« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2007-09-28 22:20:38
Temat: Re: udziec jagnięcy
Le vendredi 28 septembre 2007 ŕ 23:15:27, dans <fdjr2g$11m$1@atlantis.news.tpi.pl>
vous écriviez :
> Tak "en nature"??? Jednak dla osoby pierwszy raz próbującej jagnięciny
> może to być d.m. mało atrakcyjne smakowo, poza tym mięso jagnięce niby
> delikatne i smaczne, ale jednak swój zapaszek ma i marynacie się nie
> oprze - na pewno zyskując
Ludzie kupujacy jagniecine zeby nie czuc jej smaku niech sobie kupia
kurczaka.
Bedzie mniej problemow.
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2007-09-28 22:22:11
Temat: Re: udziec jagnięcyEwa (siostra Ani) N. pisze:
> Le vendredi 28 septembre 2007 ŕ 23:15:27, dans <fdjr2g$11m$1@atlantis.news.tpi.pl>
vous écriviez :
>
>
>> Tak "en nature"??? Jednak dla osoby pierwszy raz próbującej jagnięciny
>> może to być d.m. mało atrakcyjne smakowo, poza tym mięso jagnięce niby
>> delikatne i smaczne, ale jednak swój zapaszek ma i marynacie się nie
>> oprze - na pewno zyskując
>
> Ludzie kupujacy jagniecine zeby nie czuc jej smaku niech sobie kupia
> kurczaka.
>
> Bedzie mniej problemow.
>
>
Aleś Ty życzliwa dla początkującego amatora jagnięciny :-)
Otóż marynata nie zabija smaku i zapachu, lecz go łagodzi, przy czym
mięso jest o wiele delikatniejsze. Wbrew pozorom - jagnięcina sama z
siebie wcale nie rozpływa się w ustach, jak wielu sądzi.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2007-09-29 03:40:08
Temat: Re: udziec jagnięcy
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote in message
news:2276439269$20070929002038@ewcia.kloups...
>
> Le vendredi 28 septembre 2007 ŕ 23:15:27, dans
<fdjr2g$11m$1@atlantis.news.tpi.pl> vous écriviez :
>
>
> > Tak "en nature"??? Jednak dla osoby pierwszy raz próbującej jagnięciny
> > może to być d.m. mało atrakcyjne smakowo, poza tym mięso jagnięce niby
> > delikatne i smaczne, ale jednak swój zapaszek ma i marynacie się nie
> > oprze - na pewno zyskując
>
> Ludzie kupujacy jagniecine zeby nie czuc jej smaku niech sobie kupia
> kurczaka.
>
> Bedzie mniej problemow.
Nie należy kupować tryka po seksie - będzie śmierdział tak samo mocno
jak knur, byk, kozioł czy stary chop po paru babach...
A wyżej jest mój przepis - sprawdzony, gdyż w górach jesienią była
baranina do kupienia. Przy pomocy pieczeni z combra przewróciłem
przekonania kulinarne Marudy i pół jej roku na WSP w Rzeszowie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2007-09-29 06:16:08
Temat: Re: udziec jagnięcyIn article <9008557389$20070928225725@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le vendredi 28 septembre 2007 ŕ 10:50:59, dans <fdif9j$o2m$1@news.onet.pl>
> vous écriviez :
>
> > Za chwilę będe miała 2,5 kg udziec w domu. Planuję go upiec, ale prawdę
> > mówiąc pierwszy raz mam doczynienia z jagnięciną. Ma ktoś sprawdzony
> > przepis?
>
> Owszem.
>
> Obrac widoczny tluszcz. Lekko posolic i popieprzyc, natrzec neutralnym
> olejem. Wlozyc do dosc nagrzanego piekarnika i piec X x 15 min (X =
> 0,5 kg), aby otrzymac lekko krwista pieczen jagnieca.
Tak trzymać.
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2007-09-29 07:38:08
Temat: Re: udziec jagnięcyEwa (siostra Ani) N. pisze:
> Ludzie kupujacy jagniecine zeby nie czuc jej smaku niech sobie kupia
> kurczaka.
> Bedzie mniej problemow.
Mnie problem nie dotyczy, bo uwielbiam jagnięcinę. Nie kupowałam do tej
pory, bo 80 zł za kg, to IMO przegięcie. Udało sie TZ kupić na rynku i
dzisiaj próba generalna;-)A, jakie dodatki są najlepsze?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2007-09-29 07:40:24
Temat: Re: udziec jagnięcyEwa (siostra Ani) N. pisze:
> Obrac widoczny tluszcz. Lekko posolic i popieprzyc, natrzec neutralnym
> olejem. Wlozyc do dosc nagrzanego piekarnika i piec X x 15 min (X =
> 0,5 kg), aby otrzymac lekko krwista pieczen jagnieca.
A, czosnek?chociaż odrobina czosnku?możę być, czy to już profanacja?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2007-09-29 07:48:37
Temat: Re: udziec jagnięcy
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:fdkvh8$npp$2@news.onet.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. pisze:
>
> > Obrac widoczny tluszcz. Lekko posolic i popieprzyc, natrzec neutralnym
> > olejem. Wlozyc do dosc nagrzanego piekarnika i piec X x 15 min (X =
> > 0,5 kg), aby otrzymac lekko krwista pieczen jagnieca.
>
> A, czosnek?chociaż odrobina czosnku?możę być, czy to już profanacja?
W baraninie? Nie bój się czosnku... :-P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2007-09-29 07:51:02
Temat: Re: udziec jagnięcyIn article <fdkvh8$npp$2@news.onet.pl>,
Gosia Plitmik <p...@o...pl> wrote:
> Ewa (siostra Ani) N. pisze:
>
> > Obrac widoczny tluszcz. Lekko posolic i popieprzyc, natrzec neutralnym
> > olejem. Wlozyc do dosc nagrzanego piekarnika i piec X x 15 min (X =
> > 0,5 kg), aby otrzymac lekko krwista pieczen jagnieca.
>
> A, czosnek?chociaż odrobina czosnku?możę być, czy to już profanacja?
Do jagnięciny można, owszem. Ale po co?
Władysław
--
Najgorszą radą, jaką można udzielić większości ludzi jest: bądź sobą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2007-09-29 07:56:02
Temat: Re: udziec jagnięcy
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-C05455.09510229092007@news.gazeta.pl...
> In article <fdkvh8$npp$2@news.onet.pl>,
> Gosia Plitmik <p...@o...pl> wrote:
>
> > Ewa (siostra Ani) N. pisze:
> >
> > > Obrac widoczny tluszcz. Lekko posolic i popieprzyc, natrzec neutralnym
> > > olejem. Wlozyc do dosc nagrzanego piekarnika i piec X x 15 min (X =
> > > 0,5 kg), aby otrzymac lekko krwista pieczen jagnieca.
> >
> > A, czosnek?chociaż odrobina czosnku?możę być, czy to już profanacja?
>
> Do jagnięciny można, owszem. Ale po co?
Bo zmienia smak korzystnie, a koniecznie dla tych, którzy pierwszy raz będą
ją jeść.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2007-09-29 08:57:26
Temat: Re: udziec jagnięcy
Le samedi 29 septembre 2007 ŕ 09:40:24, dans <fdkvh8$npp$2@news.onet.pl> vous
écriviez :
> Ewa (siostra Ani) N. pisze:
>> Obrac widoczny tluszcz. Lekko posolic i popieprzyc, natrzec neutralnym
>> olejem. Wlozyc do dosc nagrzanego piekarnika i piec X x 15 min (X =
>> 0,5 kg), aby otrzymac lekko krwista pieczen jagnieca.
> A, czosnek?chociaż odrobina czosnku?możę być, czy to już profanacja?
Wszystko mozna. Tylko po co (jak juz napisal Wladyslaw).
Osobiscie po prostu nie lubie miesa szpikowanego czosnkiem, nawet
niewiele szpikowanego. Wiec nie praktykuje. Jezeli juz mialabym czyms
doprawic (oprocz soli i pieprzu) to bym troche tymiankiem natarla,
albo ziolami prowansalskimi - ale z umiarem.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |