« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-11-21 07:51:12
Temat: Re: zupa ...
<w...@g...com> wrote in message
news:1164094557.065939.109250@m73g2000cwd.googlegrou
ps.com...
Ollla napisał(a):
> Witam.
[...]
> ( Był już rosół, była pomidorowa, była zupa serowa i flaki). Nie bardzo
> mam
> pomysł co tym razem...
> Drugie danie już mam -będzie to po prostu pieczony schab.
> Czekam na jakieś ciekawe sugestie z Waszej strony ...
> ( mile widziane również sprawdzone przepisy) :-)
>
> Z góry dziękuję i pozdrawiam, Ola
Nie wiem czy ogorkowa nadaje sie do pieczonego schabu, ale wlasciwie
dlaczego nie nie? ;-)
Polecam ogorkowa, przepis z wielkiego zarcia,
smaczna jak malo ktora zupa,
zawsze wychodzi :-))))
proponowalbym tylko troszke zmodyfikowac przepis
w oryginale (strona wielkie zarcie - zupa ogorkowa) jest "Wodę
zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce ...."
a wiec zadnej wody z rosolkiem z kostki, tylko normalny wywar na miesku
(karczek aboco)
a potem kawalki tego mieska do zupy (pozniej)
naprawde polecam,
Najlepsza młoda wołowina, wieprzowina jest jakaś taka bez wyrazu...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-11-21 08:39:14
Temat: Re: zupa ...
> 1. cebulowa (wersja do wyboru... "polska", "francuska")
Witam,
Jeszcze raz dziekuję za wszystkie pomysły.
Mam już zupę nie tylko na niedzielny obiad ( zwyciężyła grzybowa), ale i na
kilka kolejnych ;-)
Pozdrawiam serdecznie, Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-11-21 08:50:57
Temat: Re: zupa ...
"Ollla" <o...@p...onet.pl> wrote in message
news:ejudvt$476$1@news.onet.pl...
>
>> 1. cebulowa (wersja do wyboru... "polska", "francuska")
>
> Witam,
> Jeszcze raz dziekuję za wszystkie pomysły.
> Mam już zupę nie tylko na niedzielny obiad ( zwyciężyła grzybowa), ale i
> na kilka kolejnych ;-)
> Pozdrawiam serdecznie, Ola
Polecam barszcz ukraiński KOZACKI (prawdziwy ukraiński, czyli barszcz
ukraiński ukraiński a njie polski ukraiński) dobry na ognisko / biwak (nikt
głodny nie będzie) jak i w domu - rozpisany na "łebka"...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-11-21 15:21:29
Temat: Re: zupa ...
"Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> wrote in message
news:ejv5ge$6ng$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> nabajdorzyl w wiadomości
> news:ejub6d$kde$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
> [...]
>
>>
>> Najlepsza młoda wołowina, wieprzowina jest jakaś taka bez wyrazu...
>>
>>
>
> etam, w tym wypadku
> tylko wieprzowina
Rosoły lepsze są z wołowiny, wieprzowina na pieczenie. Z jednym wyjątkiem
rosół z golonki - wspaniała podstawa do kapuśniaku, pomidorowej itp.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-11-21 15:22:45
Temat: Re: zupa ...
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> nabajdorzyl w wiadomości
news:ejub6d$kde$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
[...]
>
> Najlepsza młoda wołowina, wieprzowina jest jakaś taka bez wyrazu...
>
>
etam, w tym wypadku
tylko wieprzowina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-11-21 15:27:54
Temat: Re: zupa ...Użytkownik w...@g...com napisał:
> Ollla napisał(a):
>> Witam.
> [...]
>> ( Był już rosół, była pomidorowa, była zupa serowa i flaki). Nie bardzo mam
>> pomysł co tym razem...
>> Drugie danie już mam -będzie to po prostu pieczony schab.
>> Czekam na jakieś ciekawe sugestie z Waszej strony ...
>> ( mile widziane również sprawdzone przepisy) :-)
>>
>> Z góry dziękuję i pozdrawiam, Ola
>
> Nie wiem czy ogorkowa nadaje sie do pieczonego schabu, ale wlasciwie
> dlaczego nie nie? ;-)
>
> Polecam ogorkowa, przepis z wielkiego zarcia,
> smaczna jak malo ktora zupa,
> zawsze wychodzi :-))))
>
> proponowalbym tylko troszke zmodyfikowac przepis
> w oryginale (strona wielkie zarcie - zupa ogorkowa) jest "Wodę
> zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce ...."
>
> a wiec zadnej wody z rosolkiem z kostki, tylko normalny wywar na miesku
> (karczek aboco)
> a potem kawalki tego mieska do zupy (pozniej)
Dobrze mówisz. Nie ma jak nieoskrobane z mięsiwa kości kości schabowe z
ogórkowej. Poezja. I też - nie woda z ogórców, ale dużo utartych ogórców.
--
rAzor
----------------------------------------------------
------------
Z lewicą się nie dyskutuje.
Do lewicy sie strzela w obronie własnej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-11-21 15:31:53
Temat: Re: zupa ...
"rAzor" <r...@p...gwnie.4rp> wrote in message
news:ejv5ue$r73$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik w...@g...com napisał:
>> Ollla napisał(a):
>>> Witam.
>> [...]
>>> ( Był już rosół, była pomidorowa, była zupa serowa i flaki). Nie bardzo
>>> mam
>>> pomysł co tym razem...
>>> Drugie danie już mam -będzie to po prostu pieczony schab.
>>> Czekam na jakieś ciekawe sugestie z Waszej strony ...
>>> ( mile widziane również sprawdzone przepisy) :-)
>>>
>>> Z góry dziękuję i pozdrawiam, Ola
>>
>> Nie wiem czy ogorkowa nadaje sie do pieczonego schabu, ale wlasciwie
>> dlaczego nie nie? ;-)
>>
>> Polecam ogorkowa, przepis z wielkiego zarcia,
>> smaczna jak malo ktora zupa,
>> zawsze wychodzi :-))))
>>
>> proponowalbym tylko troszke zmodyfikowac przepis
>> w oryginale (strona wielkie zarcie - zupa ogorkowa) jest "Wodę
>> zagotować z rosołkiem z kostki. Zetrzeć na tarce ...."
>>
>> a wiec zadnej wody z rosolkiem z kostki, tylko normalny wywar na miesku
>> (karczek aboco)
>> a potem kawalki tego mieska do zupy (pozniej)
>
> Dobrze mówisz. Nie ma jak nieoskrobane z mięsiwa kości kości schabowe z
> ogórkowej. Poezja. I też - nie woda z ogórców, ale dużo utartych ogórców.
> --
> rAzor
He..he, to już lepsze żeberka, zupełnie nie obierane z mięsa i ogórki w
plasterkach pokrojonych na ćwiartki, lub pokrojone w kostkę.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-11-21 15:33:33
Temat: Re: zupa ...
"Dariusz Adamiak" <d...@w...pl> wrote in message
news:ejv66g$b60$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
>> Rosoły lepsze są z wołowiny, wieprzowina na pieczenie. Z jednym wyjątkiem
>> rosół z golonki - wspaniała podstawa do kapuśniaku, pomidorowej itp.
>
> kto tu pisze o rosole?
> ma byc wywar miesny :-)
Wow!!! Podziwiam odkrywczość. ;-P)))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-11-21 15:37:12
Temat: Re: zupa ...
> Rosoły lepsze są z wołowiny, wieprzowina na pieczenie. Z jednym wyjątkiem
> rosół z golonki - wspaniała podstawa do kapuśniaku, pomidorowej itp.
kto tu pisze o rosole?
ma byc wywar miesny :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-11-23 13:28:44
Temat: Re: zupa ...On Sun, 19 Nov 2006 22:14:38 +0100, Wladyslaw Los
<w...@o...pl> wrote:
>In article <ejqdoh$37d$1@news.onet.pl>, "Ollla" <o...@p...onet.pl>
>wrote:
>
>> > Przepraszam, że się wtrącam - cytrynową ktoś już proponował?
>>
>> Hej.
>> Wszelakie wtrącanie jest "mile widziane", cytrynowej nikt nie proponował,
>> ale choć brzmi ciekawie, to na nią sie raczej nie zdecyduje....
>> Jak pisałam, towarzystwo jest raczej konserwatywne i nowości kulinarne nie
>> są niestety najmilej widziane. :-)
>
>Ależ zupa cytrynowa to żadna nowość. Można ją znaleźć w polskich
>książkach kucharskich przynajmniej od początku XX w., a sądzę, że nawet
>znacznie wcześniej.
>
>Władysław
A ja juz mialam nadzieje, ze zupa cytrynowa poszla w zapomnienie
- to zmora mojego dziecinstwa, gorsza chyba niz tran i sok z
marchwi :P
Pierz, jako dzieco straszny niejadek tematyczny (bo jadlam tylko
kiszone, marynowane, octowe i serowe)
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |