Data: 2005-12-10 14:41:34
Temat: Re: szpinak
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"medea" <e...@p...fm> wrote in message
news:dneooq$ejn$3@proxy.provider.pl..
> Wladyslaw Los napisał(a):
>
>> Co wy stale z tym czosnkiem do szpinaku?
>
> Ja dodaję jeszcze sól, biały pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej. To jest
> dopiero drastyczne potraktowanie szpinaku :-).
A jeszcze go tak :-)))
Puszke szpinaku odcisnac z wody, na dobrze rozgrzana patelnie lub wok - ma
lekko dymic - dodac 2 lyzki oleju, zamieszac, wrzucic 2 zabki czosnku przez
praske, zamieszac, dodac lyzke drobno posiekanego korzenia imbiru i jedna
drobno posikana mala papryczke chili (bez nasionek), zamieszac, wrzucic
szpinak i energicznie mieszac az bedzie goracy, podlac lyzka sosu sojowego i
lyzka sake lub wytrawnej sherry, zamieszac, wbic jajko ciagle mieszajac az
sie zetnie i zjesc.
Mozna uzyc swiezego szpinaku - wtedy wsztystko trwa krocej bo chodzi o to,
zeby go nie meczyc.
A swiezy szpinak to ja lubie zblanczowany przez pol minuty i wlozony do
rosolu z kury (juz na talerzu.)
A jesli chodzi o zielska w rosole z kury to rosol jest znakomity jest z
liscmi yerba buena (albo z liscmi miety pieprzowej z braku oryginalu.)
><emeL><
|