Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: szpinak
Date: Sat, 10 Dec 2005 12:41:32 +0100
Organization: Onet.pl
Lines: 48
Message-ID: <dneesr$n7q$1@news.onet.pl>
References: <439a0b99$0$10292$f69f905@mamut2.aster.pl>
<dnebvv$ck0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: stegny-gts.stegny.2a.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1134214875 23802 217.153.29.142 (10 Dec 2005 11:41:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 10 Dec 2005 11:41:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1478
X-Sender: 4gRiW1CzgcA6jX8eXmwp4ryne+EHpHFX5jKsrklKzEI=
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1478
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:255279
Ukryj nagłówki
Użytkownik "batory" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dnebvv$ck0$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Y" <...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:439a0b99$0$10292$f69f905@mamut2.aster.pl...
> > Witam,
> >
> > Poprosze o dobry przepis na szpinak (z mrozonki)
> > jakos nigdy mi nie smakuje to co zrobie :)
> >
> >
> Szpinak rozmrozić w woreczku (byle nie Hortex - jest jakiś taki
trawiasty),
> odlać nadmiar płynu, włożyć do garnuszka, zagotować, dodać zmiażdżony
ząbek
> czosnku, jajo na twardo usiekane - <dygresja> czyli jak wygodnie i szybko
> usiekać jajo: włożyć jajo do kubeczka i machać w tymże kubeczku nożem w te
i
> we w te - po niecałej minucie jajo jest super usiekane </dygresja> -
> przyprawić solą i octem (albo sokiem z cytryny), tego kwasu to góra
> łyżeczkę, ale można mniej. I teraz są 2 sposoby na zagęszczenie: 1. pół
> kubka smietany wymieszać z łyżką mąki, wlać do szpinaku, zagotować, abo 2.
> łyżkę mąki rozetrzeć na równą masę z łyżką masła (trochę czubatą), włożyć
do
> szpinaku, rozmieszać, zagotować. Masło powinno być miękkie, bo się nie
> rozetrze, w ostateczności można je rozpuścic na patelce.
Właśnie podałaś przepis na coś zupełnie strasznego czym straszą dzieci w
przedszkolach...
Tak przyrządzony szpinak jest na pewno smaczny (dla wielbicieli szpinaku
oczywiście), ale ma nieapetyczny wygląd. Zasadniczo chodzi o kolor.
Szpinak wygląda apetycznie jeśli się go nie bełta z jajkiem, a już tym
bardziej ze śmietaną.
Szpinak jest apetyczny wyłącznie w butelkowozielonym kolorze.
Szpinak wykłada się do garnuszka z odrobiną masła i to się zagotowuje (można
wcześniej odlać nadmiar płynu).
Soli się i pieprzy do smaku. Dodaje się około dwóch ząbków czosnku na jedno
opakowanie mrożonki (czosnek usiekany lub przeciśnięty przez wyciskacz do
czosnku). Koniec.
Tak przyprawiony nadaje się doskonale do tradycyjnego obiadu w wersji jajo
sadzone ze szpinakiem, ale i do naleśników ze szpinakiem tudzież innych
zastosowań.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|