« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-09 07:06:09
Temat: serek pleśniowykupiłem serek pleśniowy sekrecik m. z pieprzem, po otworzeniu zwrócił moją
uwwagę delikatny meszek na białej skorupce pleśni właściwej pokrytej pieprzem,
czy jest to pleśń szkodliwa, termin ważności jest do 22.01.02. osobiście myślę
o wywaleniu ale chciałbym wiedzieć co sądzą o tym inni i jak to interpretować ?
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-09 09:45:12
Temat: Re: serek pleśniowyWitam
To jest pleśń z rodzaju Penicillum i nie wpływa niekozystnie na nasz
organizm, powoduje powolne dojrzewanie sera. Nie jest dobrze gdy długo leży,
pleśń powoduje to ze zaczyna sie psuć. Dopuki jest świerzy
ma bardzo dobre wlasciwości smakowe, a skórka jest najsmaczniejsza
(przynajmniej dla mnie).
Sprobuj z borówkami albo winem pół wytrawnym.
Pzdr Ivona
Użytkownik <n...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:178c.000002fd.3c3bebe0@newsgate.onet.pl...
> kupiłem serek pleśniowy sekrecik m. z pieprzem, po otworzeniu zwrócił moją
> uwwagę delikatny meszek na białej skorupce pleśni właściwej pokrytej
pieprzem,
> czy jest to pleśń szkodliwa, termin ważności jest do 22.01.02. osobiście
myślę
> o wywaleniu ale chciałbym wiedzieć co sądzą o tym inni i jak to
interpretować ?
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 13:51:38
Temat: Re: serek pleśniowyn...@p...onet.pl wrote:
>
> kupiłem serek pleśniowy sekrecik m. z pieprzem, po otworzeniu zwrócił moją
> uwwagę delikatny meszek na białej skorupce pleśni właściwej pokrytej pieprzem,
> czy jest to pleśń szkodliwa, termin ważności jest do 22.01.02. osobiście myślę
> o wywaleniu ale chciałbym wiedzieć co sądzą o tym inni i jak to interpretować ?
Ja ma ciekawe doświadczenia z serkiem Turek - Camembert (takie okrągłe
bohenki). Otóż jak próbuje jeść niedługo po kupieniu, to w środku jest
twardy i generalnie nie za dobry. Ale jak poczekam ze 2 tygodnie po
dacie przydatności do spozycia, to robi sie rewelacja, mięciutki w
środku, wypływający.
W zwiazku z tym kupuję toto na zapas, żeby leżało i "expirowało".
Czy jestem normalny?
Szymon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 17:39:58
Temat: Re: serek pleśniowyA ja mam sklep w rejonie gdzie sie kiepsko sprzedaje - wiec wykupuje przed
uplywem terminu waznosci ;-)))
MAc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-10 19:57:19
Temat: Re: serek pleśniowy> Ja ma ciekawe doświadczenia z serkiem Turek - Camembert (takie okrągłe
> bohenki). Otóż jak próbuje jeść niedługo po kupieniu, to w środku jest
> twardy i generalnie nie za dobry. Ale jak poczekam ze 2 tygodnie po
> dacie przydatności do spozycia, to robi sie rewelacja, mięciutki w
> środku, wypływający.
A ja kupuję sery pleśniowe głównie duże, lub też cząstki z takich dużych.
Kiedyś w "Kuchni" pisali, ze takie małe sreki nie bardzo mają szansę
przyzwoicie podojrzewać, a te duże i owszem.
Nie pamiętam dokładnego uzasadnienia.
Ale fakt faktem, te duże są duuuużo lepsze.
A najbardziej lubię taki ser w formie koreczków z białymi winogronami i białym
winem.
Magda W.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |