Data: 2000-10-30 12:48:12
Temat: Re: sadzawka
Od: "Jerzy" <j...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Jerzy <j...@m...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:8tf3bj$ba0$...@s...icm.edu.pl...
> Użytkownik Krzysztof Marusiński <o...@t...jest.to> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:8tdodq$jku$...@n...tpi.pl...
> [...]
> Tw. 1.
> > Od pojemności cieplnej, wody w sadzawce, zależy tylko czas zamarznięcia
na
> > odpowiednią głębokość/grubość. Nie bierzesz pod uwagę, że woda, przez
cały
> > czas pobiera ciepło z dna.
[...]
ad. 1. odpowiednia grubość lodu zależy przedewszystkim od temperatury
otoczenia i podłoża [góra i dół] oraz ilości/głębokości wody. W temp.
dodatniej albo zbliżonej do 0 st. są małe szansze na uzyskanie tafli lodu na
oczku [chociaż nie jest to wykluczone ;-)))].
> Tw. 2.
> > Przy odpowiedniej wielkości powierzchni stawu, dno nie zamarznie nigdy,
a
> > wiec będzie oddawało ciepło przez cały okres.
[...]
ad. 2. nawet przy minimalnej powierzchni stawu nie zamarznie on w naszych
warunkach klimatycznych jeśli jego głębokość wyniesie ... No właśnie ile?
> Tw. 3.
> > Jeżeli woda będzie ogrzewana przez dno przez cały czas to zamarznie
tylko
> > wtedy jeżeli pochłanianie ciepła przez lód będzie większe niż oddawanie
> > ciepła przez dno.
[...]
oddawanie ciepła przez wodę/lód będzie większe niż ilość ciepła
dostarczonego przez dno
> Tw. 4.
> > Tak więc, jeżeli zabezpieczymy lód przez większym wychłodzeniem to nie
> > musimy przejmować się brakiem odpowiedniej głębokości.
> [...]
> Tw. 5.
> > Wcześniej próbowałem powiedzieć, że rekordy są zależne od temperatury
lodu
> >a nie od głębokości.
ad. 4 i 5 - dobrze przynajmniej, że próbowałeś, próbuj dalej.
Pozdrawiam, Jerzy :-)))
|