy cukrem pudrem.
Ostatnio corka namowila mnie by zrobic jej rogaliki z "nutela". Tez
wyszly ok. chociaz osobiscie wole kwaskowaty posmaczek powidel :)
Pozdrawiam
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-10-09 08:16:10
Temat: Re: rogaliki-przepis
Magda Rzepka-Kosinska <m...@i...zabrze.pl> wrote in message
news:3BC2A8DC.26915D52@itam.zabrze.pl...
> Kolejny raz z sukcesem upieklam rogaliki :)
>
> Ciasto
> 50 dkg maki mieszamy z 2 paczuszkami suchych drozdzy "etkera" dodajemy:
> marg. Kasie, 2 jajka, 5 lyzek mleka, plaska lyzeczke proszku do
> pieczenia, 2 cukry waniliowe i szczypte soli.
pojawil sie tu juz kiedys bardzo podobny przepis na rogaliki
krucho-drozdzowe - jak wtedy byly nazwane. Nie pamietam niestety kto go
podawal, ale wychodzily przepyszne.
Nadziewane wlasnie czekolada, lub serem, dzemem...
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-09 11:10:50
Temat: Re: rogaliki-przepisja natomiast robie pyszne rogaliki z budyniem:)
ania
Użytkownik "asia" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9pubn4$52m$1@news.tpi.pl...
>
> Magda Rzepka-Kosinska <m...@i...zabrze.pl> wrote in message
> news:3BC2A8DC.26915D52@itam.zabrze.pl...
> > Kolejny raz z sukcesem upieklam rogaliki :)
> >
> > Ciasto
> > 50 dkg maki mieszamy z 2 paczuszkami suchych drozdzy "etkera" dodajemy:
> > marg. Kasie, 2 jajka, 5 lyzek mleka, plaska lyzeczke proszku do
> > pieczenia, 2 cukry waniliowe i szczypte soli.
>
> pojawil sie tu juz kiedys bardzo podobny przepis na rogaliki
> krucho-drozdzowe - jak wtedy byly nazwane. Nie pamietam niestety kto go
> podawal, ale wychodzily przepyszne.
> Nadziewane wlasnie czekolada, lub serem, dzemem...
> Asia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-09 12:37:36
Temat: Re: rogaliki-przepis
"asia" <a...@p...onet.pl> napisał
> pojawil sie tu juz kiedys bardzo podobny przepis na rogaliki
> krucho-drozdzowe - jak wtedy byly nazwane. Nie pamietam niestety kto go
> podawal, ale wychodzily przepyszne.
> Nadziewane wlasnie czekolada, lub serem, dzemem...
ciekawe, czy tamten przepis był taki, jak ja go znam [taki z zatapianiem
ciasta w wodzie aż wypłynie]..
wychodzą z tego przeyszne rogaliki..
jeśli chcecie, moge podrzucić ten mój 'topielcowy'..
:)
pozdrawiam
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-09 12:52:23
Temat: Re: rogaliki-przepis
Użytkownik mrkm <m...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9pur38$2fp$...@n...tpi.pl...
>
>
> ciekawe, czy tamten przepis był taki, jak ja go znam [taki z zatapianiem
> ciasta w wodzie aż wypłynie]..
> wychodzą z tego przeyszne rogaliki..
> jeśli chcecie, moge podrzucić ten mój 'topielcowy'..
> :)
dawaj, dawaj, ostatnio coś bym sobie popływała...
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-09 12:55:45
Temat: Re: rogaliki-przepis
mrkm <m...@p...onet.pl> wrote in message news:9pur38$2fp$1@news.tpi.pl...
>
> "asia" <a...@p...onet.pl> napisał
>
> ciekawe, czy tamten przepis był taki, jak ja go znam [taki z zatapianiem
> ciasta w wodzie aż wypłynie]..
> wychodzą z tego przeyszne rogaliki..
> jeśli chcecie, moge podrzucić ten mój 'topielcowy'..
nie, tamten byl bez zatapiania, jutro powiem kto byl autorem i jak to
lecialo
wrzuc topielca prosze!
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-10-10 14:27:41
Temat: Re: rogaliki-przepis
"asia" <a...@p...onet.pl> napisał
> pojawil sie tu juz kiedys bardzo podobny przepis na rogaliki
> krucho-drozdzowe - jak wtedy byly nazwane. Nie pamietam niestety kto go
> podawal, ale wychodzily przepyszne.
> Nadziewane wlasnie czekolada, lub serem, dzemem...
ciekawe, czy tamten przepis był taki, jak ja go znam [taki z zatapianiem
ciasta w wodzie aż wypłynie]..
wychodzą z tego przeyszne rogaliki..
jeśli chcecie, moge podrzucić ten mój 'topielcowy'..
:)
pozdrawiam
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |