Data: 2000-07-23 18:29:02
Temat: Re: salmonella
Od: c...@p...wp.pl
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <3...@w...pl>,
=?iso-8859-1?Q?Po=9Crednik?= <k...@w...pl> wrote:
> Witam wszystkich stalych uczestnikow listy.
> Prosze o wyjasnienie:
>
> Osoba twierdzi, ze po zjedzeniu porcji trzech nalesnikow w
> barze o godz 10 rano,
> wieczorem ok 21.00 miala juz 29 i pare kresek temperature,
> oraz wymioty i biegunke.
> Szpital zakazny zrobil badanie kalu i wyszlo, ze jest
> salmonella.
> Osoba twierdzi dalej, ze jeden z nalesnikow wydawal sie jej
> nieswiezy.
>
> Pytania:
> 1. po jakim czasie od wprowadzenia do organizmu bakterii
> wystepuja w organizmie takie objawy( osoba ok 25 lat ,
> mezczyzna, ogolnie zdrowy)
> 2.Mozliwe jest, aby tylko czesc potrawy byla zarazona?
> Nie jestem lekarzem, prosze o informacje
> Krzysztof Wilczek
> k...@w...pl
>
Typowe objawy zatrucia pokarmowego, potwierdzone badaniem
mikroboilogicznym. Czas od momentu spozycia zakazonego pozywienia i
wystapienia objawow zalezy do wielu dodatkowych czynnikow. Przede
wszystkim od ogolnego stanu zdrowia i odpornosci czlowieka oraz ilosci
bakterii chorobotworczych. Dziewiec godzin to wystarczajaco dlugo na
rozwoj powaznej infekcji. Oczywiscie, ze mozliwe jest aby tylko czesc
potrawy byla zainfekowana, wystarczylyby nawet zainfekowany, brudny
widelec.
Cien
Sent via Deja.com http://www.deja.com/
Before you buy.
|