Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!news.chello.at!not-for
-mail
From: "Iwona Malek" <i...@c...at>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <9gqf4d$bf3$1@news.tpi.pl> <Lf3Y6.24073$367.595073@news.chello.at>
<9gqhbq$o97$1@news.tpi.pl>
Subject: Re: tort jogurtowy z truskawkami
Lines: 82
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Message-ID: <z55Y6.25518$367.652295@news.chello.at>
Date: Wed, 20 Jun 2001 17:31:11 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.34.155.82
X-Complaints-To: a...@n...chello.at
X-Trace: news.chello.at 993058271 195.34.155.82 (Wed, 20 Jun 2001 19:31:11 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Jun 2001 19:31:11 MET DST
Organization: Customers chello Austria
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:55717
Ukryj nagłówki
nie mam pojecia jaki jest przelicznik ale tort brzmi smakowicie. Mysle ze
wyprobuje w najblizszym czasie
Serdeczne dzieki
Kaczucha
Użytkownik "Jola L-L" <j...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9gqhbq$o97$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Iwona Malek <i...@c...at> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:Lf3Y6.24073$3...@n...chello.at...
> > a mozna prosic o przepisik na ten tort:)))
> >
> > Kaczucha
>
> Pewnie, ze mozna :)
>
> SPOD Z CIASTA :
> 10 dkg masla
> 10 dkg cukru
> 1 torebka cukru waniliowego
> szczypta soli
> 1 jajko
> 10 dkg maki
> 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
> Maslo z cukrem, cukrem waniliowym, jajkiem i sola utrzec na puszysta mase.
> Dodac make zmieszana z proszkiem do pieczewnia. Tortownice( 26 cm)
natluscic
> maslem , obsypac bulka tarta i wylozyc ciastem. Piec ok. 2o min. w temp
> 180-200 . Wyjac do ostygniecia.
>
> MASA :
> 9 listkow bialej zelatyny
> 600 g jogurtu
> 30 g gestej , kwasnej smietany 30% ( mysle ze 18 tez bedzie dobra)
> sok z 1/2 cytryny
> 35 dkg dojrzalych truskawek 10 dkg dzemu truskawkowego
> 40 ml likieru Maraschino ( zakladam, ze ten punkt nie jest
obowiazkowy)
> 90 g cukru
>
> Zelatyne namoczyc zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jogurt ubic ze
smietana
> , cukrem i sokiem cytrynowym przy czym cukier musi sie rozpuscic. Skropic
> likierem. Rozpuscic zelatyne, po przestudzeniu wymieszac z jogurtem.
Wstawic
> do lodowki.
> W tym czasie truskawki umyc, oberwac szypulki, osuszyc i pokroic na
> polowki. Gdy masa jogurtowa zacznie gestniec, dodac polowe owocow i
ponownie
> schlodzic.
> Przelozyc spod z ciasta do tortownicy, zapiac klamre. Spod tortu
> posmarowac dzemem truskawkowym. Nalozyc mase jogurtowa , wyrownac wierzch
.
> Rozlozyc reszte truskawek( fajnie wyglada tak kazda polowke truskawki
> inaczej - raz czubkiem do gory, raz bokiem - taki "nieuczesany" wierzch
> tortu )i wstawic tort do lodowki, by masa dobrze stezala.
>
> Jola L-L
>
> PS: kilka dni temu mialam tym tortem blysnac na mojej imprezie. Rano
> upieklam spod ( to byl moment) . Jogurty i truskawki czekaly w
lodowce....w
> sklepie obok widzialam wczesniej zelatyne w listkach wiec nic nie
> przeczuwajac udalam sie po wyzej wymieniona. Sprzedana w listkach, obecna
> tylko mielona....za cholere nie udalo mi sie odszukac niedawnej dyskusji w
> tym temacie. A czas naglil. Polecialam do pobliskiej cukierni , kupilam
tort
> w-z z brzoskwiniami a bosko smaczny spod skonsumowalam tak sobie,
> mimochodem.
> Minal tydzien. Jutro przyjezdza Mama - dawno nie widziana. Spod juz
> upieklam, jogurty i truskawki czekaja w lodowce...czy ktos mi dopisze ciag
> dalszy tej kulinarnej historii......
>
>
> Jola L-L
>
>
>
|