Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.nask.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mail
From: Wojciech Zimkowski <N...@p...wroc.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Ryby.
Date: Thu, 24 Oct 2002 14:17:09 +0200
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 31
Message-ID: <ap8oc2$2kp$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: cybis.asp.wroc.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; pl-PL; rv:1.1) Gecko/20020826
X-Accept-Language: pl, en, en-us
X-Enigmail-Version: 0.65.2.0
X-Enigmail-Supports: pgp-inline, pgp-mime
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:131436
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich.
Szukam jakichś przepisów "rybnych" najchętniej nie smażonych, raczej
obiadowych, i co tu owijać, łatwych :). Na początek podam jeden który mi
przypadł do gustu, wzięty jest opakowania z mrożoną rybą f-my Frosta.
Ryba z koperkiem po francusku - chyba :)
2 cebule
4 kawałki (kostki) ryby mrożonej chyba najlepszy mintaj
masło
śmietana
pęczek koperku - wg mnie trochę za dużo
pół szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Zamrożoną rybę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, cebulę szklimy na maśle,
na warstwie cebuli układamy kawałki ryby i wlewamy wino, dusimy pod
przykryciem rybę ok. 12 minut ( nie dłużej bo się rozleci). Dodajemy śmietanę,
tyle ile sosu chcemy uzyskać, i posiekany koperek, sól pieprz i dusimy jeszcze
4,5 minut, ja przed tym wyjmuję rybę bo inaczej ciężko wszystko rozmieszać bez
rozwalenia ryby, a po zmieszaniu układam zpowrotem. Podawać z ryżem i białym
winem.
Całość zajmuje ok. 30 minut łącznie z ugotowaniem ryżu.
pozdrawiam.
--
Wojciech Zimkowski PGP: 0xC7F3CBC2
|