Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia sos do spaghetti

Grupy

Szukaj w grupach

 

sos do spaghetti

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-07-05 09:52:38

Temat: Re: sos do spaghetti - spaghetti aglio olio e peperoncino
Od: "turecky" <t...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> napisał(a):

>
> się zgadza. Dlatego daję czosnek drobniej posiekany i peperoni
> jednocześnie i ne daję się im zrumienić za bardzo.
>
> Waldek

I to jest tez dobry sposób - smak potrawy w ten sposób przygotowanej jest
bardziej czosnkowy.

turecky

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-07-05 10:43:42

Temat: Re: sos do spaghetti - spaghetti aglio olio e peperoncino
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 5 Jul 2002 09:16:10 +0000 (UTC), "turecky"
<t...@N...poczta.gazeta.pl> wrote:

>Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> napisa?(a):
>> a ja nie wyci?gam czosnku ,-)
>>
>> Waldek
>
>ale jakby sie tak mocno przysma?y? - wtedy jest niesmaczny
>
>turecky


jak dla kogo, bardzo lubie usmazony, przypieczony, przepieczony
czosnek ;)

Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-05 10:44:47

Temat: Re: sos do spaghetti
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>>
>Nie, nie, nie! Sos do spaghetti bolognese polega na tym, ?e mi?so mielone-
>wo?owe (najcz??ciej) dusi si? wraz z w?tróbk? i pomodori pelati na
>malusie?kim ogniu przez 3-3,5 godziny, w czasie kórych nast?puje cudowna
>koncetracja smaku. D?ugie gotowanie jest istot? tego sosu.
>Dania typu podsma?one mielone + pomidory maj? si? tak do spaghetti bolognese
>jak rosó? z kostki do roso?u, który si? na prawdziwym mi?sku przez kilka
>godzin gotowa?.
>
>pozdrawiam
>turecky


watrobka? czyja i dlaczego????

Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-05 11:20:58

Temat: Re: sos do spaghetti (P)
Od: oshin <o...@d...pl> szukaj wiadomości tego autora

Magi napisał:
>Użytkownik <a...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
>napisał:ag1avb$4rq$...@n...tpi.pl...
>> Czesc
>> Potrzebuje przepisy na dobre i latwe sosy do spaghetti. Juz znudzily mi

juz sama nie wiem, kto co podal, wiec wrzuce wszystko co mam
(wiekszosc z grupy):

Spaghetti alla carbonara
400 g makaron
100 g boczek wędzony
4 jaja
100 g parmezan
sól pieprz gałka muszkatołowa
Gotujemy makaron. Kroimy bekon/boczek w drobną kostkę i smażymy na
patelni, aż będzie bardzo chrupki. Do miski wbijamy surowe jajka.
Roztrzepujemy je dokładnie widelcem, dodajemy parmezan, przyprawiamy
solą i pieprzem. Odcedzony makaron wrzucamy z powrotem do garnka,
polewamy mieszanką jajeczno-serową i gorącym bekonem (razem z
wytopionym tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Jajka zetną się pod
wpływem temperatury makaronu i bekonu. Podajemy natychmiast.

Spaghetti megusiowe
makaron
3 łyżka oliwa
3 łyżka mąka
2 łyżka wywar drobiowy
1 puszka koncentrat pomidorowy
2 łyżka śmietana
1 łyżeczka cytryna
bazylia
majeranek
pieprz biały
3 plaster boczek
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac make i podsmazyc na zloto-brazowy
kolor. Nastepnie w garnczku zalac bulion wrzaca woda, ok 1/2 litra.
Wymieszać i dolać do podsmazonej mąki na patelni. wlewać powoli ciagle
mieszajac, az znikna grudki. dalej dodac koncentrat, ok 2/3
puszczeczki, wymieszac, dodac przyprawy, smietane i sok z cytryny. na
koncu dorzucic pociete w paseczki i podsmazone miesko (boczek).

Spaghetti picchio pacchio
makaron
2 pomidory
oliwa
cebula
1 ząbek czosnek
pieprz
bazylia
Sparzyć i obrać pomidory, usunąć pestki i odlać sok do szklanki. Na
patelni podsmażyć na oliwie cebulkę pokrojoną w plastry i czosnek.
Dodać pokrojone pomidory, dolać sok z odlany z pomidorów. Doprawić
solą pieprzem i bazylia do smaku i podsmażyć ok 6-8 minut. Ugotować
makaron al dente Odcedzić i pomieszać całość z sosem,

Spaghetti z cukinią i ricottą
1 cukinia
oliwa
czosnek
twaróg
owczy, ricotta
pieprz
bazylia
makaron
Obrać cukinie i pokroić ją drobno następnie opłukać i osuszyć. Usmażyć
na patelni z oliwa z oliwy na zloty kolor, potem należy zabrać ja z
ognia i osuszyć na papierze pergaminowym (Włosi często tak robią ze
smażonymi warzywami) Na pozostałym oleju podsmażyć rozgniecione ząbki
czosnku (nie za długo). Potem należy ugotować makaron al dente
(kokardki, rurki) w słonej wodzie i potem po ugotowaniu należy go
odcedzić i pomieszać z olejem z patelni. Następnie trzeba dodać
cukinie i posypać danie tartym oscypkiem i pieprzem. Ozdobić bazylią

Spaghetti z czosnkiem
makaron
1 ząbek czosnek
1 łyżeczka masło
1/2 kostki bulion
1/2 szklanka śmietana
słodka
sól
pieprz biały
2 łyżka parmezan
Czosnek pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle, aż zmatowieje. Dodać
śmietankę, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Dodać kostkę, dusić
następne 5 minut, dobrze wymieszać od czasu do czasu. Ugotować makaron
al dente. Sos będzie rzadki aż do momentu dodania sera, kiedy to
natychmiastowo tężeje. Ser dodać do sosu tuz przed wylaniem sosu na
makaron. Podać natychmiast na gorących talerzach.

Spaghetti z kaparami
oliwa
cebula
czosnek
kapary
oliwki
pomidory
makaron
bazylia
natka pietruszki
sól
pieprz
rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj 1/2 lub 1 cebule drobno pokrojona,
chwile posmaż, następnie dorzuć 1-2 ząbki czosnku pokrojone i kilka
kaparów (z zalewy wody z solą - a nie z octu) oraz kilka (kilkanaście)
czarnych oliwek. Do tego pokrój grubo - tak na 4 części, pomidory w
skórce. Powinno byc : na 1/2 kg makaronu = 1/2 kg pomidorów (nie
więcej - bo dają dużo płynu) + bazylia + pietruszka (tak pól pęczka) +
sól + pieprz. Po 10 min. sos gotowy. Na wierzch, już bez duszenia,
można dodać jeszcze odrobinę świeżej bazylii i pietruszki i kilka
kaparów. Najlepsze z makaronem penne (skośnie cięte rurki).

Spaghetti z tuńczykiem
makaron
tuńczyk
cebula
czosnek
oliwki
oregano
zioła prowansalskie
pieprz
parmezan
1. Makaron (najlepiej grube rurki albo kokardki) 2. Do tego puszka
tuńczyka w oleju z cebulka i czosnkiem oraz oliwkami które podgrzewam
na patelni no i oczywiście trochę oliwy z oliwek 3. Do tego przyprawy
czyli oregano zioła prowansalskie pieprz ziołowy (można to przyrządzić
w wersji z sosem pomidorowym) no i to wszystko 4. makaron najlepiej
żeby był al dente 5. posypać parmezanem lub startym serkiem

Spaghetti ze szpinakiem
makaron
pomidory suszone
szpinak
ser Grana Padano
oliwa
Makaron spaghetti grubość numer 5, suszone pomidory (hipermarket),
liście szpinaku i ser Grana Padano, oliwa. Szpinak wrzucić do wrzątku
na kilka sekund. Potem od razu do zimnej wody, można dodać lodu, by
zachował zielony kolor. Wycisnąć z wody, pokroić, ale nie za cienko.
Na oliwę wrzucić szpinak, ostra czerwona papryczkę (czuszke), pół
ząbka czosnku, pomidory. W międzyczasie ugotować spaghetti. Ugotowane
(nie hartować wodą!) Wrzucić na patelnie do szpinaku. Całość na
talerzu posypać startym serem Grana Padano. Można go zastąpić
parmezanem, ale tez oryginalnym (byle nie tym, co sprzedają w
torebkach w sklepach).

Spaghetti z mozarella
mozarella
pomidory
makaron
bazylia
czosnek
oliwa

mozarelle na kawalki
pomidory na kawalki (ze 3 pomidory)
2 zabki czosnku swierzego a ze 4 starego scieramy
bazylia podarta
wszystko do miski i zalewamy oliwa
gotujemy makaronik 8 minut i wrzucamy do miski
i zjadamy








--
oshin
-----
pewne rzeczy sa, a niektorych nie ma...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-05 11:27:38

Temat: Odp: sos do spaghetti
Od: "Magi" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik turecky <t...@N...poczta.gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ag3ovd$6q$...@n...gazeta.pl...
> Nie, nie, nie! Sos do spaghetti bolognese polega na tym, że mięso mielone-
> wołowe (najczęściej) dusi się wraz z wątróbką i pomodori pelati na
> malusieńkim ogniu przez 3-3,5 godziny, w czasie kórych następuje cudowna
> koncetracja smaku. Długie gotowanie jest istotą tego sosu.
> Dania typu podsmażone mielone + pomidory mają się tak do spaghetti
bolognese
> jak rosół z kostki do rosołu, który się na prawdziwym mięsku przez kilka
> godzin gotował.

Bozeeee....nie jestem z wyksztalcenia kucharzem, tylko zwykla kobieta, ktora
szuka nowych kulinarnych rozwiazan. I tak naprawde to malo mnie obchodzi czy
Bolognese to samo mielone mieso czy z watrobka, czy tez moze z mielonka z
puszki O ILE DOBRZE SMAKUJE.

Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-05 11:36:08

Temat: Re: sos do spaghetti - bolognese classic [P]
Od: "turecky" <t...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> napisał(a):

>
> >>
> >Nie, nie, nie! Sos do spaghetti bolognese polega na tym, ?e mi?so mielone-
> >wo?owe (najcz??ciej) dusi si? wraz z w?tróbk? i pomodori pelati na
> >malusie?kim ogniu przez 3-3,5 godziny, w czasie kórych nast?puje cudowna
> >koncetracja smaku. D?ugie gotowanie jest istot? tego sosu.
> >Dania typu podsma?one mielone + pomidory maj? si? tak do spaghetti
bolognese
> >jak rosó? z kostki do roso?u, który si? na prawdziwym mi?sku przez kilka
> >godzin gotowa?.
> >
> >pozdrawiam
> >turecky
>
>
> watrobka? czyja i dlaczego????
>
> Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
> powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
> biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
> i Lilla]
> K.T. - starannie opakowana

składniki:
1 duża cebula
1 marchewka
3-4 ząbki czosnku
1 gałązka selera naciowego (na Zachodzie napisaliby po prostu selera)
800 ml pomodori pelati (dwie małe puszki)
300 ml wina czerwonego
300 ml bulionu wołowego
500 g mielonej wołowiny
300 g mielonej wieprzowiny
200 g posiekanej wątróbki drobiowej
oliwa z oliwek extra vergine
pieprz
sól
świeże zioła
Parmigiano reggiano

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, grzejemy chwile i wrzucamy posiekane:
czosnek, cebulę, marchew, seler. Smazymy ok 5 minut mieszając. Potem dodajemy
mięso i smażymy jeszcze ok 5 minut, aż rozgnieciemy wszystkie grudki. Teraz
wkładamy pomidory, przykrywamy i na malutkim ogniu dusimy, dusimy, dusimy,
podlewając winem i bulionem i mieszjąc. Pomidory przy długim gotowaniu robią
się słodziutkie, więc wina nie żałujemy. Bulionu całego nie trzeba dać. Sos
ma być gęsty. Dusimy długo 3-3,5 godziny, uważając żeby podczas próbowania
wszystkiego nie zjeść.
Mieszamy gorący sos z makaronem i posiekanymi ziołami i wydajemy zgłodniałym
biesiadnikom. Każdy we własnym zakresie posypuje sobie danie świeżo utartym
parmigiano reggiano.

PS. Podając makaron - mieszajmy zawsze w garnku (na patelni) makaron z sosem.

Wątróbka zupełnie się rozgotowuje przez co sos robi się gładki, jedwabisty.

smacznego
turecky

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-05 11:43:32

Temat: Re: sos do spaghetti
Od: "turecky" <t...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Magi <m...@p...onet.pl> napisał(a):

> Bozeeee....nie jestem z wyksztalcenia kucharzem, tylko zwykla kobieta, ktora
> szuka nowych kulinarnych rozwiazan. I tak naprawde to malo mnie obchodzi czy
> Bolognese to samo mielone mieso czy z watrobka, czy tez moze z mielonka z
> puszki O ILE DOBRZE SMAKUJE.
>
> Iwona
>
>
Smak jest oczywiście najważniejszy, ale uważam, że należy używać odpowiedniej
nazwy do każdej potrawy. Co innego spaghetti z mielonką, co innego spaghetti
bolognese.

pozdrawiam
turecky

ps. też nie jestem z wykształcenia kucharzem

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-05 11:57:42

Temat: Odp: sos do spaghetti
Od: "Magi" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik turecky <t...@N...poczta.gazeta.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:ag40p4$su1$...@n...gazeta.pl...
> Co innego spaghetti z mielonką, co innego spaghetti
> bolognese.

To akurat wiem - o ile sobie przypominam zakwestionowales nazwe "bolognese"
przy makaronie z sosem z mielonym miesem. A przyznac musisz , ze wiekszosc
spoleczenstwa wlasnie tak postrzega sos bolognese.

Iwona


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-05 11:57:47

Temat: Re: sos do spaghetti - bolognese classic [P]
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>sk?adniki:
>1 du?a cebula
>1 marchewka
>3-4 z?bki czosnku
>1 ga??zka selera naciowego (na Zachodzie napisaliby po prostu selera)
>800 ml pomodori pelati (dwie ma?e puszki)
>300 ml wina czerwonego
>300 ml bulionu wo?owego
>?wie?e zio?a
>Parmigiano reggiano
>>
>PS. Podaj?c makaron - mieszajmy zawsze w garnku (na patelni) makaron z sosem.
>
>W?tróbka zupe?nie si? rozgotowuje przez co sos robi si? g?adki, jedwabisty.
>
>smacznego
>turecky


no tak..a watrobiano nie zalatuje to cos?
poza tym mam obiekcje co do autentycznosci....gdzie jest
Wladyslaw??? pomidory z puszki?????????????????

Trysia , "elegancka kobieta od Diora, starannie opakowana , o
powloczystym spojrzeniu, lamiaca serca mezczyzn, wulkan emocji ,
biznes lumen od Caffe Za Slupem, kobieta pelna czaru" [Jola L-L
i Lilla]

co doP.S. to sie zupelnie zgadzam, tamoj nosza sos do makaronu,
a nie makaron do sosu ;))
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-07-05 12:22:23

Temat: Re: sos do spaghetti
Od: "turecky" <t...@N...poczta.gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Magi <m...@p...onet.pl> napisał(a):

>
> Użytkownik turecky <t...@N...poczta.gazeta.pl> w wiadomości do grup
> dyskusyjnych napisał:ag40p4$su1$...@n...gazeta.pl...
> > Co innego spaghetti z mielonką, co innego spaghetti
> > bolognese.
>
> To akurat wiem - o ile sobie przypominam zakwestionowales nazwe "bolognese"
> przy makaronie z sosem z mielonym miesem. A przyznac musisz , ze wiekszosc
> spoleczenstwa wlasnie tak postrzega sos bolognese.

Niestety tak jest. A spaghetti bolognese to narodowa potrawa Włochów. Co dom
to obyczaj. Każda włoska mamma ma swój sekret przygotowania. Dobrym
porównaniem będzie polski bigos. Nia każda mieszanina mięsa i kapusty jest
godna nazwy bigos. Z bolognese jest tak sami: nie każda mieszanina mięsa
mielonego z pomidorami jest godna nazwy Bolognese.

pozdrawiam
turecky


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Na czubku widelca, co o tym myslicie?
konina ? jakies sugestie ...
Kalafior + marchewka
GOTOWANIE MAKARONU - oświecenie ?
Mam wedzarnie :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »