Data: 2003-08-07 16:12:06
Temat: Re: topinambur
Od: "Bpjea" <b...@...pl (usun 'x' - z powodu spamu)>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tadeusz Smal napisał(a) w wiadomości:
<00b701c35c5d$5ea82e60$a77c63d9@d3h6c1>...
>> Jeszcze nie mam. Zajrze w pewne miejsca...
To co wyczytalem jest dosc oczywiste, jesli wiadomo, ze nasiona sa jadalne.
Mozna jesc nasiona gotowane w calosci. Mozna takze przerobic je na make i
wypiekac placki.
Mozna tez podkielkowac nasiona i dodawac do salatek.
Slyszalem jednak, ze nie robi sie u nas chleba z duza zawartoscia maki z
szarlatu. Niewielka tylko domieszke sie stosuje.
Nie pamietam dlaczego tak sie przyjelo postepowac.
Liscie szarlatu moga byc spozywane po ugotowaniu. Sa one bogate w witaminy i
sole mineralne.
Pozdrawiam,
Bpjea
|