« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-20 18:30:50
Temat: Re: sos do makaronu -help!
> potrzebuję jakiegoś dobrego sosu do makaronu , może być bez mięsa i na
> pewno nie pomidorowy z czosnkiem i bazylią (dopóki nie zaczną sie świeże
> pomidory ) :)))
>
> co proponujecie ?
No masz, to już prawie 4 lata - jak ten czas leci.
Krzysiek Witczak zapodał wtedy taki przepis:
----------
Masz rację sos jest wyśmienity , podaję go u siebie w knajpie ze spagetti
A oto sposób wykonania :
Składniki :
- ząbek czosnku
- dwie cebule ( takie malutkie szalotki)
- 10-20 dag sere gorgonzola ( możesz zastąpić niemieckim odpowiednikiem ,
który jest tańszy ale trochę gorszy - jest w Makro)
- białe wytrawne wino
- śmietana 36% lub sos beszamelowy
- sól , pieprz do smaku , oliwa z oliwek
przygotowanie
przekrojonym ząbkiem czosnku nacieramy garnek , na oliwie podsmarzamy
pokrojoną w kostkę cebulę następnie zalewamy białym winem ok pół szklanki ,
czekamy aż odparuje połowa objętości , dalej dodajemy ser w kawałkach.
Dobrze mieszamy i czekamy aż ser się rozpuści i dodajemy śmietanę lub sos
beszamelowy .
Smacznego , Jacek
----------
smacznego
Tomek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |