Data: 2000-02-07 09:28:47
Temat: Re: winorośla
Od: Janusz Czapski <j...@l...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Konrad napisał(a):
> Witam,
>
> Jaka odmiane polecilby Pan do uprawy w okolicach Warszawy. Chodzi mi
> odmiany przetworcze, ciemne, dobrze i regularnie owocujace.
>
> Pozdrawiam
> Konrad
Podaję zestaw przerobowych gatunków winorośli o ciemnych owocach
możliwych do efektywnej uprawy w środkowej Polsce:
1. CASCADE - mrozoodporność do -26,dojrzewa ok. 15.09, odporna na
choroby, wysoka regularna plenność powyżej 10t/ha, łatwa w uprawie.
2. GARONNET - łatwa do uprawy, do -27, dojrzewa ok. 20.09, nie ma
wymagań glebowych, udaje się na ubogich glebach, a nawet na piaskach,
plenność powyżej 10t/ha
Te dwie odmiany sš niekłopotliwe w uprawie i dajš czerwone wino o
przeciętnej jakości. Natomiast rzadko owoce mogš być używane jako
deserowe
3. SEVAR - mrozoodporność do -25, dojrzewa ok. 20.09, wysoka
plenność, można z niej otrzymać dobre czerwone wino ( jak na nasz
klimat) o wysokim ekstrakcie i oryginalnym ziołowym aromacie.
4. GOŁUBOK - czerwony mišższ z posmakiem czarnej porzeczki,
mrozoodporność do -23, dojrzewa ok. 20.09, osišga do 18% cukrów i mniej
jak 5% kwasów organicznych, regularna wysoka plenność powyżej 10t/ha.
Można z niej osišgnšć wysokiej jakości czerwone wino o aromacie czarnej
porzeczki przydatne do kupażowania z winem np. z Cascade lub Garonnet.
Odmiana może być wykorzystywana również jako deserowa - dość smaczne
owoce.
5. MEDINA - dojrzewa ok. 15.10., mrozoodporność do -25, daje dobre
jasnoczerwone wino.
6. SCHUYLER - b. wysoka plenność - do 15t/ha, mrozoodporność do -23,
dojrzewa ok. 10.09, zawartość cukrów ok. 16%,daje dobre wino o
aromacie i posmaku truskawkowym, ma bardzo żywotne drożdże naturalne
powodujšce burzliwš fermentację, można osišgnšć zawartość alkoholu ok.
17%. Odmiana może być wykorzystywana też jako deserowa.
Nie wiem czy Twoje pytanie dotyczyło amatorskiej uprawy pojedynczych
krzewów, czy też towarowej profesjonalnej winnicy o dużej powierzchni.
Gdybym miał zakładać profesjonalnš winnicę to 50% powierzchni
przeznaczyłbym na Cascade lub Garonnet, zaś pozostałe 50% obsadziłbym po
1/3 odmianami Gołubok, Schuyler i Sevar. I szykowałbym wielkie beczki na
przyzwoite wino.
Zaś w niewielkiej przydomowej winnicy dobrze jest mieć wszystko z tym,
że praktyczniejsze sš wtedy nowoczesne odmiany ogólnoużytkowe,
deserowo-przerobowe, które można przeznaczyć nie tylko na przetwory, ale
i do bezpośredniego spożycia.
Pozdrawiam
Janusz
|