Data: 2006-04-13 07:58:35
Temat: Re: ryba sola
Od: "czeremcha " <c...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A. <A...@i...pl> napisał(a):
> chciałabym zapytać jak dobrze upiec solę, dodam,że nigdy tego nie robiłam,
> nie wiem czy w piekarniku czy n apatelni na maśle, bo podobno jest krucha ?
> czy mam ją w coś wowinąc czy obracać? jaki jest najlepszy sposób aby tego
> nie zepsuc
A ja zbieram się /na razie psychicznie/ do przygotowania soli w sosie
pieprzowym.
Filety z soli lekko posolić, skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 10 min.
Szalotkę drobno posiekać. Filety osuszyć, zwinąć w roladki /stroną "od
skóry" do środka/. Ustawić w foremce do zapiekania. Posypać szalotką
i wiórkami masła. Wymieszać wytrawne białe wino /1/8 l/ z wodą /75 ml/, wlać
do foremki. Przykryć folią, Włożyć na 15 min. do piekarnika /220 st./
Roladki wyjąć, sos przecedzić, dodać 100 g słodkiej śmietany, wygotować do
1/3 objętości. Pomarańczę obrać, ścinając albedo. Wyciąć z niej filety. Do
sosu dodać 10 ml likieru pomarańczowego, 80 g masła, 2 łyżki suszonego,
zmiażdżonego zielonego pieprzu, sól, pieprz i filety z pomarańczy.
Do tego dziki ryż i szparagi.
Ale to po triduum paschalnym i świętach, kiedy już się szaleństwo uspokoi i
będzie trochę czasu na przyjemności inne niż śpiewanie.
Sola czeka w zamrażarce :-)
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|