« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-07-04 11:17:10
Temat: sos do spaghettiCzesc
Potrzebuje przepisy na dobre i latwe sosy do spaghetti. Juz znudzily mi sie
te ze sloikow Kotlina itp.
Dzieki za pomoc
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-07-04 13:13:26
Temat: Odp: sos do spaghetti
Użytkownik <a...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:ag1avb$4rq$...@n...tpi.pl...
> Czesc
> Potrzebuje przepisy na dobre i latwe sosy do spaghetti. Juz znudzily mi
sie
> te ze sloikow Kotlina itp.
> Dzieki za pomoc
Kupujesz pomidory w puszce (mozna tez ze swiezych, ale to troche wiecej
czasu zajmuje), dodajesz troche oleju, sol, pieprz, bazylie, troche
majeranku (zestaw przypraw w moim przypadku zawsze jest improwizacja),
lubczyk, oregano, troche czosnku, mieszasz, doprowadzasz do wrzenia,
gotujesz chwile i voila! Wyprobowane 100 tysiecy razy, z roznym kompletem
przypraw, za kazdym razem pycha! W przypadku bolognese wystarczy podsmazyc
mielone i dodac to tego sosu - zamiast mielonego polecam tez podsmazona
mielonke z puszki (moze malo to dietetyczne ale smakuje super!)
Pozdrawiam,
Iwona
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-04 16:31:56
Temat: Re: sos do spaghetti
Użytkownik "Magi" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ag1hnk$5om$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
>W przypadku bolognese wystarczy podsmazyc
> mielone i dodac to tego sosu - zamiast mielonego polecam tez podsmazona
> mielonke z puszki (moze malo to dietetyczne ale smakuje super!)
Albo zamiast mielonego mięska można podsmażyć pokrojona na drobno pierś z
kurczaka. Pychota
Vicky S.
Szykująca się na dwa miesiące rozłąki z netem i grupami :-((
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-04 19:57:36
Temat: Re: sos do spaghetti
Użytkownik "Vicky S." <v...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ag1t8o$2cs$1@opat.biskupin.wroc.pl...
>
> Użytkownik "Magi" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ag1hnk$5om$1@zeus.polsl.gliwice.pl...
> >W przypadku bolognese wystarczy podsmazyc
> > mielone i dodac to tego sosu - zamiast mielonego polecam tez podsmazona
> > mielonke z puszki (moze malo to dietetyczne ale smakuje super!)
>
> Albo zamiast mielonego mięska można podsmażyć pokrojona na drobno pierś z
> kurczaka. Pychota
>
Jak rowniez tunczyka z puszki w sosie wlasnym podduszonego z cebulka i
pieczarkami
--
Catalina
icq # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-05 07:33:52
Temat: Re: sos do spaghetti - spaghetti aglio olio e peperoncino<a...@g...pl> napisał(a):
> Czesc
> Potrzebuje przepisy na dobre i latwe sosy do spaghetti. Juz znudzily mi sie
> te ze sloikow Kotlina itp.
> Dzieki za pomoc
>
>
spaghetti aglio olio e peperoncino
Gotujesz makaron; w trakcie gotowania
Na rozgrzaną patelnię wlewasz oliwę extra vergine, podgrzewasz, wrzucasz na
patelnie ząbki czosnku (3)przekrojone na pół. Smażysz aż czosnek się lekko
zezłoci i usuwasz go.Teraz wrzucasz posiekane papryczki: mogą być świeże
(lepsze) lub konserwowe; zawsze malutkie: ostrość dobierasz według uznania.
Smażysz krótko 2-3 minuty.
Na patelnię wrzucasz ugotowany makaron, mieszasz i gotowe :-)
PS. Można dodać swoje ulubione świeże zioła. Zawsze na końcu, drobno
posiekane, wrzucam na patelnię razem z makaronem.
Ja dodaję miętę i majeranek.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-05 08:40:28
Temat: Re: sos do spaghettiFrom: "Catalina" <c...@j...net>
> Jak rowniez tunczyka z puszki w sosie wlasnym podduszonego z cebulka i
> pieczarkami
Jak rowniez tunczyka z czosnkiem, pomidorami z puszku/swiezymi bez skory i
kaparami. Mmmmmm.....
Kotomacabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-05 08:45:48
Temat: Re: sos do spaghetti - spaghetti aglio olio e peperoncino
>
> spaghetti aglio olio e peperoncino
> Gotujesz makaron; w trakcie gotowania
> Na rozgrzaną patelnię wlewasz oliwę extra vergine, podgrzewasz, wrzucasz na
> patelnie ząbki czosnku (3)przekrojone na pół. Smażysz aż czosnek się lekko
> zezłoci i usuwasz go.Teraz wrzucasz posiekane papryczki: mogą być świeże
> (lepsze) lub konserwowe; zawsze malutkie: ostrość dobierasz według uznania.
> Smażysz krótko 2-3 minuty.
> Na patelnię wrzucasz ugotowany makaron, mieszasz i gotowe :-)
> PS. Można dodać swoje ulubione świeże zioła. Zawsze na końcu, drobno
> posiekane, wrzucam na patelnię razem z makaronem.
> Ja dodaję miętę i majeranek.
a ja nie wyciągam czosnku ,-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-05 09:16:10
Temat: Re: sos do spaghetti - spaghetti aglio olio e peperoncinoWaldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> napisał(a):
> a ja nie wyciągam czosnku ,-)
>
> Waldek
ale jakby sie tak mocno przysmażył - wtedy jest niesmaczny
turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-05 09:30:21
Temat: Re: sos do spaghettiMagi <m...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> Użytkownik <a...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:ag1avb$4rq$...@n...tpi.pl...
> > Czesc
> > Potrzebuje przepisy na dobre i latwe sosy do spaghetti. Juz znudzily mi
> sie
> > te ze sloikow Kotlina itp.
> > Dzieki za pomoc
>
> W przypadku bolognese wystarczy podsmazyc
> mielone i dodac to tego sosu - zamiast mielonego polecam tez podsmazona
> mielonke z puszki (moze malo to dietetyczne ale smakuje super!)
>
> Pozdrawiam,
> Iwona
>
>
Nie, nie, nie! Sos do spaghetti bolognese polega na tym, że mięso mielone-
wołowe (najczęściej) dusi się wraz z wątróbką i pomodori pelati na
malusieńkim ogniu przez 3-3,5 godziny, w czasie kórych następuje cudowna
koncetracja smaku. Długie gotowanie jest istotą tego sosu.
Dania typu podsmażone mielone + pomidory mają się tak do spaghetti bolognese
jak rosół z kostki do rosołu, który się na prawdziwym mięsku przez kilka
godzin gotował.
pozdrawiam
turecky
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-07-05 09:40:27
Temat: Re: sos do spaghetti - spaghetti aglio olio e peperoncino
> > a ja nie wyciągam czosnku ,-)
> >
> > Waldek
>
> ale jakby sie tak mocno przysmażył - wtedy jest niesmaczny
się zgadza. Dlatego daję czosnek drobniej posiekany i peperoni
jednocześnie i ne daję się im zrumienić za bardzo.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |