| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-24 12:17:09
Temat: Ryby.Witam wszystkich.
Szukam jakichś przepisów "rybnych" najchętniej nie smażonych, raczej
obiadowych, i co tu owijać, łatwych :). Na początek podam jeden który mi
przypadł do gustu, wzięty jest opakowania z mrożoną rybą f-my Frosta.
Ryba z koperkiem po francusku - chyba :)
2 cebule
4 kawałki (kostki) ryby mrożonej chyba najlepszy mintaj
masło
śmietana
pęczek koperku - wg mnie trochę za dużo
pół szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Zamrożoną rybę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, cebulę szklimy na maśle,
na warstwie cebuli układamy kawałki ryby i wlewamy wino, dusimy pod
przykryciem rybę ok. 12 minut ( nie dłużej bo się rozleci). Dodajemy śmietanę,
tyle ile sosu chcemy uzyskać, i posiekany koperek, sól pieprz i dusimy jeszcze
4,5 minut, ja przed tym wyjmuję rybę bo inaczej ciężko wszystko rozmieszać bez
rozwalenia ryby, a po zmieszaniu układam zpowrotem. Podawać z ryżem i białym
winem.
Całość zajmuje ok. 30 minut łącznie z ugotowaniem ryżu.
pozdrawiam.
--
Wojciech Zimkowski PGP: 0xC7F3CBC2
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-24 13:59:20
Temat: Re: Ryby. [P]Ogranicze sie do ryb mrozonych, rozumiem, ze o takie chodzi najbardziej:) I
zeby smazone nie byly...
Pstrag faszerowany:
2 mrozone pstragi, 15 deko swiezych pieczarek (albo ciut wiecej, albo ciut
mniej...), szklanka bialego wina, pol szklanki smietany, lyzeczka maki
ziemniaczanej, zoltko, lyzeczka koperku suszonego, 1 cebula, sok z 1
cytryny, sol, pieprz, maslo.
rybe rozmrozic, posolic w srodku i na zewnatrz, natrzec pieprzem.Pieczarki w
plasterki, cebulke drobno posiekac. Plaski garnek natluscic
maslem/margaryna, wsypac cebulke. Pieczarki wepchnac do pstraga, ile sie da,
rybke do garnka, posypac tymi pieczarkami, ktore zostaly. Wlac sok z cytryny
i wino, przykryc, dusic 12 min.
Rybke ulozyc na polmisku, smietane zmieszac z maka i zoltkiem, wymieszac z
wywarem, zagotowac, dodac koperek, doprawic, polac rybe.
Wiecej pstragow=wiecej pieczarek. Reszta bez zmian, az do konca dna
garnka...
Sandacz z koperkiem i pieczarkami:
na 1 kg fileta z sandacza wychodzi 1 cebula, 1 maly peczek koperku, lyzka
margaryny, 15 deko pieczarek, lyzka margaryny, sok z jednej cytryny, pol
szklanki bialego wina, pol szklanki mleka (jesli sos z torebki), szklanka
bialego sosu [mozna z torebki, ale po co? To latwe: plaska lyzka masla, mala
(!) cebula, plaska lyzka maki, szklanka plynu (wywar z cieleciny, z ryby,
miesa innego, drobiu albo mleka), sol, ziolka jakie pasuja. W tluszczu
zeszklic cebule pokrojona w kostke, dodac make, wystudzic, rozprowadzic
goracym plynem, mieszajac. Gotowac na malym ogniu ok 15-20 min, doprawic
sola i ziolkami].
Filecik poporcjowac. Cebule posiekac, koperek pokroic drobno, pieczarki w
plasterki. Plaski garnek natluscic, wsypac cebule,, wlozyc rybe, posypac
koperkiem i pieczarkami, pokropic sokiem z cytryny, pospolic, popieprzyc,
odstawic na 5 min, zalac winem, dusic pod przykryciem 15 min. Rybe wyjac,
wywar wymieszac z bialym sosem na mleku (albo z polowa szklanki mleka i
torebka sosu bialego na 1/4 l), zagotowac, polac rybe.
Rybne ragout (nie mam tego fistaszka nad u na klawiaturze...)
paczka filetow rybnych (400 g?), duza cebula, zabek czosnku, 2 straki
zielonej papryki, lyzka masla/margaryny, lyzeczka ziolek rozniastych, ale
bgezwzglednie z ciutka tymianku, lyzka koncentratu pomidorowego, , plaska
lyzka slodkiej papryki w proszku, pol szklanki czerwonego wina.
Filety rozmrozic, cebule i czosnek drobno posiekac, papryke w paski. Maslo
rozpuscic w brytfannie, wsypac cebule, czosnek i papryke, dusic ok. 3 min.
Rybe pokroic w 2-cm kostke, do brytfanny, włlac tam pol szklanki wody,
posypac przyprawami i koniecznym tymiankiem, przykryc, dusic na malym
ogienku jakies 10 min. Wymieszac przecier z papryka i winem, mozna czyms
zagescic, jak kto musi, wymieszac z ryba, zagotowac, zjesc.
Toz samo, ale z sandaczem:
750 g (czyli cwierc kilo? Bo mnie dzisiaj jakies zacmienie umyslowe opadlo,
chodzi mi o pol kilo i jeszcze jedna czwarta) filetow z sandacza, sok z
polowy cytryny, lyzka masla/margaryny, 2 cebule, 2 zielone papryki, pieprz,
pol szklanki bialego wina, szklanka kwasnej smietany, lyzeczka slodkiej
papryki, lyzeczka maki ziemniaczanej (opcjonalnie, do zageszczania, jak kto
lubi), ziolka.
Filety pokroic w plasterki, takie o grubosci 1 cm mniej wiecej, pokropic
sokiem z cytryny. Cebule w plasterki, papryke w paski - dusic ok. 5 min w
tluszczyku, nastepnie wlozyc rybe, posolic, popieprzyc (i za okno..., jak
mawia czasami moja mamusia...) ), zalac winem, dusic ok. 10 min, przelozyc
rybe na polmisek. Smietane wymieszac z maka ziemniaczana, jak kto musi, do
wywaru, zagotowac, doprawic, polac tym rybe. Taka ryba lubi ryz:)
Rybka z serkiem (smazona, ale warta grzechu...:))))
Opakowanie jakis mrozonych filetow, taka 400-gramowa (najlepszy jest losos,
a zaraz po nim dorszyk), ciut soku z cytryny, lyzeczka sosu worcester, sol
(albo jeszcze lepiej sol ziolowa jakas, byle nie czosnkowa, bo bedzie
potrzebna osobno), maka, jajo, 3 lyzki buly tartej, 2 lyzki tartego sera
zotego, maslo, tak kole lyzki, 2 lyzeczki przecieru pomidorowego, strak
czerwonej marynowanej papryki, wspomniana juz sol czosnkowa, 4 pasterki
cytryny. Opcjonalnie oliwki dla urody:)
Filety (rozmrozone juz) pokropic sokiem z cytryny i worcesterem, doprawic
sola/sola ziolowa, odstawic na 10 min, potem wypanierowac w mace, jaju, i
mieszance tartej buly z tartym serem. Maselko (polowe) rozgrzac w
brytfannie, wlozyc filety, obsmazyc z obu stron na zlotobrazowo. W tym
czasie koncentrat wymieszac z drobno posiekana papryka, sola czosnkowa
(kiedys zamiast papryki uzylam pieczarek marynowanych, tez bylo dobre) i
reszta masla, ktore ma byc miekkie. Doprawic do smaku, wycisnac lukrownica
(jak nie ma lukrownicy, to obciac rog torebce foliowej i tak wyciskac) na
plasterki cytryny. Udekorowac oliwkami, coby bylo pieknie i kolorowo,
polozyc na rybie. Do tego salata, ziemniaki z natka pietruchy.
Na koniec cos dla wielbicieli wedzonej rybki:)
Mniej wiecej 400-gramowa wedzona ryba morska i tlustawa (makrela, losos,
halibut), 2 cebule, puszka pomidorow mala, 2 marchewki, 1 por, lyzka
margaryny/masla, pol szklanki wywaru z kury (kosta moze byc, jak kto nie ma
w zarzazarce, jak np. ja...), sos worcester, sok z cytryny.
Cebulka i marchewka wkosteczke, pora wzdluz i w cienkie paski, maselko
rozpuscic w rondlu i poddusic warzywka przez 5 min. Oproszyc maka, wymerdac,
dodac pomidorki, rosolek, pogotowac jeszcze z 5 min. na malym ogniu. W tym
czasie rybke odskorowac (tu zawsze wisi nade mna pelen nadziei pies,
wielbiciel ryb:))), usunac osci, pokroic na male kawalki. Teraz wsadzic ja
do sosu, doprawic rzecz worcesterem i sokiem z cytryny. Zielona salata,
puree albo chlebek...
pozdrawiam
Gosia
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-24 20:47:34
Temat: Re: Ryby.
Użytkownik "Wojciech Zimkowski" <N...@p...wroc.pl> napisał w
wiadomości news:ap8oc2$2kp$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> Witam wszystkich.
>
> Szukam jakichś przepisów "rybnych" najchętniej nie smażonych, raczej
> obiadowych, i co tu owijać, łatwych :).
Witam
podam sandacza jak robie
sandacza wyfiletować, natrzeć solą. Ze skóry, głowy i ogona sporzadzić
niewielka ilość wywaru. Drobno pokrojoną cebule podsmażyć na maśle na złoty
kolor. Dodać pokrojone w plasterki grzyby ( 5 - 6 szt } Po kilku minutach,
dodać paprykę, łyżkę zielonej siekanej pietruszki wywar i śmietankę ( około
pół szklanki } Całość doprowadzić do wrzenia. Filety z sandacza poukładać w
ogniotrwałym naczyniu, polać sosem i włożyć do piekarnika na 25 min
do tego frytki i białe wino
Tymczasem pozdrawiam
Jerzy Kobylecki
j...@c...pl
PS ryby to moja specjalność..na talerzu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-24 21:52:48
Temat: Re: Ryby.Latwa i szybka do zrobienia. koste z mintaja, badz z morszczuka przyprawiam
sola i pieprzem (moze byc takze pieprz ziolowy)
Na folie aluminiowa klade kawalek masla poczym warstwami talarki cebuli,
marchewke, selera i pietruszke starte na grubszej tarce (mozna to wszytsko
lekko przyprawic do smaku), na wierzch natke pietruszki, na to klade rybke,
i na nia cebule pozniej mieszanke warzyw, i galazke selera (mozna tez
polozyc po bokach kawalki pora, groszek zielony) i na samym koncu znowu
troche masla. Wszystko zawijam w folie, do zaroodpornego naczycia i na ok 20
min do piekarnika. (podlac od spodu odrobina bulionu)
Do tego tylko surowka np z kapusty pekinskiej z pomidorem, rzodkiewka,
szczypiorkiem i sosem greckim i gotowy szybki a dobry obiad (lub kolacja)
Ile razy robilam, prosili o jeszzce .. :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-25 08:09:06
Temat: RE: Ryby.> Witam wszystkich.
>
> Szukam jakichś przepisów "rybnych" najchętniej nie smażonych, raczej
> obiadowych, i co tu owijać, łatwych :). Na początek podam
> jeden który mi
> przypadł do gustu, wzięty jest opakowania z mrożoną rybą f-my Frosta.
>
Witam !
Podam ci przepis na zapiekankę z ryby
Pół kilo fileta rybnego (mintaj lub inna biała rybka)
6 ziemniaków dużych
4 marchewki
1 cebula
puszka pomidorów
szafran ( ale że drogi i ciężko go dostać użyłam ziół prowansalskich)
sok z cytryny, sól
Ziemniaczki obrane podgotować jakieś 10 min w osolonej wodzie, nie kroić
razem z marchewką. Po ugotowaniu kroimy na plastry i układamy w brytfance na
to pomidorki (czasami są takie bez skórek i już w kosteczkę valfruta) i
podsmażona cebulka w kosteczkę. Dobrze jest wylać sos z pomidorów na
warzywka do brytfanki. Na to wszystko układamy rozmrożone albo świeże filety
rybne skrapiamy je sokiem z cytryny posypujemy odrobiną soli albo vegety i
ziołami. Do piekarnika na jakieś 20 minut w temp. 180 C. MMMM pycha i
dietetycznie i nic dodawać nie trzeba.
Pozdrawiam zew smaczkiem Asia M.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-25 10:30:02
Temat: Re: Ryby.dzięki
idę gotować/smażyć/piec :)
--
Wojciech Zimkowski PGP: 0xC7F3CBC2
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |