« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-09 22:56:44
Temat: szpinakWitam,
Poprosze o dobry przepis na szpinak (z mrozonki)
jakos nigdy mi nie smakuje to co zrobie :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-10 01:41:33
Temat: Re: szpinak
Le vendredi 9 décembre 2005 ? 23:56:44, dans
<439a0b99$0$10292$f69f905@mamut2.aster.pl> vous écriviez :
> Witam,
> Poprosze o dobry przepis na szpinak (z mrozonki)
> jakos nigdy mi nie smakuje to co zrobie :)
Pierogi z feta i szpinakiem.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-10 10:41:43
Temat: Re: szpinak
Użytkownik "Y" <...@o...pl> napisał w wiadomości
news:439a0b99$0$10292$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Witam,
>
> Poprosze o dobry przepis na szpinak (z mrozonki)
> jakos nigdy mi nie smakuje to co zrobie :)
>
>
Szpinak rozmrozić w woreczku (byle nie Hortex - jest jakiś taki trawiasty),
odlać nadmiar płynu, włożyć do garnuszka, zagotować, dodać zmiażdżony ząbek
czosnku, jajo na twardo usiekane - <dygresja> czyli jak wygodnie i szybko
usiekać jajo: włożyć jajo do kubeczka i machać w tymże kubeczku nożem w te i
we w te - po niecałej minucie jajo jest super usiekane </dygresja> -
przyprawić solą i octem (albo sokiem z cytryny), tego kwasu to góra
łyżeczkę, ale można mniej. I teraz są 2 sposoby na zagęszczenie: 1. pół
kubka smietany wymieszać z łyżką mąki, wlać do szpinaku, zagotować, abo 2.
łyżkę mąki rozetrzeć na równą masę z łyżką masła (trochę czubatą), włożyć do
szpinaku, rozmieszać, zagotować. Masło powinno być miękkie, bo się nie
rozetrze, w ostateczności można je rozpuścic na patelce.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-10 11:41:32
Temat: Re: szpinak
Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dnebvv$ck0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Y" <...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:439a0b99$0$10292$f69f905@mamut2.aster.pl...
> > Witam,
> >
> > Poprosze o dobry przepis na szpinak (z mrozonki)
> > jakos nigdy mi nie smakuje to co zrobie :)
> >
> >
> Szpinak rozmrozić w woreczku (byle nie Hortex - jest jakiś taki
trawiasty),
> odlać nadmiar płynu, włożyć do garnuszka, zagotować, dodać zmiażdżony
ząbek
> czosnku, jajo na twardo usiekane - <dygresja> czyli jak wygodnie i szybko
> usiekać jajo: włożyć jajo do kubeczka i machać w tymże kubeczku nożem w te
i
> we w te - po niecałej minucie jajo jest super usiekane </dygresja> -
> przyprawić solą i octem (albo sokiem z cytryny), tego kwasu to góra
> łyżeczkę, ale można mniej. I teraz są 2 sposoby na zagęszczenie: 1. pół
> kubka smietany wymieszać z łyżką mąki, wlać do szpinaku, zagotować, abo 2.
> łyżkę mąki rozetrzeć na równą masę z łyżką masła (trochę czubatą), włożyć
do
> szpinaku, rozmieszać, zagotować. Masło powinno być miękkie, bo się nie
> rozetrze, w ostateczności można je rozpuścic na patelce.
Właśnie podałaś przepis na coś zupełnie strasznego czym straszą dzieci w
przedszkolach...
Tak przyrządzony szpinak jest na pewno smaczny (dla wielbicieli szpinaku
oczywiście), ale ma nieapetyczny wygląd. Zasadniczo chodzi o kolor.
Szpinak wygląda apetycznie jeśli się go nie bełta z jajkiem, a już tym
bardziej ze śmietaną.
Szpinak jest apetyczny wyłącznie w butelkowozielonym kolorze.
Szpinak wykłada się do garnuszka z odrobiną masła i to się zagotowuje (można
wcześniej odlać nadmiar płynu).
Soli się i pieprzy do smaku. Dodaje się około dwóch ząbków czosnku na jedno
opakowanie mrożonki (czosnek usiekany lub przeciśnięty przez wyciskacz do
czosnku). Koniec.
Tak przyprawiony nadaje się doskonale do tradycyjnego obiadu w wersji jajo
sadzone ze szpinakiem, ale i do naleśników ze szpinakiem tudzież innych
zastosowań.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-10 11:54:30
Temat: Re: szpinakHej :)
Przede wszystkim kup jakiś dobry szpinak - Hortexu na przykład z sosem
śmietanowym albo serowym :)
Wrzucasz go na patelnię, żeby się rozmrozył i podsmażył :) Nie dodawaj wody, to
zgestnieje.
A potem dorzucasz róznosci - na przyklad kielbaske w kawałkach, paprykę w
kawalkach i podsmażasz :) Czosnek jest baaardzo dobry w tym zestawieniu :)
Noi na koncu wbijasz do srodka jajko, ono ci wszystko zetnie i nie bedzie
żadnej brei :)
Bardzo smaczne :)
Pozdr
Ewa
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-10 12:03:33
Temat: Re: szpinakW wiadomości <news:6903068997$20051210024133@ewcia.kloups>
Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> pisze:
> Pierogi z feta i szpinakiem.
To raczej propozycja, a nie przepis :)
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-10 12:07:01
Temat: Re: szpinakW wiadomości <news:dneesr$n7q$1@news.onet.pl>
Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> pisze:
> Szpinak jest apetyczny wyłącznie w butelkowozielonym kolorze.
A w życiu! Mnie właśnie straszono takim ciemnozielonym, niedoprawionym,
jałowym szpinakiem.
Dopiero jak mi mama w domu zrobiła porządny - z masełkiem, ze śmietaną, z
czosnkiem, pieprzem, solą + jajko sadzone na boczku, to pokochałam szpinak i
kocham do dziś. Dzieciaki też nie przełkną szpinaku w kolorze trawy. Musi
być zabielony.
> Szpinak wykłada się do garnuszka z odrobiną masła i to się zagotowuje
> (można wcześniej odlać nadmiar płynu).
> Soli się i pieprzy do smaku. Dodaje się około dwóch ząbków czosnku na
> jedno opakowanie mrożonki (czosnek usiekany lub przeciśnięty przez
> wyciskacz do czosnku). Koniec.
U nas śmietana musi być i basta.
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-12-10 12:51:13
Temat: Re: szpinakIn article <dnebvv$ck0$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"batory" <b...@p...onet.pl> wrote:
> Użytkownik "Y" <...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:439a0b99$0$10292$f69f905@mamut2.aster.pl...
> > Witam,
> >
> > Poprosze o dobry przepis na szpinak (z mrozonki)
> > jakos nigdy mi nie smakuje to co zrobie :)
> >
> >
> Szpinak rozmrozić w woreczku (byle nie Hortex - jest jakiś taki trawiasty),
> odlać nadmiar płynu, włożyć do garnuszka, zagotować, dodać zmiażdżony ząbek
> czosnku,
Co wy stale z tym czosnkiem do szpinaku?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-12-10 12:56:08
Temat: Re: szpinakIn article <439a0b99$0$10292$f69f905@mamut2.aster.pl>, "Y" <...@o...pl>
wrote:
> Witam,
>
> Poprosze o dobry przepis na szpinak (z mrozonki)
> jakos nigdy mi nie smakuje to co zrobie :)
Najpierw trzeba mieć dobrą mrożonkę, żeby nie zawierała zbyt dużo wody i
żeby szpinak nie był włóknisty, ani pozbawiony smaku. Tę mrożonkę wkłada
się do garnka i stawia na ogień. Jak się zacznie gotować soli się,
ewentualnie dodaje nieco masła. I wcina aż się uszy trzęsą marząc o
wiośnie i nowalijkach.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-12-10 13:02:16
Temat: Re: szpinakW wiadomości <news:wlalos-5687F1.13511310122005@news.gazeta.pl>
Wladyslaw Los <w...@o...pl> pisze:
> Co wy stale z tym czosnkiem do szpinaku?
To, że powoduje, iż szpinak wcina się z apetytem.
Tak, jakbyś się pytał - co Wy ciągle z tymi goździkami do kompotu
śliwkowego?
--
PozdrawiaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |