Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia suszona kielbasa

Grupy

Szukaj w grupach

 

suszona kielbasa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 269


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2005-11-04 11:08:51

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

In news:3t0t7eFqi5ufU1@uni-berlin.de, Waldemar Krzok wrote:
>> Powiem tylko jedno Zastanowcie sie czemu Polskie wedliny sa chwalone na
>> swiecie a np. Niemieckie juz nie?
> nie wszędzie. Moje dzieci np. polskiej kiełbasy nie tkną, bo im knurem
> zalatuje. A niemiecka szynka (ta dobra, nie z jakiegoś dyskontu) jest
> też ceniona.

W angielskich supermarketach w dziale z zagranicznymi wędlinami jest chyba
najwięcej niemieckich właśnie. Oprócz tego włoskie salami, czasem jakieś
hiszpańskie chorizo, od wielkiego święta polskie kabanosy. Wydaje mi się,
że mit o "polskich wędlinach chwalonych na świecie" to tylko mit. Owszem,
polskie wędliny są (były ;-)) dobre, ale wcale nie są szczególnie
popularne poza granicami kraju.

Hania

--
***
Google might not be right, but it certainly is quick.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2005-11-04 11:09:31

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Hanna Burdon napisal(a):

>W angielskich supermarketach w dziale z zagranicznymi wędlinami jest chyba
>najwięcej niemieckich właśnie. Oprócz tego włoskie salami, czasem jakieś
>hiszpańskie chorizo, od wielkiego święta polskie kabanosy. Wydaje mi się,
>że mit o "polskich wędlinach chwalonych na świecie" to tylko mit. Owszem,
>polskie wędliny są (były ;-)) dobre, ale wcale nie są szczególnie
>popularne poza granicami kraju.

Pewnie, ze mit.
Najbardziej lubie mysliswska tak sucha, ze jest klopot z ich
gryzieniem ;--). No ale chyba z rok temu jakos tak sie stalo, ze w
naszym osiedlowym sklepie wymiotlo co bardziej suche kielbasy. W tej
chwili mysliwska sucha juz nie jest.
No ale ostatnio odkrylem niezla kielbase: polska surowa dojrzewajaca.
Bardzo smaczna.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2005-11-04 11:10:42

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3t0t0iFqhfosU1@uni-berlin.de...
> Kondziorek wrote:

> >
> > Wnioski?
>
> wnioski są takie, że opanowywuje cię jakiś kompleks. To nie są ataki,
> tylko wymiana zdań. Po prostu większość nie zgadza się z twoją opinią,
> że Unia zmusza producentów do robienia bubli. Poczytaj trochę o normach
> unijnych. Co prawda jest tam wiele bzdur i regulacji zupełnie zbędnych,
> jak np. nowe przepisy uznające zboże jako środek spożywczy (słusznie
> zresztą) i wynikające z tego konsekwencje dla rolników (bzdurne i
> drogie). A ja też podawałem czasami jakiś przepis i nie było komentarza.
> Też mam się powiesić? Oczywiście wezmę do tego dobry sznur sizalowy bez
> konserwantów ;-)
>
> Waldek

Odpowiem w ten sposob
Wnioski sa takie
1. nawet jesli mam niepodazalna racje nikt tego nie przyzna
2. Nie mam kompleksow bo (bez urazy) nie mam przed kim Znam swoja wartosc
mam swoje zdanie
3. Nie powiedzialem (nie napisalem) ze Unia zmusza do robienia bubli Widac
jednak czytacie i widzicie co chcecie widziec Napisalem ze sa normy unijne
(jak sam przyznales niektore bzdurne kompletnie) odnoszace sie do
MINIMALNYCH zawartosci konsrewantow, ulepszaczy itd w wedlinach i miesach
4. Lepiej zylke... stalowa

Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2005-11-04 11:13:10

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Nixe" <n...@f...peel> szukaj wiadomości tego autora

"Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> napisał

> Najbardziej lubie mysliswska tak sucha, ze jest klopot z ich
> gryzieniem ;--). No ale chyba z rok temu jakos tak sie stalo, ze w
> naszym osiedlowym sklepie wymiotlo co bardziej suche kielbasy. W tej
> chwili mysliwska sucha juz nie jest.

No właśnie, dlaczego??? Nigdzie nie ma normalnej, suchej myśliwskiej.
Podobnie jest z kabanosami.
Dorwanie takich, na których zęby można połamać, to jak znalezienie igły w
stogu siana.
Teraz kabanos często różni się od 'zwyczajnej' jedynie średnicą i kolorem
:-/

> No ale ostatnio odkrylem niezla kielbase: polska surowa dojrzewajaca.

Jakiego producenta?

PozdrawiaM

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2005-11-04 11:13:35

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.removeX> szukaj wiadomości tego autora

Kondziorek napisal(a):

>3. Nie powiedzialem (nie napisalem) ze Unia zmusza do robienia bubli Widac
>jednak czytacie i widzicie co chcecie widziec Napisalem ze sa normy unijne
>(jak sam przyznales niektore bzdurne kompletnie) odnoszace sie do
>MINIMALNYCH zawartosci konsrewantow, ulepszaczy itd w wedlinach i miesach

? Minimalnych????

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2005-11-04 11:16:32

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@c...de> napisał w wiadomości
news:3t0t7eFqi5ufU1@uni-berlin.de...
> Kondziorek wrote:
>
> > Powiem tylko jedno Zastanowcie sie czemu Polskie wedliny sa chwalone na
> > swiecie a np. Niemieckie juz nie?
> nie wszędzie. Moje dzieci np. polskiej kiełbasy nie tkną, bo im knurem
> zalatuje. A niemiecka szynka (ta dobra, nie z jakiegoś dyskontu) jest
> też ceniona.

Odpowiem po Twojemu
Kupuj ta lepsza
A czym ma zalatywac? fiolkami?
BTW - Dla tego dzieci nie lubia (w wiekszosci) dziczyzny bo zalatuje...
wiatrem jak to sie popularnie mowi

>
> > (Powtorze po raz kolejny nie mowie tu o regionalnych potrawach)
> > Zgoda sa i w Niemczech przepyszne kielbaski (na Bawarii na ten przyklad)
ale
> > to marginalne przyklady
> > A czemu Polski Krakus zawsze byl bardzo ceniony na calym swiecie?
>
> bo był stosunkowo tani.

Odpowiem cytatem "bzdury gadasz panie"
Krakus byl dosc drogi na swiecie
Dostalismy kiedys za starych czasow "kartkowych" w paczce z Australii szynke
krakus (puszka z tego co pamietam 3 kilo ale glowy uciac nie dam ze nie bylo
to 1 kilo albo 5 kilo) i krakowska Krakus - byly metki na nich i w
porownaniu do innnych wwyrobow z tamtych stron byly bardzo drogie
>
> > p.s. Wloskie szynki sa bardzo smaczne jednak glownie te z gornej polki
>
> niemiecka ze Szwarcwaldu też, to samo hiszpańskie.
>
> Waldek

czytasz??
zaczyna mnie to irytowac po prostu
Cytat z poprzedniego mojego pstu "...(Powtorze po raz kolejny nie mowie tu o
regionalnych potrawach)..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2005-11-04 11:21:15

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:dkff9q$c38$1@atlantis.news.tpi.pl...
Kondziorek napisał(a):
> Użytkownik "JerzyN" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
>>Nikt ci nie zabrania robić kiełbas nawet z samego miesa.
>>Pies jest gdzie indziej pogrzebany.
>>Przeczytaj sobie chociażby list "Po śniadaniu..."
>>pozdr. Jerzy

> Dobry czlowieku, bzdury pleciesz

Bzdury? Czytaj:
Ile mięsa w mięsie?
16.12.2004
Ile może ważyć kilogram mięsa? Standardowo 1,15 kg, ale dobrze
naszprycowany solanką nawet 1,35 kg. Na tyle _zezwalają_normy_, teraz
już unijne. Kto się na nie specjalnie nie ogląda, potrafi tak napompować
mięso, że przybierze na wadze.... dwukrotnie.
http://www.ppr.pl/artykul.php?id=115771

Czytalem i co?
Widocznie czytasz i nie rozumiesz
to znaczy ni mniej nie wiecej a tyle ze w 1,35 kg miesa masz prawie 26%
solanki, konsrewantow itd
Smacznego zycze

> Rozmawiales z tym czlowiekiem?
> czytales artykul na ten temat w Nowinach Gliwickich?
> Znasz normy europejskie dotyczace mies i wedlin?
> NIe nikt mi nie zabroni tyle ze po prostu nie zostana dopuszczone do
obrotu
> (handlu)
> Poczytaj sobie sam Ja go czytalem

Rzuć to do sieci.
pozdr. Jerzy

Co mam rzucic?? rozmowe ?
artykul ktory byl zamieszczony jakis z rok temu?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2005-11-04 11:21:35

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Janoszka napisał(a):
[...]
> Urban legend.

Trochę światła:
- Ludziom nie przestały smakować coraz bardziej rozrzedzane wędliny?
- Przede wszystkim robili to wszyscy i stopniowo, więc udało się ludzi
przyzwyczaić do nowej jakości. Poza tym, żeby za bardzo nie było czuć,
że mięsa w mięsie jest coraz mniej, nauczyliśmy się dodawać więcej
przypraw. - Nikt nie wpadł na pomysł zdobycia rynku wędlinami robionymi
według tradycyjnych receptur - tylko mięso i zioła? Znałem gościa, który
chciał taką szansę wykorzystać. Oryginalne receptury, przemyślana
dystrybucja, reklama w dużych miastach. Zbankrutował po sześciu
miesiącach. Wykończyły go napompowane szyneczki i polędwice; nie był w
stanie choćby zbliżyć się do nich ceną. Wiem, że było takich odważnych
więcej, ale w większości skończyli podobnie. Producenci zdążyli nauczyć
ludzi, jakie wędliny mają jeść.
http://www.eko.org.pl/wege/show_art.php?id=20
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2005-11-04 11:23:25

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.removeX>
napisał w wiadomości news:3fgmm1tl6ae13rp9vonegb4tj1fndq3snu@4ax.com...
> Kondziorek napisal(a):
>
> >3. Nie powiedzialem (nie napisalem) ze Unia zmusza do robienia bubli
Widac
> >jednak czytacie i widzicie co chcecie widziec Napisalem ze sa normy
unijne
> >(jak sam przyznales niektore bzdurne kompletnie) odnoszace sie do
> >MINIMALNYCH zawartosci konsrewantow, ulepszaczy itd w wedlinach i miesach
>
> ? Minimalnych????
>
> --
> Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
>
> "Every day I make the world a little bit worse."

Tak minimalnych rowniez

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2005-11-04 11:27:17

Temat: Re: suszona kielbasa
Od: "Kondziorek" <p...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:dkff95$jnt$1@inews.gazeta.pl...
> In news:3t0t7eFqi5ufU1@uni-berlin.de, Waldemar Krzok wrote:
> >> Powiem tylko jedno Zastanowcie sie czemu Polskie wedliny sa chwalone na
> >> swiecie a np. Niemieckie juz nie?
> > nie wszędzie. Moje dzieci np. polskiej kiełbasy nie tkną, bo im knurem
> > zalatuje. A niemiecka szynka (ta dobra, nie z jakiegoś dyskontu) jest
> > też ceniona.
>
> W angielskich supermarketach w dziale z zagranicznymi wędlinami jest chyba
> najwięcej niemieckich właśnie. Oprócz tego włoskie salami, czasem jakieś
> hiszpańskie chorizo, od wielkiego święta polskie kabanosy. Wydaje mi się,
> że mit o "polskich wędlinach chwalonych na świecie" to tylko mit. Owszem,
> polskie wędliny są (były ;-)) dobre, ale wcale nie są szczególnie
> popularne poza granicami kraju.
>
> Hania
>
Bo sa drozsze niz inne
No ok. Wloskie sa jeszcze drozsze
Poza tym (na tym sie nie znam wiec mowie tak jak mysle ale moge sie mylic)
wedliny z krajow Unii (kiedy Polska jeszcze nie byla w Unii) mialy
"pierwszenstwo"
Skad taki wniosek? a np z takiego powodu iz firma w ktorej pracuje startuje
w roiznych przeyargach i we wszystkich ktore sa finansowane z funduszy Unii
, fare czy innych jest wymagane aby dany wyrob byl sporzadzony z
polfabrykatow pochodzacych minimum w 60% z krajow Unii (w calkiem sporej
ilosci przetargow jest mowa nawet o 100 %)

Kondziorek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 20 ... 27


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

robię bigos...
Po śniadaniu...
jakie ciasto po ceremonii pogrzebowej
dietetyczny tort urodzinowy ?
Re: jabłka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »