Data: 2005-12-10 10:41:43
Temat: Re: szpinak
Od: "batory" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Y" <...@o...pl> napisał w wiadomości
news:439a0b99$0$10292$f69f905@mamut2.aster.pl...
> Witam,
>
> Poprosze o dobry przepis na szpinak (z mrozonki)
> jakos nigdy mi nie smakuje to co zrobie :)
>
>
Szpinak rozmrozić w woreczku (byle nie Hortex - jest jakiś taki trawiasty),
odlać nadmiar płynu, włożyć do garnuszka, zagotować, dodać zmiażdżony ząbek
czosnku, jajo na twardo usiekane - <dygresja> czyli jak wygodnie i szybko
usiekać jajo: włożyć jajo do kubeczka i machać w tymże kubeczku nożem w te i
we w te - po niecałej minucie jajo jest super usiekane </dygresja> -
przyprawić solą i octem (albo sokiem z cytryny), tego kwasu to góra
łyżeczkę, ale można mniej. I teraz są 2 sposoby na zagęszczenie: 1. pół
kubka smietany wymieszać z łyżką mąki, wlać do szpinaku, zagotować, abo 2.
łyżkę mąki rozetrzeć na równą masę z łyżką masła (trochę czubatą), włożyć do
szpinaku, rozmieszać, zagotować. Masło powinno być miękkie, bo się nie
rozetrze, w ostateczności można je rozpuścic na patelce.
Pozdrawiam - Agnieszka
|