Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Idol" <n...@w...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ser zolty
Date: Thu, 19 Jul 2001 08:37:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 29
Message-ID: <9j5vho$cij$1@news.tpi.pl>
References: <3...@c...krakow.pl>
NNTP-Posting-Host: pd21.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 995524984 12883 213.77.236.21 (19 Jul 2001 06:43:04 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 19 Jul 2001 06:43:04 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:59030
Ukryj nagłówki
>pytanie z rodzaju dziwnych...
>czy jest mozliwe otrzymanie sera zoltego domowym sposobem?
>poprosilbym ewentualnie o przepis.
>
>Szymon
Kiedyś, ze 2 lata temu, był na liście był taki przepis:
Ser żółty:
1.5 kg sera białego, 2 litry mleka słodkiego, 4 żółtka, 1 łyżeczka sody
oczyszczonej, 1/4 kostki masła
Mleko zagotować, do gotującego pokruszyć ser i mieszać aż ser się rozpuści.
Zdjąć z ognia i ubijać tłuczkiem, do momentu aż się zacznie oddzielać ser od
serwatki. Przecedzić. Roztopić w osobnym naczyniu masło, dodać do niego masę
serową, żółtka, sodę i sól. Wszystko ubijać tłuczkiem na jednolitą masę
(Ok. 20 min., nie na ogniu!). Powstałą masę wlać do butelki plastikowej po
napojach i wstawić do lodówki aby masa zastygła. Rozciąć butelkę i wyciągnąć
ukształtowany ser.
Niestety nie miałem natchnienia aby sprawdzić co z tego wychodzi.
Idol
|