| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-12 19:22:36
Temat: ryba solachciałabym zapytać jak dobrze upiec solę, dodam,że nigdy tego nie robiłam,
nie wiem czy w piekarniku czy n apatelni na maśle, bo podobno jest krucha ?
czy mam ją w coś wowinąc czy obracać? jaki jest najlepszy sposób aby tego
nie zepsuc
bardzo dziękuję
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-12 19:49:32
Temat: Re: ryba sola
Le mercredi 12 avril 2006 ŕ 21:22:36, dans <e1jkb4$fa8$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> chciałabym zapytać jak dobrze upiec solę, dodam,że nigdy tego nie robiłam,
> nie wiem czy w piekarniku czy n apatelni na maśle, bo podobno jest krucha ?
> czy mam ją w coś wowinąc czy obracać? jaki jest najlepszy sposób aby tego
> nie zepsuc
Obracac maks. 1 raz...
Obtoczyc w mace przed tym, smazyc na masle. Rozgrzanym.
ps. bardzo szlachetna rybka
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-12 20:45:28
Temat: Re: ryba sola'Ewa (siostra Ani) N.' napisał/a/ w wiadomości z dnia 12/04/06 21:49:
>
> Le mercredi 12 avril 2006 ŕ 21:22:36, dans <e1jkb4$fa8$1@nemesis.news.tpi.pl>
> vous écriviez :
>
>> chciałabym zapytać jak dobrze upiec solę, dodam,że nigdy tego nie robiłam,
>> nie wiem czy w piekarniku czy n apatelni na maśle, bo podobno jest krucha ?
>> czy mam ją w coś wowinąc czy obracać? jaki jest najlepszy sposób aby tego
>> nie zepsuc
>
> Obracac maks. 1 raz...
>
> Obtoczyc w mace przed tym, smazyc na masle. Rozgrzanym.
>
> ps. bardzo szlachetna rybka
>
> Ewcia
Witam,
ja lubie jeszcze tak:
1. rybka posolona, przyprawy do ryb, sol i pieprz bialy mielony - nie za
duzo, skropiona cytrynka - ok. 20-30 minut niech sobie w temperaturze
pokojowej wsiaka;
2. ukladam na folii aluminiowej, soute - bez maki, jajka czy bulkitartej,
na to klade kilka wiorkow masla (najlepiej jak najbardziej maslanego - nie
margaryny!) - wiorki grubsze w zaleznosci od grubosci ryby i tak by byly
rozlozone na calej dlugosci kawalka ryby, na to klade galazke lub dwie
swiezego koperku;
2. zawijam w folie aluminiowa - kieszonke, tunel - w kazdym badz razie tak
by folia od gory nie przywierala do rybki i w jakiejs foremce, naczyniu
zaroodpornym do piekarnika srednio nagrzanego na 20-25 minut maksymalnie -
nieraz robie dziurki widelcem z jednej strony w folii zeby byl 'oddech';
3. delikatnie wyjmuje lopatka na talerz - ryba jest bardzo krucha, lamliwa.
Ja podaje z ryzem i cwiartka cytrynki do skrapiania oraz swieza salata ze
smietana
pychotka
pozdrawiam
moz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-12 21:05:23
Temat: Re: ryba sola
Le mercredi 12 avril 2006 ŕ 22:45:28, dans <C0633387.11619%mozilla@gazeta.pl> vous
écriviez :
>> ps. bardzo szlachetna rybka
> 2. zawijam w folie aluminiowa - kieszonke, tunel - w kazdym badz razie tak
> by folia od gory nie przywierala do rybki i w jakiejs foremce, naczyniu
> zaroodpornym do piekarnika srednio nagrzanego na 20-25 minut maksymalnie -
> nieraz robie dziurki widelcem z jednej strony w folii zeby byl 'oddech';
> 3. delikatnie wyjmuje lopatka na talerz - ryba jest bardzo krucha, lamliwa.
> Ja podaje z ryzem i cwiartka cytrynki do skrapiania oraz swieza salata ze
> smietana
To taka rybka wlasnie.... Tylko z ryzem, inaczej wszystkie aromaty
przepadaja.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-12 21:07:58
Temat: Re: ryba sola
Le mercredi 12 avril 2006 ŕ 23:21:33, dans <e1jq0u$fqr$1@bmj-lx1.bmj.net.pl> vous
écriviez :
> (ciach)
Zalezy *co* kto pisze.
> 2. "Ewcia"
Odwal sie z laski swojej.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-12 21:21:33
Temat: Re: ryba sola
(ciach)
> > ps. bardzo szlachetna rybka
> >
> > Ewcia
>
> Witam,
> ja lubie jeszcze tak:
> 1. rybka posolona, przyprawy do ryb, sol i pieprz bialy mielony - nie za
> duzo, skropiona cytrynka - ok. 20-30 minut niech sobie w temperaturze
> pokojowej wsiaka;
> 2. ukladam na folii aluminiowej, soute - bez maki, jajka czy bulkitartej,
> na to klade kilka wiorkow masla (najlepiej jak najbardziej maslanego -
nie
> margaryny!) - wiorki grubsze w zaleznosci od grubosci ryby i tak by byly
> rozlozone na calej dlugosci kawalka ryby, na to klade galazke lub dwie
> swiezego koperku;
> 2. zawijam w folie aluminiowa - kieszonke, tunel - w kazdym badz razie
tak
> by folia od gory nie przywierala do rybki i w jakiejs foremce, naczyniu
> zaroodpornym do piekarnika srednio nagrzanego na 20-25 minut
maksymalnie -
> nieraz robie dziurki widelcem z jednej strony w folii zeby byl 'oddech';
> 3. delikatnie wyjmuje lopatka na talerz - ryba jest bardzo krucha,
lamliwa.
>
> Ja podaje z ryzem i cwiartka cytrynki do skrapiania oraz swieza salata ze
> smietana
>
> pychotka
>
Nie moge... grupa sie bardziej liberalna zrobila?
Czy po prostu jest tendencyjna?
(czytaj jak sie pojawia ktos nowy trzeba go zj.. c z gory na dol a "stalym
bywalcom" wszystko wolno)
O co chodzi?
Proste
1. "szlachetna rybka"
2. "Ewcia"
3. "rybka posolona"
4. "skropiona cytrynka "
5. "kilka wiorkow "
6. "swiezego koperku"
7. "nie przywierala do rybki "
8. " w jakiejs foremce"
9. " nieraz robie dziurki "
10. "wyjmuje lopatka "
11. "cwiartka cytrynki "
12. "pychotka"
I to wszystko w sumie w jednym poscie...
a nie tak dawno ktos tu (calkiem sporo osob) pisal ze zdrobnien nie cierpi
i ze to jest totalnie infantylne...
Jednak jak widac jednym wolno, innym nie...
Na dodatek okreslenia "pychotka" czy jakze czesto ostatniop uzywane "mniam"
byly najbardziej ganione na tej grupie
Mialem nie pisac wiecej... czytalem tylko z ciekawosci co tu jeszcze sie
"ciekawefo" pojawi, ale... wybaczcie nie wytrzymalem
Jednak jest stara prawda... sa rowni i rowniejszi...
I tym optymistycznym akcentem koncze zyczac (mimo wszystko) calej grupie
wesolych Swiat Wielkiej Nocy , smacznego Jajka, mokrego Smingusa (Smigusa?)
dyngusa (Dygusa? bo obie formy sa uzywane dosc czesto)i wiecej zrozumienia
dla innych...
Niektorzy po prostu lubia zdrobnienia i nie ma to nmic wspolnego z
infantylnoscia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-13 07:58:35
Temat: Re: ryba solaA. <A...@i...pl> napisał(a):
> chciałabym zapytać jak dobrze upiec solę, dodam,że nigdy tego nie robiłam,
> nie wiem czy w piekarniku czy n apatelni na maśle, bo podobno jest krucha ?
> czy mam ją w coś wowinąc czy obracać? jaki jest najlepszy sposób aby tego
> nie zepsuc
A ja zbieram się /na razie psychicznie/ do przygotowania soli w sosie
pieprzowym.
Filety z soli lekko posolić, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 min.
Szalotkę drobno posiekać. Filety osuszyć, zwinąć w roladki /stroną "od
skóry" do środka/. Ustawić w foremce do zapiekania. Posypać szalotką
i wiórkami masła. Wymieszać wytrawne białe wino /1/8 l/ z wodą /75 ml/, wlać
do foremki. Przykryć folią, Włożyć na 15 min. do piekarnika /220 st./
Roladki wyjąć, sos przecedzić, dodać 100 g słodkiej śmietany, wygotować do
1/3 objętości. Pomarańczę obrać, ścinając albedo. Wyciąć z niej filety. Do
sosu dodać 10 ml likieru pomarańczowego, 80 g masła, 2 łyżki suszonego,
zmiażdżonego zielonego pieprzu, sól, pieprz i filety z pomarańczy.
Do tego dziki ryż i szparagi.
Ale to po triduum paschalnym i świętach, kiedy już się szaleństwo uspokoi i
będzie trochę czasu na przyjemności inne niż śpiewanie.
Sola czeka w zamrażarce :-)
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-13 09:56:28
Temat: Re: ryba solaa można z zmieniaczkami piecoznymi ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-13 14:22:14
Temat: Re: ryba solaMisiek schrieb:
> Nie moge... grupa sie bardziej liberalna zrobila?
> Czy po prostu jest tendencyjna?
> (czytaj jak sie pojawia ktos nowy trzeba go zj.. c z gory na dol a "stalym
> bywalcom" wszystko wolno)
> O co chodzi?
> Proste
> 1. "szlachetna rybka"
tak jak złota rybka, może być
> 2. "Ewcia"
każdy się zwie jak chce, więc czemu nie Ewcia
> 3. "rybka posolona"
> 4. "skropiona cytrynka "
> 5. "kilka wiorkow "
a miały być wióry?
> 6. "swiezego koperku"
koperek i koper to akurat różne rośliny
> 7. "nie przywierala do rybki "
> 8. " w jakiejs foremce"
> 9. " nieraz robie dziurki "
no bo dziury są za duże
> 10. "wyjmuje lopatka "
a ma łopatą, jak górnik?
> 11. "cwiartka cytrynki "
> 12. "pychotka"
>
> I to wszystko w sumie w jednym poscie...
> a nie tak dawno ktos tu (calkiem sporo osob) pisal ze zdrobnien nie cierpi
> i ze to jest totalnie infantylne...
> Jednak jak widac jednym wolno, innym nie...
> Na dodatek okreslenia "pychotka" czy jakze czesto ostatniop uzywane "mniam"
> byly najbardziej ganione na tej grupie
> Mialem nie pisac wiecej... czytalem tylko z ciekawosci co tu jeszcze sie
> "ciekawefo" pojawi, ale... wybaczcie nie wytrzymalem
> Jednak jest stara prawda... sa rowni i rowniejszi...
> I tym optymistycznym akcentem koncze zyczac (mimo wszystko) calej grupie
> wesolych Swiat Wielkiej Nocy , smacznego Jajka, mokrego Smingusa (Smigusa?)
> dyngusa (Dygusa? bo obie formy sa uzywane dosc czesto)i wiecej zrozumienia
> dla innych...
> Niektorzy po prostu lubia zdrobnienia i nie ma to nmic wspolnego z
> infantylnoscia...
no to apropos Dyngusa olej to po prostu
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-13 19:38:24
Temat: Re: ryba sola'A.' napisał/a/ w wiadomości z dnia 13/04/06 11:56:
> a można z zmieniaczkami piecoznymi ?
>
>
Witam,
mozna sprobowac :)
wtedy warto by sole upiec na grillu w foliowym piekarniku
pozdrawiam
moz.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |