« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-21 10:12:33
Temat: zupa serowa - mniam, mniamWitam!
Zrobilam zupe serowa polecana niedawno na grupie - niestety nie zapisalam
autora :-(
Jest naprawde pyszna, pozywna i nadaje sie dla przemarznietych glodomorow
Pozdrawiam goraco
Myszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-21 19:25:58
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]dla chetnych wklejam przepis
ZUPA SEROWA
1.2 kg miesa mielonego szynki lub chudej łopatki wieprzowej,
2 serki topione Hochland śmietankowe,
2 serki topione Hochland ziołowe,
por,
4 średnie cebule,
woda,
1 śmietana wg mnie wystarcza 12 %
przyprawy, sól, pieprz, vegeta lub warzywa (marchew, pietrucha i seler -
później wyjęte i zużyte do sałatki lub na jakiś inny zbożny cel )
Mięso zmielone zalewamy wodą, dodajemy ew. jeśli ktoś używa warzyw
gotujemy tak ok. 15 min ( od punktu zasyczenia) w szybkowarze. Ja
robiłam zupke bez warzyw, tylko z vegetą i wyszła znakomita a
zaoszczędza się czas poświęcony na ich obieranie. Otwieramy szybkowar
oczywiście po wypuszczeniu pary - bezpiecznie, stawiamy z powrotem na
kuchnie i czynimy dalsze działania. Dodajemy do gotującej się cały czas
zupy cebulkę posiekana drobno i zeszkloną na oleju, potem zeszklony
pocięty w paseczki por, Następnie dodajemy do cały czas gotującej się
zupy pokrojone w plasterki serki łyżką drewnnianą je troche rozcierając
w zupie, a na końcu śmietanę wymieszaną z odlaną wcześniej zupką w
ilości 1/2 szkl. - coby nam sie nie zważyła, pzryprawiamy do smaku i
zupka gotowa.
Podajemy z pieczywem lub z grzankami
> SMACZENGO w te chlodne i wilgotne popołudnia.
> Może zupka przyda się na wszystkich świętych - coby się rozgrzać i
> dobrze posilić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-22 11:32:06
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]
Użytkownik "Goha" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b0k73t$r0f$1@news.onet.pl...
> dla chetnych wklejam przepis
>
> ZUPA SEROWA
> 1.2 kg miesa mielonego szynki lub chudej łopatki wieprzowej,
> 2 serki topione Hochland śmietankowe,
> 2 serki topione Hochland ziołowe,
Czy mogłabyś napisać o jakie serki chodzi. Te prostokątne czy moze te w
trójkącikach?
anet
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-22 12:56:09
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]
Użytkownik "anet" <a...@n...net> napisał w wiadomości
news:b0lveu$8fp$1@news.tpi.pl...
> Czy mogłabyś napisać o jakie serki chodzi. Te prostokątne czy moze te w
> trójkącikach?
Ja robilam te zupe. Daj prostokatne.
Pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-22 13:19:18
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]Dzięki dzisiaj wypróbuje. Miały być mielone ale co tam...
Anet
Użytkownik "dorka" <d...@i...pl> napisał w wiadomości
news:b0m4cr$rqn$1@foka.acn.pl...
>
> Użytkownik "anet" <a...@n...net> napisał w wiadomości
> news:b0lveu$8fp$1@news.tpi.pl...
>
> > Czy mogłabyś napisać o jakie serki chodzi. Te prostokątne czy moze te w
> > trójkącikach?
>
> Ja robilam te zupe. Daj prostokatne.
> Pozdrawiam
> Dorota
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-22 13:26:14
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]
Użytkownik "anet" <a...@n...net> napisał w wiadomości
news:b0m5ns$fft$1@news.tpi.pl...
> Dzięki dzisiaj wypróbuje. Miały być mielone ale co tam...
a ja dzis robie zupe wrzuc do gara, co masz w domu :)
i tym sposobem znalazly sie w niej cienkie kawaleczki cieleciny, marchewka,
pietruszka, seler, trzonki od brokulow (cha cha cha), ziemniaki, dluuugi
serek topiony smietankowy hochland i przyprawy :)
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-22 13:40:29
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniamPozdrawiam
nie znam przepisu wychwalanej zupy, ale chcę podzielić się przepisem też na
zupę z serka topionego, również wspaniałą i pyszną
z ksiązki "elementarz gotowania" autora nie pamiętam
( brak okładek - książka w mojej rodzinie od około 20 lat)
Zupa z sera topionego (pożywna, wyśmienita!)
15 dag serka topionego,
1 łyżka masła,
1 jabłko,
1 łyżka mąki,
2 łyżki mleka,
1 l rosołu,
sól, pieprz, białko,
1 łyżka śmietany,
grzanki, natka
Serek topiony, np. tylżycki, zmiksować na pianę z masłem.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce i wymieszać z masą serową.
Dodać mąkę wymieszaną z mlekiem oraz wlać rosół (może być z 2 kostek
rosołowych "drobiowych").
Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem, a żeby zupa była jeszcze
lepsza i pożywniejsza, ,,zaciągnąć" ją białkiem.
W tym celu 1-2 białka rozetrzeć z łyżką śmietany, potem dodać kilka łyżek
gorącej zupy, jeszcze rozmieszać i dodać mieszając do zupy po zdjęciu jej z
ognia. Podawać zupę posypaną suto natką pietruszki ze zrumienionymi
grzankami.
Uwaga! Po tej zupie niewiele już można zjeść, tak jest pożywna i doskonała.
Teekaa
Użytkownik "Goha" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b0j6il$bdh$1@news.onet.pl...
> Witam!
> Zrobilam zupe serowa polecana niedawno na grupie - niestety nie zapisalam
> autora :-(
> Jest naprawde pyszna, pozywna i nadaje sie dla przemarznietych glodomorow
> Pozdrawiam goraco
> Myszka
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-22 15:41:53
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]anet napisal(a):
>> ZUPA SEROWA
>> 1.2 kg miesa mielonego szynki lub chudej łopatki wieprzowej,
>> 2 serki topione Hochland śmietankowe,
>> 2 serki topione Hochland ziołowe,
>
>Czy mogłabyś napisać o jakie serki chodzi. Te prostokątne czy moze te w
>trójkącikach?
Musza byc prostokatne. Gradient rozpuszczania trojkatnych jest
nieodpowiedni i zupa sie zupelnie nie udaje.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Płoń, płoń, płoń parlamencie, spali Cię ogień na historii zakręcie."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 07:22:24
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]
Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:jset2vo9qu9nid0e4e3n8m3m5isvsb935u@4ax.com...
>
> Musza byc prostokatne. Gradient rozpuszczania trojkatnych jest
> nieodpowiedni i zupa sie zupelnie nie udaje.
>
o masę się rozchodzi :) te prostokątne są duuuuużo większe
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-23 07:26:26
Temat: Re: zupa serowa - mniam, mniam [P]asia napisal(a):
>
>Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>news:jset2vo9qu9nid0e4e3n8m3m5isvsb935u@4ax.com...
>>
>> Musza byc prostokatne. Gradient rozpuszczania trojkatnych jest
>> nieodpowiedni i zupa sie zupelnie nie udaje.
>>
>
>
>o masę się rozchodzi :) te prostokątne są duuuuużo większe
A malych wiecej nie mozna? ;--)
Ja do zupy serowo-porowej dalej 200g serka topionego.
--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla
"Płoń, płoń, płoń parlamencie, spali Cię ogień na historii zakręcie."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |