| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-18 14:00:59
Temat: Re: ser zoltyzdaje sie, ze za duzo roboty w warunkach domowych. Taki cheddar,
na przyklad, powinien dojrzewac w jaskini. Masz jaskinie?
Krysia
>
>pytanie z rodzaju dziwnych...
>czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
>poprosilbym ewentualnie o przepis.
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-18 14:07:40
Temat: ser zolty
pytanie z rodzaju dziwnych...
czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
poprosilbym ewentualnie o przepis.
--
Szymon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-18 18:41:08
Temat: Re: ser zolty/ser domowy
Szymon Konieczny wrote:
>
> pytanie z rodzaju dziwnych...
> czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
> poprosilbym ewentualnie o przepis.
>
> --
> Szymon
mozna zrobic zolty ser topiony domowym sposobem, ktory jest bardo pyszny
moim zdaniem. Babcia Maniuta w Poznanskim robila go tak:
Pokruszyc twarog w stalowej lub emaliowanej misce, posypac lyzeczka sody
oczyszczanej. Na drugi dzien lub gdy zmurszeje i bedzie wygladac jak
pokryty biala plesnia umiescic miske na garnku z goraca woda, dodac
jedno zoltko, kminku do smaku i odrobine soli i ogrzewac, az caly bedzie
stopiony i zolty. I juz. Przelac do mniejszego naczynia, przykryc i
trzymac w lodowce.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-18 20:00:44
Temat: Re: ser zolty/ser domowyMagda! Pien murszeje a ser gliwieje... a moze odwrotnie...
Krysia
P.S. Tata mojej kolezanki stawial talerz tego przysmaku na
...szafie w kuchni - wysoko = cieplo. I on to potem (juz bez
jajecznych dodatkow, ale tez z kminkiem i/lub czosnkiem) powoli
smazyl na patelni.
>
>
>Szymon Konieczny wrote:
>>
>> pytanie z rodzaju dziwnych...
>> czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
>> poprosilbym ewentualnie o przepis.
>>
>> --
>> Szymon
>
>
>mozna zrobic zolty ser topiony domowym sposobem, ktory jest bardo pyszny
>moim zdaniem. Babcia Maniuta w Poznanskim robila go tak:
>Pokruszyc twarog w stalowej lub emaliowanej misce, posypac lyzeczka sody
>oczyszczanej. Na drugi dzien lub gdy zmurszeje i bedzie wygladac jak
>pokryty biala plesnia umiescic miske na garnku z goraca woda, dodac
>jedno zoltko, kminku do smaku i odrobine soli i ogrzewac, az caly bedzie
>stopiony i zolty. I juz. Przelac do mniejszego naczynia, przykryc i
>trzymac w lodowce.
>Magdalena Bassett
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-18 20:58:09
Temat: Re: ser zolty/ser domowyJuz czuje ten wspanialy "zapach", a tak nawiasem to ten ser jest topiony.
pozdrawim,
Slav
"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:ejqblt0sopfegs0m78oeg4nhief0h5la2r@4ax.com...
> Magda! Pien murszeje a ser gliwieje... a moze odwrotnie...
>
> Krysia
>
> P.S. Tata mojej kolezanki stawial talerz tego przysmaku na
> ...szafie w kuchni - wysoko = cieplo. I on to potem (juz bez
> jajecznych dodatkow, ale tez z kminkiem i/lub czosnkiem) powoli
> smazyl na patelni.
>
> >
> >
> >Szymon Konieczny wrote:
> >>
> >> pytanie z rodzaju dziwnych...
> >> czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
> >> poprosilbym ewentualnie o przepis.
> >>
> >> --
> >> Szymon
> >
> >
> >mozna zrobic zolty ser topiony domowym sposobem, ktory jest bardo pyszny
> >moim zdaniem. Babcia Maniuta w Poznanskim robila go tak:
> >Pokruszyc twarog w stalowej lub emaliowanej misce, posypac lyzeczka sody
> >oczyszczanej. Na drugi dzien lub gdy zmurszeje i bedzie wygladac jak
> >pokryty biala plesnia umiescic miske na garnku z goraca woda, dodac
> >jedno zoltko, kminku do smaku i odrobine soli i ogrzewac, az caly bedzie
> >stopiony i zolty. I juz. Przelac do mniejszego naczynia, przykryc i
> >trzymac w lodowce.
> >Magdalena Bassett
>
> K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-18 21:22:50
Temat: Re: ser zolty/ser domowyrzeczywiscie!
Krysia
>Juz czuje ten wspanialy "zapach", a tak nawiasem to ten ser jest topiony.
>
>pozdrawim,
>
>Slav
>> Magda! Pien murszeje a ser gliwieje... a moze odwrotnie...
>>
>> Krysia
>>
>> P.S. Tata mojej kolezanki stawial talerz tego przysmaku na
>> ...szafie w kuchni - wysoko = cieplo. I on to potem (juz bez
>> jajecznych dodatkow, ale tez z kminkiem i/lub czosnkiem) powoli
>> smazyl na patelni.
>>
>> >
>
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-18 22:01:00
Temat: R: ser zolty/ser domowyMoj tatko tez cos takiego robil, suszyl tez twarog pokrojony w plastry. Nie
mialam odwagi tego sprobowac.
Terry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-19 06:37:20
Temat: Re: ser zolty
>pytanie z rodzaju dziwnych...
>czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
>poprosilbym ewentualnie o przepis.
>
>Szymon
Kiedyś, ze 2 lata temu, był na liście był taki przepis:
Ser żółty:
1.5 kg sera białego, 2 litry mleka słodkiego, 4 żółtka, 1 łyżeczka sody
oczyszczonej, 1/4 kostki masła
Mleko zagotować, do gotującego pokruszyć ser i mieszać aż ser się rozpuści.
Zdjąć z ognia i ubijać tłuczkiem, do momentu aż się zacznie oddzielać ser od
serwatki. Przecedzić. Roztopić w osobnym naczyniu masło, dodać do niego masę
serową, żółtka, sodę i sól. Wszystko ubijać tłuczkiem na jednolitą masę
(Ok. 20 min., nie na ogniu!). Powstałą masę wlać do butelki plastikowej po
napojach i wstawić do lodówki aby masa zastygła. Rozciąć butelkę i wyciągnąć
ukształtowany ser.
Niestety nie miałem natchnienia aby sprawdzić co z tego wychodzi.
Idol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |