« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-20 15:14:37
Temat: zelatyna w listkach Niedawno bylo o przeliczaniu zelatyny : mielona na listki i odwrotnie.
Nie moge za cholere tego znalezc. A w planie tort jogurtowy z truskawkami i
w nim 9 listkow jasnej zelatyny. Ile to plaskich lyzeczek tej mialkiej? Mama
przyjezdza i to dla niej ma byc.....help !
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-20 15:25:31
Temat: Re: zelatyna w listkacha mozna prosic o przepisik na ten tort:)))
Kaczucha
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9gqf4d$bf3$1@news.tpi.pl...
> Niedawno bylo o przeliczaniu zelatyny : mielona na listki i odwrotnie.
> Nie moge za cholere tego znalezc. A w planie tort jogurtowy z truskawkami
i
> w nim 9 listkow jasnej zelatyny. Ile to plaskich lyzeczek tej mialkiej?
Mama
> przyjezdza i to dla niej ma byc.....help !
>
>
> Jola L-L
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 15:52:42
Temat: tort jogurtowy z truskawkami
Użytkownik Iwona Malek <i...@c...at> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:Lf3Y6.24073$3...@n...chello.at...
> a mozna prosic o przepisik na ten tort:)))
>
> Kaczucha
Pewnie, ze mozna :)
SPOD Z CIASTA :
10 dkg masla
10 dkg cukru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
10 dkg maki
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Maslo z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i sola utrzec na puszysta mase.
Dodac make zmieszana z proszkiem do pieczewnia. Tortownice( 26 cm) natluscic
maslem , obsypac bulka tarta i wylozyc ciastem. Piec ok. 2o min. w temp
180-200 . Wyjac do ostygniecia.
MASA :
9 listkow bialej zelatyny
600 g jogurtu
30 g gestej , kwasnej smietany 30% ( mysle ze 18 tez bedzie dobra)
sok z 1/2 cytryny
35 dkg dojrzalych truskawek 10 dkg dzemu truskawkowego
40 ml likieru Maraschino ( zakladam, ze ten punkt nie jest obowiazkowy)
90 g cukru
Zelatyne namoczyc zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jogurt ubic ze smietana
, cukrem i sokiem cytrynowym przy czym cukier musi sie rozpuscic. Skropic
likierem. Rozpuscic zelatyne, po przestudzeniu wymieszac z jogurtem. Wstawic
do lodowki.
W tym czasie truskawki umyc, oberwac szypulki, osuszyc i pokroic na
polowki. Gdy masa jogurtowa zacznie gestniec, dodac polowe owocow i ponownie
schlodzic.
Przelozyc spod z ciasta do tortownicy, zapiac klamre. Spod tortu
posmarowac dzemem truskawkowym. Nalozyc mase jogurtowa , wyrownac wierzch .
Rozlozyc reszte truskawek( fajnie wyglada tak kazda polowke truskawki
inaczej - raz czubkiem do gory, raz bokiem - taki "nieuczesany" wierzch
tortu )i wstawic tort do lodowki, by masa dobrze stezala.
Jola L-L
PS: kilka dni temu mialam tym tortem blysnac na mojej imprezie. Rano
upieklam spod ( to byl moment) . Jogurty i truskawki czekaly w lodowce....w
sklepie obok widzialam wczesniej zelatyne w listkach wiec nic nie
przeczuwajac udalam sie po wyzej wymieniona. Sprzedana w listkach, obecna
tylko mielona....za cholere nie udalo mi sie odszukac niedawnej dyskusji w
tym temacie. A czas naglil. Polecialam do pobliskiej cukierni , kupilam tort
w-z z brzoskwiniami a bosko smaczny spod skonsumowalam tak sobie,
mimochodem.
Minal tydzien. Jutro przyjezdza Mama - dawno nie widziana. Spod juz
upieklam, jogurty i truskawki czekaja w lodowce...czy ktos mi dopisze ciag
dalszy tej kulinarnej historii......
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 17:31:11
Temat: Re: tort jogurtowy z truskawkaminie mam pojecia jaki jest przelicznik ale tort brzmi smakowicie. Mysle ze
wyprobuje w najblizszym czasie
Serdeczne dzieki
Kaczucha
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9gqhbq$o97$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Iwona Malek <i...@c...at> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:Lf3Y6.24073$3...@n...chello.at...
> > a mozna prosic o przepisik na ten tort:)))
> >
> > Kaczucha
>
> Pewnie, ze mozna :)
>
> SPOD Z CIASTA :
> 10 dkg masla
> 10 dkg cukru
> 1 torebka cukru waniliowego
> szczypta soli
> 1 jajko
> 10 dkg maki
> 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
> Maslo z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i sola utrzec na puszysta mase.
> Dodac make zmieszana z proszkiem do pieczewnia. Tortownice( 26 cm)
natluscic
> maslem , obsypac bulka tarta i wylozyc ciastem. Piec ok. 2o min. w temp
> 180-200 . Wyjac do ostygniecia.
>
> MASA :
> 9 listkow bialej zelatyny
> 600 g jogurtu
> 30 g gestej , kwasnej smietany 30% ( mysle ze 18 tez bedzie dobra)
> sok z 1/2 cytryny
> 35 dkg dojrzalych truskawek 10 dkg dzemu truskawkowego
> 40 ml likieru Maraschino ( zakladam, ze ten punkt nie jest
obowiazkowy)
> 90 g cukru
>
> Zelatyne namoczyc zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jogurt ubic ze
smietana
> , cukrem i sokiem cytrynowym przy czym cukier musi sie rozpuscic. Skropic
> likierem. Rozpuscic zelatyne, po przestudzeniu wymieszac z jogurtem.
Wstawic
> do lodowki.
> W tym czasie truskawki umyc, oberwac szypulki, osuszyc i pokroic na
> polowki. Gdy masa jogurtowa zacznie gestniec, dodac polowe owocow i
ponownie
> schlodzic.
> Przelozyc spod z ciasta do tortownicy, zapiac klamre. Spod tortu
> posmarowac dzemem truskawkowym. Nalozyc mase jogurtowa , wyrownac wierzch
.
> Rozlozyc reszte truskawek( fajnie wyglada tak kazda polowke truskawki
> inaczej - raz czubkiem do gory, raz bokiem - taki "nieuczesany" wierzch
> tortu )i wstawic tort do lodowki, by masa dobrze stezala.
>
> Jola L-L
>
> PS: kilka dni temu mialam tym tortem blysnac na mojej imprezie. Rano
> upieklam spod ( to byl moment) . Jogurty i truskawki czekaly w
lodowce....w
> sklepie obok widzialam wczesniej zelatyne w listkach wiec nic nie
> przeczuwajac udalam sie po wyzej wymieniona. Sprzedana w listkach, obecna
> tylko mielona....za cholere nie udalo mi sie odszukac niedawnej dyskusji w
> tym temacie. A czas naglil. Polecialam do pobliskiej cukierni , kupilam
tort
> w-z z brzoskwiniami a bosko smaczny spod skonsumowalam tak sobie,
> mimochodem.
> Minal tydzien. Jutro przyjezdza Mama - dawno nie widziana. Spod juz
> upieklam, jogurty i truskawki czekaja w lodowce...czy ktos mi dopisze ciag
> dalszy tej kulinarnej historii......
>
>
> Jola L-L
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 18:56:54
Temat: Re: zelatyna w listkachCZEKAM !!!!!
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 19:15:43
Temat: Re: zelatyna w listkach
----- Original Message -----
From: Jola L-L <j...@i...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, June 20, 2001 8:56 PM
Subject: Re: zelatyna w listkach
> CZEKAM !!!!!
>
> Jola
L-L
>
Ja znalazłam: watek listki zelatyny:
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=watek&group=pl.rec
.kuchnia&tid=1620858&aid
=5726167
aczkolwiek nie wiem, czy bardzo Ci to rozjasni w glowie ;-) - strasznie sie
tam wyklocali
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 19:36:04
Temat: Re: zelatyna w listkach
Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:026301c0f9bc$faea4980$0200a8c0@BeataMoryl...
> Ja znalazłam: watek listki zelatyny:...ciach...
> Herbatka
dzieki, Herbatko , jestes wielka:)))
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 20:03:34
Temat: Re: zelatyna w listkach
----- Original Message -----
From: Jola L-L <j...@i...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Wednesday, June 20, 2001 9:36 PM
Subject: Re: zelatyna w listkach
>
> Użytkownik Herbatka <b...@d...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:026301c0f9bc$faea4980$0200a8c0@BeataMoryl...
>
> > Ja znalazłam: watek listki zelatyny:...ciach...
> > Herbatka
>
> dzieki, Herbatko , jestes wielka:)))
>
> Jola L-L
>
Kurcze - niedlugo chyba obejme urzad sekretarki/archiwistki grupy ;-))))
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-20 21:00:43
Temat: Re: zelatyna w listkach9 listków to dokładnie 1 i pół opakowania żelatyny w proszku, chodzi o
opakowanie na pół litra wody.
Ja robię takie torciki jogurtowe, bardzo podobne, na spodzie biszkoptowym i
jeszcze wykończone galaretką z musu owocowego. Jak go chcę odchudzić (bo
dążę do rozmiaru przedciążowego), to zamiast śmietany dodaję ubite białka -
robi się toto takie trochę musowate - też pycha.
Pozdrowionka, Agata Solon, naturalna
Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9gqf4d$bf3$...@n...tpi.pl...
> Niedawno bylo o przeliczaniu zelatyny : mielona na listki i odwrotnie.
> Nie moge za cholere tego znalezc. A w planie tort jogurtowy z truskawkami
i
> w nim 9 listkow jasnej zelatyny. Ile to plaskich lyzeczek tej mialkiej?
Mama
> przyjezdza i to dla niej ma byc.....help !
>
>
> Jola L-L
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-21 11:42:43
Temat: Re: tort jogurtowy z truskawkamiUżytkownik Jola L-L <j...@i...pl>
> Maslo z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i sola utrzec na puszysta mase.
> Dodac make zmieszana z proszkiem do pieczewnia.
Może moje pytanie będzie głupie, ale zawsze omijałam przepisy, w których
było 'ucieranie'. Czy owe 'ucieranie' robi się w tzw. makutrze, czy jest
jakaś inna, szybsza metoda?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |