Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia udziec jagniecy

Grupy

Szukaj w grupach

 

udziec jagniecy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-11 11:37:10

Temat: udziec jagniecy
Od: "jurek" <k...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam Osrodek Decyzyjny z problemem przygotowania do konsumpcji udzca
jagniecego o wadze ok. 1,3 kg (z koscia). Wiem, ze trzeba go czyms na noc
natrzec, ale czym najlepiej? Potem rano wlozyc do piekarnika, ale na ile
czasu? Podobno jest przelicznik 1 godzina na 1 kg miesa, czyli wychodziloby
80 minut, ale jest przeciez kosc, wiec jak liczyc? Moze jakies sugestie co
do samego pieczenia w piekarniku? Czy wyjda z tego cztery porcje? Z czym
podac? Prosze o wytlumaczenie, jak czterolatkowi. Pozdrawiam - j.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-11 12:48:43

Temat: Re: udziec jagniecy
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja robię tak: udziec oblać octem, osączyć. Rozmieszać ćwierć szklanki oliwy
z 2 połamanymi liśćmi laurowymi i ok. 10 rozmiażdżonymi jagodami jałowca.
Natrzeć tym udziec. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler pokroić w
plasterki, obłożyć tym udziec i włożyć przyciśnięty na dno lodówki. Znaczy
się włożyć udziec do jakiejś miski, przycisnąć talerzykiem, talerzyk
obciążyć. I niech se tak poleży ok. doby, tylko przekładać trzeba na różne
strony od czasu do czasu. Po czym wyjąć z marynaty, odjąć warzywa, osmażyć,
przełożyć do brytfanki, podlać, posolić, dodać warzywa z marynaty i piec 10
minut na maxa, po czym ogień zmniejszyć i piec 20 minut na każde pół kilo
mięsa. Albo troche więcej. Jak się upiecze, wyjąć z sosu, pokroić w plastry
(czasem wychodzą nieco niekształtne), a sos przetrzeć przez sito.
Pozdrawiam - Agnieszka, oj jakbym zjadła takiego udźca, nawet baraniego


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-11 14:31:04

Temat: Re: udziec jagniecy
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le jeudi 11 novembre 2004 ŕ 13:48:43, vous écriviez :

> Ja robię tak: udziec oblać octem, osączyć. Rozmieszać ćwierć szklanki oliwy
> z 2 połamanymi liśćmi laurowymi i ok. 10 rozmiażdżonymi jagodami jałowca.
> Natrzeć tym udziec. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler pokroić w
> plasterki, obłożyć tym udziec i włożyć przyciśnięty na dno lodówki. Znaczy
> się włożyć udziec do jakiejś miski, przycisnąć talerzykiem, talerzyk
> obciążyć. I niech se tak poleży ok. doby, tylko przekładać trzeba na różne
> strony od czasu do czasu. Po czym wyjąć z marynaty, odjąć warzywa, osmażyć,
> przełożyć do brytfanki, podlać, posolić, dodać warzywa z marynaty i piec 10
> minut na maxa, po czym ogień zmniejszyć i piec 20 minut na każde pół kilo
> mięsa. Albo troche więcej. Jak się upiecze, wyjąć z sosu, pokroić w plastry
> (czasem wychodzą nieco niekształtne), a sos przetrzeć przez sito.
> Pozdrawiam - Agnieszka, oj jakbym zjadła takiego udźca, nawet baraniego


To co opisujesz to raczej wlasnie metoda na udziec barani a nie
jagniecy. Udziec jagniecy nie wymaga takiej marynaty, ja osobiscie
pieke bez : 30 min. / pol kilo miesa.

Aha, kosc sie nie liczy :)


Ewcia

--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-11 15:18:30

Temat: Re: udziec jagniecy
Od: "batory" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>
> To co opisujesz to raczej wlasnie metoda na udziec barani a nie
> jagniecy. Udziec jagniecy nie wymaga takiej marynaty, ja osobiscie
> pieke bez : 30 min. / pol kilo miesa.
>
No, tak. Barani też tak robię, ale trzymam w marynacie kilka dni. A jagnięcy
mi tak najbardziej podchodzi.
Pozdr. - A.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-12 04:45:22

Temat: Re: udziec jagniecy
Od: Monika Tarniak <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora



jurek wrote:

> Witam Osrodek Decyzyjny z problemem przygotowania do konsumpcji udzca
> jagniecego ....................

A nie mogles sie kartoflami zapchac i dac mu pozyc troche, Morderca Niewiniatek
:-(

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-12 10:19:14

Temat: Re: udziec jagniecy
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 12 Nov 2004 04:45:22 GMT, Waćpanna lub Waćpan *Monika Tarniak*, w
wiadomości news:<news:41960FA0.E615E096@wp.pl> zawarł, co następuje:

>> Witam Osrodek Decyzyjny z problemem przygotowania do konsumpcji udzca
>> jagniecego ....................
>
> A nie mogles sie kartoflami zapchac i dac mu pozyc troche, Morderca Niewiniatek
> :-(

sio na pl.soc.wegetarianizm
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-14 10:33:48

Temat: Lekko OT - Re: udziec jagniecy
Od: "(Na)Lesnik" <n...@n...lubi.spamu> szukaj wiadomości tego autora

>
>>Witam Osrodek Decyzyjny z problemem przygotowania do konsumpcji udzca
>>jagniecego ....................
>
>
> A nie mogles sie kartoflami zapchac i dac mu pozyc troche, Morderca Niewiniatek
> :-(
>
>
Jak coś takiego widzę lub czytam, to mi zaraz na myśl kumpel z firmy
przychodzi. Wyzywa myśliwych od morderców, ale gdy widzi kiełbasę, to
musi uważać, aby na własnej ślinie się nie zabić.
A jakie Ty buty nosisz dziecinko?

--

Pozdrowionka z buszu
(Na)Leśnik
------------------------------------------
GG:4742410 RLU:304850 www.forestlandia.com
------------------------------------------

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sałatka
"kulebiaczki" -ile czasu się piecze ?
Red Machine
kawa po wiedeńsku
Paparykaż taki jak szczeciński

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »