« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-07-27 20:47:36
Temat: Re: sos ze ?wie?ych pomidorów - szukam przepisu** Madzik wrote:
> Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
Pomidory przelać wrzątkiem - solidnie, tak aby sflaczały, obrać ze
skórki i pociąć w cząstki. Jeżeli chcesz bardziej gęste to możesz przez
sitko czy szmatkę odsączyć część soku. W szerokim dużym garnku zagrzej
oliwę (sporo, tak aby z 5mm przykrywało dno), wrzuć kilka ząbków
czosnku i smaż aż sczernieje, wywal sczerniały czosnek. Wrzuć
poszatkowaną cebulę, listki bazylii i wyciśnięty (ja daję sporo - jedną
główkę) czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli, dodaj pomidory, ze dwie
łyżki cukru, szczyptę soli, doprowadź do *delikatnego* bulgotania i
gotuj minimum godzinę.
Ugotowany sos można zmiksować (ja tak preferuję) albo nakładać "tak o",
na makaron spaghetti (oczywiście al dente), posypać startym serem typu
parmezańskiego. Bardzo smaczne. :)
Video tutorial:
http://youtube.com/watch?v=ZBvtuJkJLCM
(od połowy)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-07-27 20:53:59
Temat: Re: sos ze ?wie?ych pomidorów - szukam przepisu** Konrad Kosmowski wrote:
> Pomidory przelać wrzątkiem - solidnie, tak aby sflaczały, obrać ze
> skórki i pociąć w cząstki. Jeżeli chcesz bardziej gęste to możesz
> przez sitko czy szmatkę odsączyć część soku. W szerokim dużym garnku
> zagrzej oliwę (sporo, tak aby z 5mm przykrywało dno), wrzuć kilka
> ząbków czosnku i smaż aż sczernieje, wywal sczerniały czosnek. Wrzuć
> poszatkowaną cebulę, listki bazylii i wyciśnięty (ja daję sporo -
> jedną główkę) czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli, dodaj pomidory, ze
> dwie łyżki cukru, szczyptę soli, doprowadź do *delikatnego*
> bulgotania i gotuj minimum godzinę.
Żeby nie było "na oko" to ja na oko proponuje takie proporcje:
- 1kg pomidorów
- dwie średnie (a nawet niewielkie) cebule
- główka czosnku (z czego 4 ząbki na spalenie w oliwie)
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- dwie łyżki cuktu
- łyżeczka soli
Sosu można zrobić bardzo dużo (pomnóż proporcje) i zamrozić w
pojemnikach. ;)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-07-27 21:34:28
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu"Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> wrote in message
news:eaamci$8gd$1@news.wp.pl...
> Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
> Dawno temu robiłam i zapomniałam co i jak :((
Poszukaj watku w tej grupie sprzed prawie dwoch lat pomysl na pomidora.
--
><eM eL><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-07-27 22:30:37
Temat: Re: sos ze ?wie?ych pomidorów - szukam przepisu
Le jeudi 27 juillet 2006 ŕ 22:47:36, dans <eab8q9$ca6$3@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> smaż aż sczernieje, wywal sczerniały czosnek. Wrzuć
> poszatkowaną cebulę, listki bazylii i wyciśnięty (ja daję sporo - jedną
> główkę) czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli, dodaj pomidory, ze dwie
> łyżki cukru, szczyptę soli, doprowadź do *delikatnego* bulgotania i
> gotuj minimum godzinę.
Alez to bez sensu, ta bazylia na poczatku sosu. Liscie bazylii dodac 5
minut przed koncem gotowania.
Co do cukru : jak najbardziej (i nikt jeszcze o tym nia napisal).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-07-28 00:36:47
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisuMadzik wrote:
> Jak w temacie, może macie jakieś fajne i sprawdzone ??
jutro mamy
> ochotę na makaron z gęstym sosem pomidorowym.. tylko jak to było ?
Sos pomidorowy
Pol litra sosu = 4 lub
5 duzych (jak pie,s'c') pomidorow.
Pomidory sparzyc we wrzatku i obrac ze skory, pokroic na duze kawalki.
Cebule (1 cebula na 5 duzych pomidorow) pokroic w male kawalki.
Bazylie (1/2 szklanki lisci na 10 pomidorow) pokroic w waskie paski
Czosnek (1 zabek na 5 duzych pomidorow) posiekac drobno
Ziola prowansalskie, majeran, tymianek i oregano, sol i pieprz zmiazdzyc
w mozdzierzu
Mocny rosol (1 szklanka na 10 pomidorow)
biale wytrawne wino (1/2 szklanki na 10 pomidorow)
Oliwa
Wedle gustu mozna rowniez dodac czerwona papryke pokrojona w
kawalki,uprzednio przypalona i obrana ze skory, zielony seler zeszklony
na oliwie, szalotki zeszklone na oliwie, pieczarki usmazone.
Niektorzy usuwaja nasiona i te galaretowata czesc pomidora, ja nie usuwam.
W duzym garnku z ciezkim dnem umiescic 2-3 lyzki oliwy, dodac cebule(ev.
seler czy szalotki) i zeszklic, dodac czosnek, podsmazyc az bialy, dodac
pomidory i podsmazyc ciagle mieszajac. Dodac biale wino, wymieszac,
dodac rosol, przyprawy, bazylie, (ev. papryke, pieczarki) i na malym
ogniu dusic az zredukowane w polowie. Doprawic pieprzem, sola, cukrem,
maggi, sosem sojowym do smaku. Goracy przelac do sloikow, zakrecic i
wstawic do kapieli wodnej i pasteryzowac 10 minut.
Lub wystudzic, przelac w plastikowe pojemniki z pokrywkami i zamrozic
male porcje latwe do rozmrozenia w mikrofalowce. Mozna tez zamrazac w
torebkach typu zip-lock.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-07-28 03:41:03
Temat: Re: sos ze ?wie?ych pomidorów - szukam przepisu
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:2312828645$20060728003037@ewcia.kloups...
>
> Le jeudi 27 juillet 2006 ŕ 22:47:36, dans
> <eab8q9$ca6$3@atlantis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>
>> smaż aż sczernieje, wywal sczerniały czosnek. Wrzuć
>> poszatkowaną cebulę, listki bazylii i wyciśnięty (ja daję sporo - jedną
>> główkę) czosnek. Smaż aż cebula się zeszkli, dodaj pomidory, ze dwie
>> łyżki cukru, szczyptę soli, doprowadź do *delikatnego* bulgotania i
>> gotuj minimum godzinę.
>
> Alez to bez sensu, ta bazylia na poczatku sosu. Liscie bazylii dodac 5
> minut przed koncem gotowania.
>
> Co do cukru : jak najbardziej (i nikt jeszcze o tym nia napisal).
Cukier dodają kiepscy kucharze. Lepiej użyć koncentartu greckiego, są
słodkie, ja wolę kwaśniejsze więc używam i greckiego i polskiego - pierwszy
bo słodki i czerwony, drugim reguluuję kwasowość. A tak ogólnie - potrawę
słodzi: cebula marchew i pietruszka, niektóre jeszcze - pasternak.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-07-28 08:02:19
Temat: Re: sos ze ?wie?ych pomidorów - szukam przepisu** Magdalena Bassett wrote:
> Bazylie (1/2 szklanki lisci na 10 pomidorow) pokroic w
> waskie paski
A nie porwać?! (żartuje tylko) ;)
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-07-28 16:55:37
Temat: Re: sos ze świeżych pomidorów - szukam przepisu
dziekuję wszystkim :)
zanotuje co ciekawsze :)
niestety z braku czasu dnia dzisiejszego zrobiłam sos trochę po
barbarzyńsku, na patelnię olej z pestek winogron, cebula, berlinetki czy jak
to się tam zwie, pokrojone w małe krążki, zeszkliłam, podsmażyłam, na to
pomidory bez skóry, sól, pieprz, potem jak zaczęły puszczać to wyciśnięty
czosnek, kilka ząbków.... jak wrócimy to podgrzeję, być może coś dorzucimy i
siup na makaron ;)
pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-07-28 20:59:23
Temat: salatki z pomidorowuSałatka.
Pomidory pokroic w plasty, na to sos - majonez ze smietana, sol. pieprz i
czosnek, posypać tartym serem żoltym.
Sałatka.
Po rownej czesci pomidorow(plasterki0, ogorkow(plasterki), cebuli (talarki)
śmietana z mojonezem troszkę czosnku, przyprawy, dużo papryki ostrej
proszkowanej i puszka kukurydzy. Wymieszac.
Użytkownik "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> napisał w wiadomości
news:eadfi9$kld$1@news.wp.pl...
>
>
> dziekuję wszystkim :)
> zanotuje co ciekawsze :)
> niestety z braku czasu dnia dzisiejszego zrobiłam sos trochę po
> barbarzyńsku, na patelnię olej z pestek winogron, cebula, berlinetki czy
jak
> to się tam zwie, pokrojone w małe krążki, zeszkliłam, podsmażyłam, na to
> pomidory bez skóry, sól, pieprz, potem jak zaczęły puszczać to wyciśnięty
> czosnek, kilka ząbków.... jak wrócimy to podgrzeję, być może coś dorzucimy
i
> siup na makaron ;)
>
> pozdrawiam
> Magda
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |