Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha " <c...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ryba sola
Date: Thu, 13 Apr 2006 07:58:35 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <e1l0bb$2nl$1@inews.gazeta.pl>
References: <e1jkb4$fa8$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-238-121-112.adsl.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1144915115 2805 172.20.26.238 (13 Apr 2006 07:58:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 13 Apr 2006 07:58:35 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.61
X-Remote-IP: 213-238-121-112.adsl.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265762
Ukryj nagłówki
A. <A...@i...pl> napisał(a):
> chciałabym zapytać jak dobrze upiec solę, dodam,że nigdy tego nie robiłam,
> nie wiem czy w piekarniku czy n apatelni na maśle, bo podobno jest krucha ?
> czy mam ją w coś wowinąc czy obracać? jaki jest najlepszy sposób aby tego
> nie zepsuc
A ja zbieram się /na razie psychicznie/ do przygotowania soli w sosie
pieprzowym.
Filety z soli lekko posolić, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 min.
Szalotkę drobno posiekać. Filety osuszyć, zwinąć w roladki /stroną "od
skóry" do środka/. Ustawić w foremce do zapiekania. Posypać szalotką
i wiórkami masła. Wymieszać wytrawne białe wino /1/8 l/ z wodą /75 ml/, wlać
do foremki. Przykryć folią, Włożyć na 15 min. do piekarnika /220 st./
Roladki wyjąć, sos przecedzić, dodać 100 g słodkiej śmietany, wygotować do
1/3 objętości. Pomarańczę obrać, ścinając albedo. Wyciąć z niej filety. Do
sosu dodać 10 ml likieru pomarańczowego, 80 g masła, 2 łyżki suszonego,
zmiażdżonego zielonego pieprzu, sól, pieprz i filety z pomarańczy.
Do tego dziki ryż i szparagi.
Ale to po triduum paschalnym i świętach, kiedy już się szaleństwo uspokoi i
będzie trochę czasu na przyjemności inne niż śpiewanie.
Sola czeka w zamrażarce :-)
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|