Data: 2004-11-11 12:48:43
Temat: Re: udziec jagniecy
Od: "batory" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja robię tak: udziec oblać octem, osączyć. Rozmieszać ćwierć szklanki oliwy
z 2 połamanymi liśćmi laurowymi i ok. 10 rozmiażdżonymi jagodami jałowca.
Natrzeć tym udziec. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i seler pokroić w
plasterki, obłożyć tym udziec i włożyć przyciśnięty na dno lodówki. Znaczy
się włożyć udziec do jakiejś miski, przycisnąć talerzykiem, talerzyk
obciążyć. I niech se tak poleży ok. doby, tylko przekładać trzeba na różne
strony od czasu do czasu. Po czym wyjąć z marynaty, odjąć warzywa, osmażyć,
przełożyć do brytfanki, podlać, posolić, dodać warzywa z marynaty i piec 10
minut na maxa, po czym ogień zmniejszyć i piec 20 minut na każde pół kilo
mięsa. Albo troche więcej. Jak się upiecze, wyjąć z sosu, pokroić w plastry
(czasem wychodzą nieco niekształtne), a sos przetrzeć przez sito.
Pozdrawiam - Agnieszka, oj jakbym zjadła takiego udźca, nawet baraniego
|