« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-10-13 13:47:31
Temat: sok z ziemniakaczy ktoś ma jakieś informacje jak to ma właściwości i kiedy to się stosuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-10-13 15:04:11
Temat: Re: sok z ziemniakadali <g...@t...pl> napisał(a):
> czy ktoś ma jakieś informacje jak to ma właściwości i kiedy to się stosuje
Nie ma zadnych naukowych badan na ten temat, chco ziemniaki sa swietnym
zrodlem potasu. W medycynie ludowej sok stosowany jest na sraczke i inne
zaburzenia ukladu trawiennego, takze wrzody, czesto w mieszance z sokiem z
marchwi lub cytryny i miodem. Takze na reumatyzm, problemy skorne, etc.
Ale sa to "ludowe" zastosowania.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-13 21:45:24
Temat: Re: sok z ziemniakaeM eL wrote:
> stosowany jest na sraczke
===
sraczka ż III, CMs. ~czce; lm D. ~czek
/wulg./ biegunka
rozwolnienie n I D. ~eń
p. biegunka
waldek
P.S. Nie przy jedzeniu, nie przy jedzeniu...
Jest taka grupa alt.pl.dupa - tam się tego używa.
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 06:52:47
Temat: Re: sok z ziemniaka> czy ktoś ma jakieś informacje jak to ma właściwości i kiedy to się stosuje
>
>
Po pewnej obróbce (przefermentowac i odpedzic) wlasciwosci ma niezle...
pozdr.
Michal
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 07:39:02
Temat: Re: sok z ziemniaka
Użytkownik "eM eL" <b...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ckjg5b$15e$1@inews.gazeta.pl...
> dali <g...@t...pl> napisał(a):
>
> > czy ktoś ma jakieś informacje jak to ma właściwości i kiedy to się
stosuje
>
> Nie ma zadnych naukowych badan na ten temat, chco ziemniaki sa swietnym
> zrodlem potasu. W medycynie ludowej sok stosowany jest na sraczke i inne
> zaburzenia ukladu trawiennego, takze wrzody, czesto w mieszance z sokiem z
> marchwi lub cytryny i miodem. Takze na reumatyzm, problemy skorne, etc.
> Ale sa to "ludowe" zastosowania.
>
> --
Znacznie szersze zastosowanie ma ten soczek po przefermentowaniu i paru
zabiegach
zwiekszjacych stezenie substancji czynnych ;)
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 13:01:40
Temat: Re: sok z ziemniaka
Użytkownik "Michal" <t...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1650.00000137.416e223e@newsgate.onet.pl...
> > czy ktoś ma jakieś informacje jak to ma właściwości i kiedy to się
stosuje
> >
> >
> Po pewnej obróbce (przefermentowac i odpedzic) wlasciwosci ma niezle...
> pozdr.
Można jeszcze zrobić "ciekawy" preparat na biologię do oglądania pod
mikroskopem. Co prawda nie wiem, co w tym było ciekawego, ale skoro
nauczyciele tak twierdzili... ;)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 13:09:54
Temat: Re: sok z ziemniakaDnia Thu, 14 Oct 2004 15:01:40 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Dragon*, w
wiadomości news:<news:ckltbj$9cg$1@achot.icm.edu.pl> zawarł, co następuje:
> Można jeszcze zrobić "ciekawy" preparat na biologię do oglądania pod
> mikroskopem. Co prawda nie wiem, co w tym było ciekawego, ale skoro
> nauczyciele tak twierdzili... ;)
Ciekawe było to, żę dodawało się jod w josku potasu, co powodowało barwienie
skrobi ;P i cała klasa robiła ojej, bo nagle ładnie było i fioletowo.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-14 15:39:58
Temat: Re: sok z ziemniaka
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1m7nob9i41j90.dlg@czarodziejka.net...
> Ciekawe było to, żę dodawało się jod w josku potasu, co powodowało
barwienie
> skrobi ;P i cała klasa robiła ojej, bo nagle ładnie było i fioletowo.
to ja chodziłem do jakiejś biednej szkoły :(
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-10-15 06:57:37
Temat: Re: sok z ziemniaka
Użytkownik "Dragon" <l...@p...fm> napisał w wiadomości
news:ckm6kd$mbk$1@achot.icm.edu.pl...
>
> Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
> news:1m7nob9i41j90.dlg@czarodziejka.net...
> > Ciekawe było to, żę dodawało się jod w josku potasu, co powodowało
> barwienie
> > skrobi ;P i cała klasa robiła ojej, bo nagle ładnie było i fioletowo.
>
> to ja chodziłem do jakiejś biednej szkoły :(
>
Raczej nie uważałaś na lekcji chemii
w kazdym razie to jest test pozwalajacy stwierdzic czy np wiejska smietana
zawdziecza swa gestosc dodatkowi mąki..
a jak gdzies czytałem to i miód jest fałszowany przy pomocy skrobii
Pozdrawiam
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |