« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-09-28 08:50:59
Temat: udziec jagnięcyZa chwilę będe miała 2,5 kg udziec w domu. Planuję go upiec, ale prawdę
mówiąc pierwszy raz mam doczynienia z jagnięciną. Ma ktoś sprawdzony
przepis?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-09-28 09:01:37
Temat: Re: udziec jagnięcyGosia Plitmik pisze:
> Za chwilę będe miała 2,5 kg udziec w domu. Planuję go upiec, ale prawdę
> mówiąc pierwszy raz mam doczynienia z jagnięciną. Ma ktoś sprawdzony
> przepis?
Marynata:
Ocet balsamiczny (ja używam biorę ciemny) - 1/3 szklanki
Oliwa lub olej - 3/4 szklanki
Rozmaryn - ok. 2 czubate łyżeczki
Czosnek posiekany - 2 ząbki duże
Sól gruba - 1 łyżka
Pieprz zielony dość grubo zmielony - 1 łyżeczka
Składniki wrzucić do słoika twist, zakręcić, "szejkować" do połączenia.
Udziec naciąć wzdłuż kości w miejscu najcieńszej warstwy mięsa, do samej
kości, częściowo odsłaniając kość, mięso ponakłuwać szpikulcem
równomiernie i dość gęsto.
Włożyć do mocnego worka foliowego, wlać marynatę, wydusić powietrze,
szczelnie i mocno zawiązać worek.
Masując mocno, rowprowadzić marynatę na całym mięsie, tak aby wciekła
też dobrze w rozcięcie.
Schować do lodówki na 24 godziny, w międzyczasie kilka razy obracać i
masować.
Wyjąć, wraz z marynatą dać do rękawa foliowego lub gęsiarki - upiec,
podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem, w razie potrzeby
uzupełniając go rosołem lub rosołem z kostki.
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-09-28 09:51:31
Temat: Re: udziec jagnięcyIkselka pisze:
> Wyjąć, wraz z marynatą dać do rękawa foliowego lub gęsiarki - upiec,
> podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem, w razie potrzeby
> uzupełniając go rosołem lub rosołem z kostki.
O, super, dziękuję
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-09-28 10:07:41
Temat: Re: udziec jagnięcy
"Gosia Plitmik" <p...@o...pl> wrote in message
news:fdif9j$o2m$1@news.onet.pl...
> Za chwilę będe miała 2,5 kg udziec w domu. Planuję go upiec, ale prawdę
> mówiąc pierwszy raz mam doczynienia z jagnięciną. Ma ktoś sprawdzony
> przepis?
> --
>
> Gosia
Można wytrybować kości rozcinając wzdłuż, rozłożyć na blacie, natrzeć
mieszanina soli i pieprzu, rozłożyć plasterki czosnku i kawałki papryki
słodkiej, zrolować. Osznurować lub włożyć w siatkę, ponacinać wąskim nożem -
naszpikować plasterkami czosnku. włożyć do rondelka z pokrywką i ustawić w
najniższym miejscu w chłodziarce. Moze poleżeć ze dwa dni, trzeba tylko
obracać od czasu do czasu. Przełożyć do brytfanny, na dno której nalano
oleju i piec, podlewając od czasu do czasu wodą i obracając. Pod koniec
można posypać sos odrobiną mąki i rozprowadzić winem wytrawnym.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-09-28 10:21:00
Temat: Re: udziec jagnięcyA może trochę odważniej???
Marynata:
olej,
sos sojowy 5 łyżek
cynamon - 3 laski
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
biały mielony pieprz 1 łyżeczka
gwiazdy anyżu 3 szt..
papryka słodka - 1/2 łyżeczki
rozmaryn - 1/4 łyżeczki
kolendra nasiona - 1/2 łyżeczki
cebula biała 4 szt..
czosnek 1 gł..
Ja preferuję wyjąć całą kość z udźca. Natrzeć marynatą, obłożyć
plastrami cebuli i posiekanym czosnkiem oraz cynamonem i anyżem. Mięso
zwinąć w kulę i zapakować do worka na 12-24 h w między czasie
postępować tak jak ktoś opisał wyżej.
Przed pieczeniem wyjąć cynamon i anyż oraz cześć cebuli.
Koniecznie mięso należy mocno obsmażyć a dopiero potem piec,
podlewając wytworzonym sosem.
Samczego!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-09-28 10:28:19
Temat: Re: udziec jagnięcyRomer pisze:
> Ja preferuję wyjąć całą kość z udźca. Natrzeć marynatą, obłożyć
> plastrami cebuli i posiekanym czosnkiem oraz cynamonem i anyżem. Mięso
> zwinąć w kulę i zapakować do worka na 12-24 h w między czasie
> postępować tak jak ktoś opisał wyżej.
Hmm, zobaczę. Nie bardzo wiem, czy nie zmaskruję mięsa;-)
W ogrodzie mam swieży rozmarym, powinien pasować?
--
Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-09-28 10:52:33
Temat: Re: udziec jagnięcy
> W ogrodzie mam swieży rozmarym, powinien pasować?
Tylko nie za dużo tego świeżego rozmarynu - jest bardzo aromatyczny.
pozdro,
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-09-28 20:19:41
Temat: Re: udziec jagnięcy
Le vendredi 28 septembre 2007 ŕ 12:21:00, dans
<1...@d...googlegroups.co
m> vous écriviez :
> A może trochę odważniej???
> Ja preferuję wyjąć całą kość z udźca. Natrzeć marynatą, obłożyć
> plastrami cebuli i posiekanym czosnkiem oraz cynamonem i anyżem.
To nie jset przepis na jagniecine tylko na starego cuchnacego barana.
Na pewno go ulepszy. I zabije najmniejsze wspomnienie o jakie mieso
chodzilo :p
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-09-28 20:57:24
Temat: Re: udziec jagnięcy
Le vendredi 28 septembre 2007 ŕ 10:50:59, dans <fdif9j$o2m$1@news.onet.pl> vous
écriviez :
> Za chwilę będe miała 2,5 kg udziec w domu. Planuję go upiec, ale prawdę
> mówiąc pierwszy raz mam doczynienia z jagnięciną. Ma ktoś sprawdzony
> przepis?
Owszem.
Obrac widoczny tluszcz. Lekko posolic i popieprzyc, natrzec neutralnym
olejem. Wlozyc do dosc nagrzanego piekarnika i piec X x 15 min (X =
0,5 kg), aby otrzymac lekko krwista pieczen jagnieca.
Ewcia
--
Niesz
http://www.krolestwa.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-09-28 21:15:27
Temat: Re: udziec jagnięcyEwa (siostra Ani) N. pisze:
> Le vendredi 28 septembre 2007 ŕ 10:50:59, dans <fdif9j$o2m$1@news.onet.pl> vous
écriviez :
>
>> Za chwilę będe miała 2,5 kg udziec w domu. Planuję go upiec, ale prawdę
>> mówiąc pierwszy raz mam doczynienia z jagnięciną. Ma ktoś sprawdzony
>> przepis?
>
> Owszem.
>
> Obrac widoczny tluszcz. Lekko posolic i popieprzyc, natrzec neutralnym
> olejem. Wlozyc do dosc nagrzanego piekarnika i piec X x 15 min (X =
> 0,5 kg), aby otrzymac lekko krwista pieczen jagnieca.
>
>
> Ewcia
>
Tak "en nature"??? Jednak dla osoby pierwszy raz próbującej jagnięciny
może to być d.m. mało atrakcyjne smakowo, poza tym mięso jagnięce niby
delikatne i smaczne, ale jednak swój zapaszek ma i marynacie się nie
oprze - na pewno zyskując ;-)
--
XL wiosenna
====================================================
==========================
Chwilami jestem tu:
http://groups.google.pl/groups/profile?enc_user=eJTu
XQ0AAACUGFDz9PzxwnRUed8hFQkm
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |