« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-11 19:05:09
Temat: zupa rybna - prośba o przepisWitam,
Węgrzy jedzą podobnież zupkę rybną od której, a raczej od ilości
zastosowanych przypraw, oczy wypływają a żołądek z mózgiem zamieniają się
miejscami.
Czy ktoś zna przepis na to cudo?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-11 19:54:05
Temat: Re: zupa rybna - prośba o przepisAntosiek wrote:
> Witam,
> Węgrzy jedzą podobnież zupkę rybną od której, a raczej od ilości
> zastosowanych przypraw, oczy wypływają a żołądek z mózgiem zamieniają się
> miejscami.
>
> Czy ktoś zna przepis na to cudo?
podawałem chyba przed rokiem, poszukaj googlem pod halaszle. Różne rodzaje
ryb, papryka i pomidory.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-12 11:14:58
Temat: zupa rybna ---> przepis
Użytkownik "Antosiek" <o...@W...TO.interia.pl>
napisał w wiadomości news:ao771d$bf7$1@news2.tpi.pl...
> Witam,
> Węgrzy jedzą podobnież zupkę rybną od której, a raczej od
ilości
> zastosowanych przypraw, oczy wypływają a żołądek z mózgiem
zamieniają się
> miejscami.
>
> Czy ktoś zna przepis na to cudo?
>
>
Cześć wszystkim!!!
Od niedawna czytam grupę i to jest dobry moment, aby się
pokazać.
Kuchnia to moja pasja, zwłaszcza jeżeli przepis pochodzi z
Austro - Węgier (Kaiser Franz Josef dreimal HOCH!). Ale do
rzeczy.
==== Ponty halaszlé ===
+ 1 karp (ok. 1,2 kg)
+ 4 cebule
+ 2 strąki słodkiej czerwonej papryki
+ 2 pomidory
+ 1 łyżka słodkiej papryki
+ natka pietruszki
+ sól
Karpia sprawiamy, głowę i kręgosłup zalewamy 1,5 litrem
wody, doda-jemy posiekaną cebulę, pokrojone strąki papryki
oraz pomidory, gotujemy na małym ogniu ok. 2 godziny. Płyn
przecedzamy, cebulę przecieramy przez sito. Pokrojoną na
porcje rybę solimy, posypujemy mieloną papryką, wkładamy do
przecedzonego wywaru z przetartą cebulą i gotujemy 30 minut
na płytce na małym ogniu. Porcje ryby podajemy w wywarze
posypane natką.
==== Dunajska zupa rybna ===
+ 1,5 kg ryb słodkowodnych
+ 2 cebule
+ pęczek włoszczyzny
+ 2 zielone papryki
+ 2 pomidory
+ 0,3 litra śmietany
+ 3 żółtka
+ łyżeczka słodkiej papryki w proszku
+ liść laurowy
+ sól, pieprz
+ jajko i mąka na zacierkę
Ryby sprawiamy, filetujemy, kroimy na kawałki, oprószamy
solą, pieprzem i papryką, zalewamy wodą, gotujemy. Z głów,
ogonów, kręgosłupów, jarzyn, liścia i ? litra wody gotujemy
smak. Smakiem zalewamy ugotowaną rybę. Z jaka, mąki i wody
robimy zacierkę, gotujemy w zupie. Zupę zaciągamy śmietaną
wymieszaną z żółtkami.
JÓ ÉTVÁGYAT czyli smacznego
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-16 15:27:03
Temat: Re: zupa rybna ---> przepis
Użytkownik "Tenpa Dhargye"
<T...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:aoeqs9$n0g$3@news.onet.pl...
> ==== Ponty halaszlé ===
>
> ==== Dunajska zupa rybna
===
>
> solą, pieprzem i papryką, zalewamy wodą,
gotujemy. Z głów,
> ogonów, kręgosłupów, jarzyn, liścia i ? litra
wody gotujemy
[ciach]
Przepraszam, że dopiero teraz...
chodzi o 0,75 litra wody. Prezenosiłem przepis z
pliku *.doc i wycięło mi ułamek
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |