Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia suszona kielbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

suszona kielbasa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 269


« poprzedni wątek następny wątek »

201. Data: 2005-11-04 20:20:34

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kot napisał(a):
[...]
> Nie wiem. Wole nie wiedziec.
>
> Kot

I przymykasz oczy?
:-)))
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


202. Data: 2005-11-04 20:23:31

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

JerzyN wrote:

> Kot napisał(a):
> [...]
>
>> Nie wiem. Wole nie wiedziec.
>>
>> Kot
>
>
> I przymykasz oczy?
> :-)))
> pozdr. Jerzy
>
>
Jak mnie glaszcza, to tak ;)

Kot, o oczekiwaniu na menrza (jeszcze tak z pol godziny...)

--
Zadbaj o bezpieczeństwo, także zimą - zmień opony! http://www.motoricus.pl - testy i
rekomendacje opon zimowych. Największy wybór felg. Bagażniki i boxy na narty.
Atrakcyjne promocje, dostawa gratis! Zapraszamy!
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


203. Data: 2005-11-04 20:24:24

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kondziorek napisał(a):
> Te normy scisle okreslaja ile ma byc konserwantow i wypelniaczy (czyli od
> minimum do maximum) i nie dopuszczaja zeby nie uzywac konserwantow i
> wypelniaczy czy innych polepszaczy
> Nie wierzysz poszukaj sobie
> Mnie ten temat juz zmeczyl

Idź, kup i poczytaj sobie:
http://www.pkn.pl/PNAdm1/szukaj.php?n=&nw=f&t=w%EAdl
iny&tw=w&i=&il=20&j=pl&Szukaj=Szukaj
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


204. Data: 2005-11-04 20:27:53

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: b...@m...pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

----- Wiadomość oryginalna -----
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl>

> Użytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w

[...]
> >
>> W angielskich supermarketach w dziale z zagranicznymi wędlinami jest
>> chyba najwięcej niemieckich właśnie. Oprócz tego włoskie salami,
>> czasem jakieś hiszpańskie chorizo, od wielkiego święta polskie
>> kabanosy. Wydaje mi się, że mit o "polskich wędlinach chwalonych na
>> świecie" to tylko mit. Owszem, polskie wędliny są (były ;-)) dobre,
>> ale wcale nie są szczególnie popularne poza granicami kraju.
> >
>> Hania
> >
> Bo sa drozsze niz inne
> No ok. Wloskie sa jeszcze drozsze
> Poza tym (na tym sie nie znam wiec mowie tak jak mysle ale moge sie mylic)
> wedliny z krajow Unii (kiedy Polska jeszcze nie byla w Unii) mialy
> "pierwszenstwo"
> Skad taki wniosek? a np z takiego powodu iz firma w ktorej pracuje
> startuje w roiznych przeyargach i we wszystkich ktore sa finansowane z
> funduszy Unii , fare czy innych jest wymagane aby dany wyrob byl
> sporzadzony z polfabrykatow pochodzacych minimum w 60% z krajow Unii (w
> calkiem sporej ilosci przetargow jest mowa nawet o 100 %)
>
> Kondziorek

No i tutaj mi szczeka opadla :(, bowiem to jest granda nie z tej ziemi,
takie warunki przetargowe..
jak w takim razie ma to smakowac dobrze, skoro u zarania produkjci jest g*no
z farm wielkoprzemyslowych ?

Nie jadam wedlin wlasciwie w ogole, stad tez nie kontroluje smaku... a jesli
juz, w okolicy swiat, to kupuje tam, gdzie wiem, skad jest zwierzak i skad
wedlina... bywa, ze jest nieco drozej.. no ale.. cos za cos ..

Reasumujac wychodzi na to, ze nalezy sie zmawiac, wspolnie kupowac ubitego
zwierza, marynowac, robic przerpzne wyroby i wedzic we wspolnej wedzarni..
tylko wtedy wrocimy do prawdziwego smaku..
Mnie, niestety, nie jest to juz pisane.. a szkoda.. bo smak wedlin robionych
przez mame pamietam do dzis.. nawet tych, ktore sie malo udaly, bo np. byly
zbyt slone czy tez przesuszone.. a to w wyrobach domowych zdarzalo sie,
niesteto, ale jednak ..

Jakis czas temu byla tutaj dyskusja o konstruowaniu wedzarni...
MOze warto do tego wrocic?

POzdrowka
Barbara





--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


205. Data: 2005-11-04 20:31:38

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 4 novembre 2005 ŕ 19:58:05, dans <dkgaii$ada$1@bmj-lx1.bmj.net.pl> vous
écriviez :

> Starka- Polski odpowidnik whisky (szkockiej czy jakkolwiek to nazwiesz) - w
> wiekszosci krajow jednak nazywany wlasnie whisky

matkubosku

> Winiak- Polski odpowiednik brandy (coniacku) w wiekszosci krajow wlasnie
> nazyany brandy (potocznie Coniack)

czemu nie... ale to sie pisze "cognac"

> Jałowcówka- Polski odpowiednik Ginu i tak właśnie w wiekszosći krajów
> nazywany

Ty masz sieczke w glowie czy tylko udajesz ?


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


206. Data: 2005-11-04 20:31:45

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 4 novembre 2005 ŕ 19:15:26, dans <dkg82k$7qu$1@bmj-lx1.bmj.net.pl> vous
écriviez :

>> Gdzie ?

> Powyzej :P

To znaczy gdzie ? M-Id ?


ps. moze to tak jak z tym przepisem unijnym ? Jestes pewny ze
napisales, tylko nie wiesz gdzie ?


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


207. Data: 2005-11-04 20:32:32

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kondziorek napisał(a):
> Te normy scisle okreslaja ile ma byc konserwantow i wypelniaczy (czyli od
> minimum do maximum) i nie dopuszczaja zeby nie uzywac konserwantow i
> wypelniaczy czy innych polepszaczy
> Nie wierzysz poszukaj sobie
> Mnie ten temat juz zmeczyl

To jeszcze poczytaj tutaj:
Czy w Unii jest lepiej? Co się zmieni na polskim rynku mięsnym po naszym
wejściu do Unii?
- Przede wszystkim sytuacja zmieni się od nowego roku. Do końca grudnia
2002 obecna polska norma jest obligatoryjna. Ale od 1 stycznia będzie
dobrowolna. Do kontrolowania jakości wędlin ma zostać powołana od 1
stycznia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolnych, chociaż ja nie
bardzo rozumiem, na jakiej zasadzie ta inspekcja będzie kontrolować
produkty, skoro nie będzie obowiązku przestrzegania norm.

Dlaczego nasze normy nie mogą być już obowiązkowe?
- Wymaga tego Unia. Tam normy są dobrowolne, a my musimy dostosować się
do przepisów unijnych. W Unii są dyrektywy ogólne dotyczące norm i
rozporządzenia wewnętrzne w poszczególnych krajach - np. w parówkach
duńskich jest 40 proc. tłuszczu, a w holenderskich 50 proc. Ale o tym,
co jedzą klienci, decyduje popyt, chodzi o to, by była szeroka gama
różnych produktów. Są dobre i bardzo dobre gatunki wędlin, ale są one po
prostu drogie. A masowy klient zadowala się zamiast szynki wyrobem
szynkopodobnym, ale tanim.
http://www.halat.pl/article.php?fs=wedliny.html

pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


208. Data: 2005-11-04 20:35:18

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Maciej Jastrzebski napisał(a):
> Ale wtedy to nie winiak. Winiak to jednak nazwa destylatu z wina.

Idź do sklepu poczytaj nalepki a sie zdziwisz.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


209. Data: 2005-11-04 20:39:12

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 4 novembre 2005 ŕ 20:49:21, dans
<1...@g...googlegroups.c
om> vous écriviez :

> niech mnie ktos dobije....mamy nowe wcielenie Experta....
> ;-)
> Art(Gruby).

Art, z googlegroups twoja wiadomosc malo kto zobaczy, a przeciez
instruktywna :)


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


210. Data: 2005-11-04 20:47:04

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ewa (siostra Ani) N. napisał(a):
> Le vendredi 4 novembre 2005 ŕ 20:49:21, dans
<1...@g...googlegroups.c
om> vous écriviez :

>>niech mnie ktos dobije....mamy nowe wcielenie Experta....
>>;-)
>>Art(Gruby).

Strugac kołek?
;-)

> Art, z googlegroups twoja wiadomosc malo kto zobaczy, a przeciez
> instruktywna :)

No właśnie, gdzie go pognało?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 ... 20 . [ 21 ] . 22 ... 27


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

robię bigos...
Po śniadaniu...
jakie ciasto po ceremonii pogrzebowej
dietetyczny tort urodzinowy ?
Re: jabłka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »