« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-02 14:27:25
Temat: sushi przepisjakby ktos chcial sprobowac robienia - a wierzcie mi mozna samemu
zrobic nawet lepsze sushi niz w wiekszosci sushibarow - zapraszam tutaj:
http://sushi.balony.pl
Pozdrawiam
KM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-02 15:42:06
Temat: Re: sushi przepismonikamil <k...@m...info> napisał(a):
> jakby ktos chcial sprobowac robienia - a wierzcie mi mozna samemu
> zrobic nawet lepsze sushi niz w wiekszosci sushibarow - zapraszam tutaj:
> http://sushi.balony.pl
>
1. wasabi lepiej kupić w proszku
2. ryż gotuje się inaczej
3. naczynia muszą być drewniane
4. podstawowe pojęcia: maki, nigiri
itp. itd.
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-02 15:48:57
Temat: Re: sushi przepis> 1. wasabi lepiej kupić w proszku
lepiej, ale do nie dawno bylo ciezko dostepne
> 2. ryż gotuje się inaczej
ryż gotuje sie tak jak komu dobrze wychodzi, dla mnie tak jest dobrze :-)
inna sprawa, ze wiekszosc przepisow podaje podobnie do mojego, jak Ty
gotujesz ?
> 3. naczynia muszą być drewniane
powinny byc :-)
> 4. podstawowe pojęcia: maki, nigiri
> itp. itd.
te pojecia nie sa niezbedna wiedza do zrobienia sushi :-)
dziwi mnie troche stanowczosc opini
pozdrawiam
KM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-02 16:08:00
Temat: Re: sushi przepis> 1. wasabi lepiej kupić w proszku
> 2. ryż gotuje się inaczej
> 3. naczynia muszą być drewniane
> 4. podstawowe pojęcia: maki, nigiri
a jeszcze dodam, ze strona bedzie wkrotce mocno uaktualniona, chetnie
ponownie poznam Twoja opinie, dam tutaj znac, czekam na info o tym ryzu
Pozdrawiam
KM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-02 16:15:44
Temat: Re: sushi przepis
On Jan 2, 4:42 pm, "turecky " <t...@g...pl> wrote:
> monikamil <k...@m...info> napisał(a):
>
> > jakby ktos chcial sprobowac robienia - a wierzcie mi mozna samemu
> > zrobic nawet lepsze sushi niz w wiekszosci sushibarow - zapraszam tutaj:
> >http://sushi.balony.pl1. wasabi lepiej kupić w proszku
> 2. ryż gotuje się inaczej
> 3. naczynia muszą być drewniane
> 4. podstawowe pojęcia: maki, nigiri
> itp. itd.
A Ty co? Z tureckiego kazania się urwałeś? ;-)
Ryż się gotuje tak aby był kleisty, jak masz inny przepis to podaj,
ten ze strony daje niezły efekt.
Wasbi w proszku to jak kawa instant, inna sprawa że to co u nas
sprzedają to w większości tenże instant rozrobiony.
Naczynia muszą być czyste, a nie drewniane.
a słowniczek pojęć by się przydal, do szpanowania głownie, jaki to
z kucharza znawca.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-02 17:26:03
Temat: Re: sushi przepis
Użytkownik "monikamil" <k...@m...info> napisał w wiadomości
news:459a8360$1@news.home.net.pl...
> a jeszcze dodam, ze strona bedzie wkrotce mocno uaktualniona, chetnie
I koniecznie usun ortografy bo wyglada to strasznie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-02 20:01:22
Temat: Re: sushi przepis
monikamil napisał(a):
specjalnego ryzu do sushi nigdy nie moczylam...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-02 21:51:56
Temat: Re: sushi przepiskaskA wrote:
> monikamil napisał(a):
> specjalnego ryzu do sushi nigdy nie moczylam...
>
Bo tez ryzu do susi sie nie moczy, tylko plucze, i nie zanadto, bo
wlasnie skrobia na powierzchni ziarenek powinna pozostac, zeby ryz sie
kleil.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-01-02 22:30:05
Temat: Re: sushi przepis > Bo tez ryzu do susi sie nie moczy, tylko plucze, i nie zanadto, bo
> wlasnie skrobia na powierzchni ziarenek powinna pozostac, zeby ryz sie
> kleil.
kolejne kategoryczne stwierdzenie i raczej nietrafne, japonczycy
pozostawiaja ryz nawet do godziny by nasiakl, nie widzialem zadnego
powaznego przepisu na ryz do sushi bez tego zabiegu, to samo tyczy sie
plukania az woda bedzie przejrzysta, z doswiadczen wlasnych wiem, ze im
lepiej ryz jest wyplukany tym lepszy - nie widze zadnej zaleznosci
kleistosci / plukanie
Pozdrawiam
KM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-01-02 23:16:15
Temat: Re: sushi przepismonikamil wrote:
> nie widze zadnej zaleznosci
> kleistosci / plukanie
naprawde? moim zdaniem jest ogromna roznica w sypkosci ugotowanego ryzu,
ktory byl plukany czy tez nie. Wiadomoo, ze ryz do sushi jest innego
gatunki i klei sie bardziej niz inne, mimo to wydaje mi sie, ze
wyplukanie go do cna pozbawi go duzej ilosci skrobii i zmniejszy kleistosc.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |