Data: 2002-10-24 12:17:09
Temat: Ryby.
Od: Wojciech Zimkowski <N...@p...wroc.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam wszystkich.
Szukam jakichś przepisów "rybnych" najchętniej nie smażonych, raczej
obiadowych, i co tu owijać, łatwych :). Na początek podam jeden który mi
przypadł do gustu, wzięty jest opakowania z mrożoną rybą f-my Frosta.
Ryba z koperkiem po francusku - chyba :)
2 cebule
4 kawałki (kostki) ryby mrożonej chyba najlepszy mintaj
masło
śmietana
pęczek koperku - wg mnie trochę za dużo
pół szklanki białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Zamrożoną rybę płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, cebulę szklimy na maśle,
na warstwie cebuli układamy kawałki ryby i wlewamy wino, dusimy pod
przykryciem rybę ok. 12 minut ( nie dłużej bo się rozleci). Dodajemy śmietanę,
tyle ile sosu chcemy uzyskać, i posiekany koperek, sól pieprz i dusimy jeszcze
4,5 minut, ja przed tym wyjmuję rybę bo inaczej ciężko wszystko rozmieszać bez
rozwalenia ryby, a po zmieszaniu układam zpowrotem. Podawać z ryżem i białym
winem.
Całość zajmuje ok. 30 minut łącznie z ugotowaniem ryżu.
pozdrawiam.
--
Wojciech Zimkowski PGP: 0xC7F3CBC2
|