« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-30 06:05:22
Temat: [tv club] klorasandryklorasandry... napewno nie tak sie to pisze ponieważ są to takie angielskie
rogaliki w niesamowicie prosty sposób zwijany:) Przed chwilą widziałem
końcówke programu kulinarnego na tv club ale niestety nie podali na nie
przepisu.. może ktoś z was takowym dysponuje?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-30 08:41:09
Temat: Re: [tv club] klorasandry
Użytkownik Rendi <glupi_login[NOSPAM]@interia.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:cgug3b$bhb$...@b...bsk.vectranet.pl...
> klorasandry... napewno nie tak sie to pisze ponieważ są to takie
angielskie
> rogaliki w niesamowicie prosty sposób zwijany:) Przed chwilą widziałem
> końcówke programu kulinarnego na tv club ale niestety nie podali na nie
> przepisu.. może ktoś z was takowym dysponuje?
croissant(y)
;)
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 09:26:44
Temat: Re: [tv club] klorasandry
> croissant(y)
>
> ;)
>
> agataw
Krłasanty nie są angielskie........... tylko ftrancuskie
rogaliki pieczone z (pół)francuskiego ciasta
pzdr
ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 12:26:31
Temat: Re: [tv club] klorasandryW zyciu bym sie nie domyslil ze "klorasandry" to "croissant(s)"
Mowi sie o "croissant" ze trwaja 5 minut w buzi a piec lat na biodrach....
Mimo to bardzo lubie to politycznie niepoprawne pieczywo.
--
Amicalement
Paul Urstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 12:26:51
Temat: Re: [tv club] klorasandry> klorasandry... napewno nie tak sie to pisze ponieważ są to takie angielskie
> rogaliki w niesamowicie prosty sposób zwijany:) Przed chwilą widziałem
> końcówke programu kulinarnego na tv club ale niestety nie podali na nie
> przepisu.. może ktoś z was takowym dysponuje?
Croissant - nie en. tylko fr.
Hadzio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 12:32:29
Temat: Re: [tv club] klorasandryPaul Urstein wrote:
> W zyciu bym sie nie domyslil ze "klorasandry" to "croissant(s)"
> Mowi sie o "croissant" ze trwaja 5 minut w buzi a piec lat na biodrach....
> Mimo to bardzo lubie to politycznie niepoprawne pieczywo.
Gadanie :), to rzeczywiscie musi byc jakas polityczna mafia
anty-croissantowa :):):)
U mnie w biodrach nie ma ani jednego :)
Hadzio
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-30 13:16:22
Temat: Re: [tv club] klorasandry (P)
Użytkownik Agata <a...@g...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:cguor2$gf5$...@m...aster.pl...
> croissant(y)
>
> ;)
>
> agataw
gadu gadu a nikt nie dal...:)
znalazlam w ksiazce szkoly Le Cordon Blue wklepuje...
500g maki
lyzeczka soli
50g mialkiego cukru
320ml mleka
15g drozdzy
340g masla o temperaturze pokojowej
1 jajo "roztrzepane" :)
Maslo wkladamy miedzy dwa platy folii plastikowej i rozwalkujemy na
prostokat 20x 10cm i do lodowki.
Make, sol, cukier przesiac do miski i uformowac wulkan. Podgrzac mleko i
rozpuscic w nim drozdze z lyzka maki. Niech dostanie babli gdzies na uboczu.
Gdy "juz" - dodac to do michy z maka i wyrobic miekkie ciasto najpierw w
misce a potem wyrabiac na oproszonej maka stolnicy okolo 5 minut (na gladko
i sprezyscie) Znowu odstawic niech rosnie
Gdy podwojone - grzmotnac je z piachy i na stolnice. Rozwalkowac na ksztalt
prostokata 40x12 cm Powinno byc dwa razy dluzsze od rozwalkowanego masla i
nieco szersze. Maslo ulozyc na polowie ciasta i przykryc je druga -
calkowicie zamknac. Brzegi skleic opuszkami palcow. Ciasto ulozyc zgieciem
po prawej stronie i lekko rozwalkowac na prostokat dwa razy dluzszy niz
szerszy. Zmiesc nadmiar maki i złozyc ciasto na 3 czesci jak list :) Dolna
powinna sie znalezc na wierzchu, gorna zas pod spodem. Wlozyc ciasto w
plastikowy worek i 20 minut do lodowki
Wyjac i ulozyc zgieciem po prawej stronie, rozwalkowac. Zlozyc jak wyzej i
znowu schlodzic. Czynnosc powtorzyc.....
Wyjac z lodwki i przeciac na pol. Na obficie posypanej stolnicy rozwalkowac
obie polowki na duzy prostokat i przyciac go do wymiarow 22x36. Uzywajac
szablonu w ksztalcie trojkata o dlugosci podstawy 18cm i bokach 14cm, pociac
prostokat na 6 trojkatow (powinny zostac skrawki po obu stornach). Kazdy
trojkat zwinac zaczynajac od podstawy, wyginajac nieco na ksztalt
polksiezyca. Umiescic na balszkach do pieczenia i posmarowac lekko jajem.
Przykryc folia i trzymac noc w lodowce..
Wyjac i ma 30 - 45minut rosnac (az podwoja swoja obietosc) Maja rosnac nie w
za cieplym miejscu bo sie maslo wscieknie...Znowu je posmarowac jajem i
PIECZEMY! Na zloto w 200C....
Uwaga od nich...ciasto i maslo maja miec podobna konsystencje przed
rozwalkowaniem Nie moze byc maslo za miekkie bo wyplynie a jesli za twarde
to sie zacznie kruszyc i nierowne warstwy stworzy....SUgerowana
konsystencja - bardziej stala niz serek topiony :)
A NIECH JA SIE DOWIEM ZE TY......tego nie zrobiles!!!!! ;)
wez sobie zanalizuj przepis bo ja go tylko wklepalam - nie bede tego
wizualizowac
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-31 11:54:51
Temat: Re: [tv club] klorasandry (P)
Użytkownik "Agata" <a...@g...com.pl> napisał w wiadomości
news:cgv8v3$rus$1@mamut.aster.pl...
> A NIECH JA SIE DOWIEM ZE TY......tego nie zrobiles!!!!! ;)
> wez sobie zanalizuj przepis bo ja go tylko wklepalam - nie bede tego
> wizualizowac
> agataw
>
troche skomplikowane ale zrobić zrobie napewno:). Dziękuje serdecznie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |