Data: 2009-01-22 20:03:16
Temat: Re: witamina b17
Od: Marek Bieniek <a...@s...re.invalid>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 22 Jan 2009 20:52:08 +0100, Basia wrote:
> Można poczytać o Amigdalinie w internecie. Ciekawe,
> zapewniam.
Nie wszystko o czym można przeczytać w internecie to prawda.
Poza panegirykami można przeczytac na przykład takie cóś:
"AMIGDALINA
Amigdalina - należąca do glikozydów cyjanogennych zawierających związany
cyjanowodór, związek ten występuje w migdałach (zwłaszcza gorzkich )
pestkach wiśni śliwek, brzoskwiń moreli.
Szczególnie niebezpieczne mogą być nalewki alkoholowe na tych owocach
zaw. Do 3 mg HCN/l. Pod wpływem kwasu żołądkowego z amigdaliny uwalnia
się cyjanowodór (stąd zatrucia mają taki przebieg jak przy zatruciu
cyjankami). Cyjanowodór blokuje wiele enzymów (przez blok. grup- SH
białek); najważniejsza jest jednak inhibicja oksydazy cytochromowej
wskutek czego następuje zaburzenie oddychaniu tkankowym. Tkanki nie
odbierają tlenu z krwi, co jest szczególnie niebezpieczne dla tkanki
nerwowej. Występują takie objawy jak bóle głowy, niepokój lęk uczucie
drętwienia w jamie ustnej, ślinotok, ucisk za mostkiem, zaczerwienienie
skóry, w ciężkich przypadkach drgawki kloniczno-toniczne, tyłozgięcie
tułowia i śmierć. "
:D
m.
--
Marek Bieniek (mbieniek na epic kropa pl)
Na newsach jestem prywatnie i wyrażam tu swoje prywatne opinie.
|