« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-09 19:13:12
Temat: szukam przepisów na ślimakiwitam serdecznie
jestem tu pierwszy raz i nie wiem czy temat był poruszany, grzebiąc trochę w
archiwum nic nie znalazłem - szukam przepisów kulinarnych na ślimaki -
muszę je jakoś wytępić z ogródka :)
pozdrawiam
Jurek
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-10 07:36:23
Temat: Re: szukam przepisów na ślimaki
a wiec podaje ponownie "makabryczny" przepis:
Przygotowanie slimakow:
Przygotowanie zywych slimakow do ugotowania jest pracochlonne i zajmuje ok.
10 dni. Najbardziej cenione ze slimakow sa winniczki. Przed ugotowaniem
nalezy je przeglodzic przez 4 do 8 dni, przetrzymujac je w klatce lub dobrze
wntylowanym pudelku i podajac im jedynie kilka kropel wody co pare godzin.
Przez ostatnie 2 dni mozna je karmic tymiankiem, ktory nada ich miesu
aromat. Przygotowane w ten sposob slimaki nalezy oczyszcic ze sluzu i
wapiennej skorupki, tora moga wytworzyc, zamykajac sie w korupie. W celu
dalszego o czyszczenia podaje sie im 100 ml octu z lyzka soli oraz szczypta
maki, pozostawia na 3 godziny, a nastepnie oplukac i wrzucic na 5 minut do
wrzatku. Z wyjetych ze skorupek slimakow nalezy odciac i usunac czarne konce
nozek, a pozostale mieso dokladnie oplukac. Slimaki podawane sa najczesciej
w skorupkach, nalezy je w zwiazku z tym dokladnie oczyscic i wyszorowac
rowniez skoruppki, a nastepnie gotowac je w wodzie z luzka sody
oczyszczonej i 2 lyzkami soli przez 1 godzine, wyplukac w duzej ilosci
biezacej wody i osuszyc skorupki w piecu.
Slimaki po polsku
dla 4 osob
24 ugotowane slimaki (patrz przygotowanie slimakow)
1 jajko
2 lyzki tartej bulki,
4 lyzki masla
sok z 1 cytryny
1 peczek natki pietruszki, sol
Slimaki wyjac ze skorupek. Odciac czarne konce, slimaki oplukac, osuszyc i
posiekac
Slimaki obtoczyc w jajku rozbitym z 1 lyzka wody i w posiekanej natce.
Smazyc na 2 lyzkach masla na malym ogniu. Gdy sie zrumienia, zdjac z
patelni. Na pozostalym masle usmazyc tarta bulke. Dodac slimaki, wymieszac,
skropic sokiem z cytryny i podawac
Slimaki po burgundzku
dla 4 osob
24 ugotowane slimaki (patrz-przygotowanie slimakow)
2 zabki czosnku
2 szalotki,
2 luzki natki pietruszki
100 g masla
sol, pieprz
Slimaki wyjac ze skorupek, odciac czarnekonce, pozostale mieso oplukac.
Skorupki wyszorowac, zalac 2 l wody z 1 lyzka sody i 2 lyzkami soli. Gotowac
1 godzine, wyplukac i osuszyc skorupki.
Szalotki drobno posiekac, czosnek zmiazdzyc z sola. utrzec szalotki, czosnek
i natke z maslem, sola i pieprzem.
Do kazdej skorupki wlozyc odrobine utartego masla. Slimaki obtoczyc w masle
z czosnkiem i szalotka, wlozyc do skorupek, na wierzchu polozyc pozostale
maslo z czosnkiem i szalotka.
Skorupki z slimakami ulozyc w naczyniu do zapiekania. Piec 15 minut w temp.
200 C
----------------------------------------------------
---
przed wlozeniem do skorupek slimaki mozna posiekac, wymieszac z maslem z
czosnkiem i szalotka oraz 2 lyzkami tartej bulki. Tak przygotowanym farszem
nadziewac skorupki i zapiekac
-----------------------------------------
pozdrawiam
i wytrwalym zycze smacznego:-)))
Beata
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |