Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-m
ail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: udziec jagniecy
Date: Thu, 11 Nov 2004 15:31:04 +0100
Lines: 29
Message-ID: <7544980737$20041111153110@ewcia.kloups>
References: <G9Ikd.70615$z77.22634@news.chello.at> <cmvn36$mf2$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: "Ewa (siostra Ani) N." <e...@g...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de 0kv3ycbeUFhtqUl5PYs2XwKnpcKZQjuxwAcLTtlhzyZTloChxx
X-Priority: 3 (Normal)
In-Reply-To: <cmvn36$mf2$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Comment-To: batory
X-Newsreader: MyGate/2.6.0.171 (http://barin.com.ua/soft/mygate/)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:221373
Ukryj nagłówki
Le jeudi 11 novembre 2004 ŕ 13:48:43, vous écriviez :
> Ja robię tak: udziec oblać octem, osączyć. Rozmieszać ćwierć szklanki oliwy
> z 2 połamanymi liśćmi laurowymi i ok. 10 rozmiażdżonymi jagodami jałowca.
> Natrzeć tym udziec. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler pokroić w
> plasterki, obłożyć tym udziec i włożyć przyciśnięty na dno lodówki. Znaczy
> się włożyć udziec do jakiejś miski, przycisnąć talerzykiem, talerzyk
> obciążyć. I niech se tak poleży ok. doby, tylko przekładać trzeba na różne
> strony od czasu do czasu. Po czym wyjąć z marynaty, odjąć warzywa, osmażyć,
> przełożyć do brytfanki, podlać, posolić, dodać warzywa z marynaty i piec 10
> minut na maxa, po czym ogień zmniejszyć i piec 20 minut na każde pół kilo
> mięsa. Albo troche więcej. Jak się upiecze, wyjąć z sosu, pokroić w plastry
> (czasem wychodzą nieco niekształtne), a sos przetrzeć przez sito.
> Pozdrawiam - Agnieszka, oj jakbym zjadła takiego udźca, nawet baraniego
To co opisujesz to raczej wlasnie metoda na udziec barani a nie
jagniecy. Udziec jagniecy nie wymaga takiej marynaty, ja osobiscie
pieke bez : 30 min. / pol kilo miesa.
Aha, kosc sie nie liczy :)
Ewcia
--
Niesz
|