| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-08-13 10:06:53
Temat: RyżWitam,
mam taki problem, że przez przypadek ugotowało mi się duuuużo ryżu i nie
wiem jak go wykorzystać... myślałam, żeby na słodko - jak deserki pysio z
czekoladą czy coś podobnego... wiecie jak to zrobić??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-08-13 10:19:34
Temat: Re: Ryż
> Witam,
> mam taki problem, że przez przypadek ugotowało mi się duuuużo ryżu i nie
> wiem jak go wykorzystać... myślałam, żeby na słodko - jak deserki pysio z
> czekoladą czy coś podobnego... wiecie jak to zrobić??
Zawsze możesz jeszcze zrobić ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem.
Trzesz na grubych oczkach tarki jabłka. Potem układasz warstwę ryżu, jabłek
i to delikatnie posypujesz cynamonem. Jeśli masz dość dużo ryżu to robisz
jeszcze jedną warstwę. A wierzch zalewasz śmietaną wymieszaną z cukrem
waniliowym.
Całość wstawiasz do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 - 30 minut.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-14 08:07:35
Temat: Re: Ryż
Użytkownik partycja <c...@o...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:cfi4ju$k9h$...@o...ols.vectranet.pl...
>
> > Witam,
> > mam taki problem, że przez przypadek ugotowało mi się duuuużo ryżu i nie
> > wiem jak go wykorzystać... myślałam, żeby na słodko - jak deserki pysio
z
> > czekoladą czy coś podobnego... wiecie jak to zrobić??
...na slono...smazony
partiami przesmazyc co sie chce...porcje pora, porcje kalafiora, kurczaka,
startej marchewki, cebuli....wedle samopoczucia - wymieszac z ryzem,
doprawic cynamonem, imbirem, olejem sezamowym i sosem sojowym....jesli bez
kurczaka to np ze zrolowanym i pokrojonym w opaseczki omletem....i calosc
juz z ryzem podsmazyc podsypane sezamem na mocno rozgrzanej patelni....
jest dobre i nie marnuje sie ryz...
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-14 08:50:58
Temat: Re: RyżPrzepis Roberta Maklowicza, pycha :)
Risotto jarzynowe
Składniki:
- 300g ryżu
- marchewka
- siekana cebula
- cukinia w półplasterkach
- seler naciowy [a dokladnie końcówka]
- włoski koper
- kalarepka
- szałwia
- 0,7l bulionu
- parmezan
Plan działania:
- na rozgrzane na patelnii masło wrzucić:
- 3 listki szałwi
- cebulę
- koper włoski
- i całą resztę
-
- zwiększyć ogień i wsypać ryż
- zalać to bulionem i kilka minut gotować
- dodać masło i starty parmezan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-14 08:53:46
Temat: Re: RyżRyż z warzywami
Składniki:
- ryż 2-3 woreczki,
- czerwona papryka (obowiązkowo),
- puszka kukurydzy (obowiązkowo),
- pieczarki,
- por,
- oliwa (około trzech łyżek).
Przyprawy:
- sól,
- pieprz,
- curry,
- ewent. słodka czerwona papryka.
Jak przyrządzić?
1. Ugotować ryż na sypko.
2. Paprykę pokroić w kostke, por i pieczarki w plasterki.
3. Rozgrzać tłuszcz na patelni i posmażyć pieczarki, a następnie por.
4. Dodać do tego ugotowany ryż i dokładnie wymieszać.
5. Dodać paprykę i kukurydzę.
6. Przyprawić solą, pieprzem, curry, ewentualnie odrobiną słodkiej czerwonej
papryki.
7. Zjeść
Smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-08-15 11:00:00
Temat: Re: RyżKasia C <s...@w...pl> napisał(a):
> Witam,
> mam taki problem, że przez przypadek ugotowało mi się duuuużo ryżu i nie
> wiem jak go wykorzystać... myślałam, żeby na słodko - jak deserki pysio z
> czekoladą czy coś podobnego... wiecie jak to zrobić??
mozna go rowniez zamrozic jak juz weny braknie...
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |