Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ser zolty

Grupy

Szukaj w grupach

 

ser zolty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-18 14:00:59

Temat: Re: ser zolty
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

zdaje sie, ze za duzo roboty w warunkach domowych. Taki cheddar,
na przyklad, powinien dojrzewac w jaskini. Masz jaskinie?

Krysia

>
>pytanie z rodzaju dziwnych...
>czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
>poprosilbym ewentualnie o przepis.

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-18 14:07:40

Temat: ser zolty
Od: Szymon Konieczny <S...@c...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


pytanie z rodzaju dziwnych...
czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
poprosilbym ewentualnie o przepis.

--
Szymon

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-18 18:41:08

Temat: Re: ser zolty/ser domowy
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora



Szymon Konieczny wrote:
>
> pytanie z rodzaju dziwnych...
> czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
> poprosilbym ewentualnie o przepis.
>
> --
> Szymon


mozna zrobic zolty ser topiony domowym sposobem, ktory jest bardo pyszny
moim zdaniem. Babcia Maniuta w Poznanskim robila go tak:
Pokruszyc twarog w stalowej lub emaliowanej misce, posypac lyzeczka sody
oczyszczanej. Na drugi dzien lub gdy zmurszeje i bedzie wygladac jak
pokryty biala plesnia umiescic miske na garnku z goraca woda, dodac
jedno zoltko, kminku do smaku i odrobine soli i ogrzewac, az caly bedzie
stopiony i zolty. I juz. Przelac do mniejszego naczynia, przykryc i
trzymac w lodowce.
Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-18 20:00:44

Temat: Re: ser zolty/ser domowy
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

Magda! Pien murszeje a ser gliwieje... a moze odwrotnie...

Krysia

P.S. Tata mojej kolezanki stawial talerz tego przysmaku na
...szafie w kuchni - wysoko = cieplo. I on to potem (juz bez
jajecznych dodatkow, ale tez z kminkiem i/lub czosnkiem) powoli
smazyl na patelni.

>
>
>Szymon Konieczny wrote:
>>
>> pytanie z rodzaju dziwnych...
>> czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
>> poprosilbym ewentualnie o przepis.
>>
>> --
>> Szymon
>
>
>mozna zrobic zolty ser topiony domowym sposobem, ktory jest bardo pyszny
>moim zdaniem. Babcia Maniuta w Poznanskim robila go tak:
>Pokruszyc twarog w stalowej lub emaliowanej misce, posypac lyzeczka sody
>oczyszczanej. Na drugi dzien lub gdy zmurszeje i bedzie wygladac jak
>pokryty biala plesnia umiescic miske na garnku z goraca woda, dodac
>jedno zoltko, kminku do smaku i odrobine soli i ogrzewac, az caly bedzie
>stopiony i zolty. I juz. Przelac do mniejszego naczynia, przykryc i
>trzymac w lodowce.
>Magdalena Bassett

K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-18 20:58:09

Temat: Re: ser zolty/ser domowy
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Juz czuje ten wspanialy "zapach", a tak nawiasem to ten ser jest topiony.

pozdrawim,

Slav

"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:ejqblt0sopfegs0m78oeg4nhief0h5la2r@4ax.com...
> Magda! Pien murszeje a ser gliwieje... a moze odwrotnie...
>
> Krysia
>
> P.S. Tata mojej kolezanki stawial talerz tego przysmaku na
> ...szafie w kuchni - wysoko = cieplo. I on to potem (juz bez
> jajecznych dodatkow, ale tez z kminkiem i/lub czosnkiem) powoli
> smazyl na patelni.
>
> >
> >
> >Szymon Konieczny wrote:
> >>
> >> pytanie z rodzaju dziwnych...
> >> czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
> >> poprosilbym ewentualnie o przepis.
> >>
> >> --
> >> Szymon
> >
> >
> >mozna zrobic zolty ser topiony domowym sposobem, ktory jest bardo pyszny
> >moim zdaniem. Babcia Maniuta w Poznanskim robila go tak:
> >Pokruszyc twarog w stalowej lub emaliowanej misce, posypac lyzeczka sody
> >oczyszczanej. Na drugi dzien lub gdy zmurszeje i bedzie wygladac jak
> >pokryty biala plesnia umiescic miske na garnku z goraca woda, dodac
> >jedno zoltko, kminku do smaku i odrobine soli i ogrzewac, az caly bedzie
> >stopiony i zolty. I juz. Przelac do mniejszego naczynia, przykryc i
> >trzymac w lodowce.
> >Magdalena Bassett
>
> K.T. - starannie opakowana


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-18 21:22:50

Temat: Re: ser zolty/ser domowy
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

rzeczywiscie!

Krysia

>Juz czuje ten wspanialy "zapach", a tak nawiasem to ten ser jest topiony.
>
>pozdrawim,
>
>Slav

>> Magda! Pien murszeje a ser gliwieje... a moze odwrotnie...
>>
>> Krysia
>>
>> P.S. Tata mojej kolezanki stawial talerz tego przysmaku na
>> ...szafie w kuchni - wysoko = cieplo. I on to potem (juz bez
>> jajecznych dodatkow, ale tez z kminkiem i/lub czosnkiem) powoli
>> smazyl na patelni.
>>
>> >
>
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-18 22:01:00

Temat: R: ser zolty/ser domowy
Od: "Terry" <e...@f...ch> szukaj wiadomości tego autora

Moj tatko tez cos takiego robil, suszyl tez twarog pokrojony w plastry. Nie
mialam odwagi tego sprobowac.
Terry


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-19 06:37:20

Temat: Re: ser zolty
Od: "Idol" <n...@w...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


>pytanie z rodzaju dziwnych...
>czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
>poprosilbym ewentualnie o przepis.
>
>Szymon

Kiedyś, ze 2 lata temu, był na liście był taki przepis:

Ser żółty:

1.5 kg sera białego, 2 litry mleka słodkiego, 4 żółtka, 1 łyżeczka sody
oczyszczonej, 1/4 kostki masła

Mleko zagotować, do gotującego pokruszyć ser i mieszać aż ser się rozpuści.
Zdjąć z ognia i ubijać tłuczkiem, do momentu aż się zacznie oddzielać ser od
serwatki. Przecedzić. Roztopić w osobnym naczyniu masło, dodać do niego masę
serową, żółtka, sodę i sól. Wszystko ubijać tłuczkiem na jednolitą masę
(Ok. 20 min., nie na ogniu!). Powstałą masę wlać do butelki plastikowej po
napojach i wstawić do lodówki aby masa zastygła. Rozciąć butelkę i wyciągnąć
ukształtowany ser.

Niestety nie miałem natchnienia aby sprawdzić co z tego wychodzi.

Idol




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jak to jest z zelatyna?
mus truskawkowy/jagodowy
canelloni Magdaleny B.
Ten wstrętny deszcz!
placuszki z ryżem i jogurtem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »