« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-11-19 10:22:17
Temat: Re: zupa ...
> Grzybowa, szczególnie z różnymi rodzajami grzybów. Dobry barszcz. Albo
> lekko inaczej i np. cebulowa...
Dziękuję Wszystkim za liczny odzew :-)
Najbardziej "trafione" ( w moim przypadku) wydają mi się dwa typy : grzybowa
(mam nawet dwa woreczki zamrożonych grzybów - tylko nigdy nie gotowałam z
takich zupy ...) i cebulowa.
A idąc dalej na "łatwiznę" , może ktoś podrzuci jakieś sprawdzone przepisy ?
Jeszcze raz dziękuję za sugestie.
Pozdrawiam, Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-11-19 10:29:42
Temat: Re: zupa ...In article <ejpb93$1m3$1@news.onet.pl>, "Ollla" <o...@p...onet.pl>
wrote:
> > Grzybowa, szczególnie z różnymi rodzajami grzybów. Dobry barszcz. Albo
> > lekko inaczej i np. cebulowa...
>
> Dziękuję Wszystkim za liczny odzew :-)
> Najbardziej "trafione" ( w moim przypadku) wydają mi się dwa typy : grzybowa
> (mam nawet dwa woreczki zamrożonych grzybów - tylko nigdy nie gotowałam z
> takich zupy ...) i cebulowa.
> A idąc dalej na "łatwiznę" , może ktoś podrzuci jakieś sprawdzone przepisy ?
Przeguglaj archiwum grupy. Przepisów znajdziesz mnóstwo.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-11-19 10:51:35
Temat: Re: zupa ...
"Ollla" <o...@p...onet.pl> wrote in message
news:ejmuem$q8j$1@news.onet.pl...
Proponuję barszcz ukraiński KOZACKI - przepis w Google, rozpisany na
łebka, ale może ktoś będzie chciał REPETĘ... Dlatego lepiej przyjąć
podwójną ilość zjadaczy...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-11-19 10:55:49
Temat: Re: zupa ...
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:ejpd0j$3tt$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> "Ollla" <o...@p...onet.pl> wrote in message
> news:ejmuem$q8j$1@news.onet.pl...
>
> Proponuję barszcz ukraiński KOZACKI - przepis w Google, rozpisany na
> łebka, ale może ktoś będzie chciał REPETĘ... Dlatego lepiej przyjąć
> podwójną ilość zjadaczy...
Receptura i technologia:
http://www.grupy.senior.pl/Re-BARSZCZ-UKRAINSKI-NA-O
GNISKO,t,335955,p,1,2.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-11-19 11:23:53
Temat: Re: zupa ..."Ollla" <o...@p...onet.pl> writes:
> Najbardziej "trafione" ( w moim przypadku) wydają mi się dwa typy : grzybowa
> (mam nawet dwa woreczki zamrożonych grzybów - tylko nigdy nie gotowałam z
> takich zupy ...) i cebulowa.
Przepraszam, że się wtrącam - cytrynową ktoś już proponował?
Grzybowa jest trochę ryzykowna, jeśli się nie zna gustów gości - wiele
osób grzybów nie jada.
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-11-19 18:19:17
Temat: Re: zupa ...
>>
>> Moze grzybowa?
>>
>
>pani Krysiu, znowu Pani zmieniła kodowanie
Ja niczego nie dotykam :PPP
Ale dalej polecam grzybowa.
peirz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2006-11-19 20:10:46
Temat: Re: zupa ...
> Przepraszam, że się wtrącam - cytrynową ktoś już proponował?
Hej.
Wszelakie wtrącanie jest "mile widziane", cytrynowej nikt nie proponował,
ale choć brzmi ciekawie, to na nią sie raczej nie zdecyduje....
Jak pisałam, towarzystwo jest raczej konserwatywne i nowości kulinarne nie
są niestety najmilej widziane. :-)
Pozdrawiam, Ola.
Ps. Grzyby na szczęście jadają ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2006-11-19 21:14:38
Temat: Re: zupa ...In article <ejqdoh$37d$1@news.onet.pl>, "Ollla" <o...@p...onet.pl>
wrote:
> > Przepraszam, że się wtrącam - cytrynową ktoś już proponował?
>
> Hej.
> Wszelakie wtrącanie jest "mile widziane", cytrynowej nikt nie proponował,
> ale choć brzmi ciekawie, to na nią sie raczej nie zdecyduje....
> Jak pisałam, towarzystwo jest raczej konserwatywne i nowości kulinarne nie
> są niestety najmilej widziane. :-)
Ależ zupa cytrynowa to żadna nowość. Można ją znaleźć w polskich
książkach kucharskich przynajmniej od początku XX w., a sądzę, że nawet
znacznie wcześniej.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2006-11-20 07:00:14
Temat: Re: zupa ...
Użytkownik "Ollla" <o...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ejmuem$q8j$1@news.onet.pl...
> Witam.
> Zachęcona kapitalnym przepisem na marynowane gruszki, który dostałam po
> wysłaniu na grupę zapytania ( jeszcze raz za niego dziękuję ! ), tym razem
> również postanowilam spróbować zasięgnąć rady tutaj.
> W przyszłym tygodniu goszczę na obiedzie dość konserwatywne towarzystwo (
> ok. 8 osób).
> I w związku z tym mam pewien problem. Nie bardzo wiem jaką zupę mogłabym
> podać na ów obiad.
> ( Był już rosół, była pomidorowa, była zupa serowa i flaki). Nie bardzo
mam
> pomysł co tym razem...
> Drugie danie już mam -będzie to po prostu pieczony schab.
> Czekam na jakieś ciekawe sugestie z Waszej strony ...
> ( mile widziane również sprawdzone przepisy) :-)
>
> Z góry dziękuję i pozdrawiam, Ola
>
1. cebulowa (wersja do wyboru... "polska", "francuska")
2. krem z brokul
3. kalafiorowa
4. pieczarkowa
5. jarzynowa
6. bulion (rosol z zoltkiem.. do podania w filizankach)
7. ogorkowa
8. krupnik
9. grochowa (fasolowa itp)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2006-11-21 07:35:57
Temat: Re: zupa ...
Ollla napisał(a):
> Witam.
[...]
> ( Był już rosół, była pomidorowa, była zupa serowa i flaki). Nie bardzo mam
> pomysł co tym razem...
> Drugie danie już mam -będzie to po prostu pieczony schab.
> Czekam na jakieś ciekawe sugestie z Waszej strony ...
> ( mile widziane również sprawdzone przepisy) :-)
>
> Z góry dziękuję i pozdrawiam, Ola
Nie wiem czy ogorkowa nadaje sie do pieczonego schabu, ale wlasciwie
dlaczego nie nie? ;-)
Polecam ogorkowa, przepis z wielkiego zarcia,
smaczna jak malo ktora zupa,
zawsze wychodzi :-))))
proponowalbym tylko troszke zmodyfikowac przepis
w oryginale (strona wielkie zarcie - zupa ogorkowa) jest "Wodę
zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce ...."
a wiec zadnej wody z rosolkiem z kostki, tylko normalny wywar na miesku
(karczek aboco)
a potem kawalki tego mieska do zupy (pozniej)
naprawde polecam,
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |