Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia SMALEC !!

Grupy

Szukaj w grupach

 

SMALEC !!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-07 09:19:56

Temat: SMALEC !!
Od: "Toom" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Pytanie moje byc moze banalnym jest , ale jest.
Poszukuje roznych przepisow na domowy smalec. Tak mnie naszlo ostatnio i
odejsc nie chce. Pomozecie???

Pozdrawiam Smakoszki i Smakoszy
Tomasz M.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-07 09:47:50

Temat: Re: SMALEC !!
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Toom <t...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9sav80$24b$...@n...polbox.pl...
> Witam,
> Pytanie moje byc moze banalnym jest , ale jest.
> Poszukuje roznych przepisow na domowy smalec. Tak mnie naszlo ostatnio i
> odejsc nie chce. Pomozecie???
>
> Pozdrawiam Smakoszki i Smakoszy
> Tomasz M.
>
>
ja zrobiłam ostatnio, ale jakieś ciemne wyszło i nie wiem czemu. Zawsze
miałam przed oczami smalcyk o mlecznym kolorze z tkwiącymi w nim małymi
smakowitymi skwarkami.
Co ja nie tak zrobiłam? Był ze słoninki i boczku, cebulki, jabłuszka, soli,
pieprzu i majeranku. Stapiany oczywiście na maluśkim ogniu.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 09:52:17

Temat: Re: SMALEC !!
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Toom" <t...@p...onet.pl> wrote:

>Witam,
>Pytanie moje byc moze banalnym jest , ale jest.
>Poszukuje roznych przepisow na domowy smalec. Tak mnie naszlo ostatnio i
>odejsc nie chce.

Z grupy przepisy:

"Kroi sloninke + boczek w drobna kostke i na patelnie. Pod
koniec smazenia dodaje zabek czosnku, cebulke pokrojona nie w
kostke ale w "poltalarki", soli i lekko ( nie zawsze ) przyprawia.
smacznego "
jedrus

"Do smażącej się słoninki wrzucamy pokrojona drobno cebulkę i
moment później wyłączamy... Nie smażymy cebulki długo bo się
przypali zanim wystygnie... Odrobinka soli i jest pyszotka..." Joanna

"Sprobuj smalcu wytapianego z sadla. Do tego troche cebulki -
tylko wazne zeby dodac ja pod koniec i do na tyle chlodnego
smalcu zeby cebulki nie zrumienic. Mozna tez troche kwasnego,
pokrojonego w drobna kostke jablka, majeranku troszke jak ktos
lubi... Glowna zaleta sadla jest to ze skwarki wychodza znacznie
bardziej miekkie jak ze sloniny. Wada - ze smalcu w stosunku do
skwarek wychodzi mnostwo." Darek

"Słoninka i mielone mięso w proporcji 4/1 na korzyść słoninki.
Cebula i zioła do smaku. (Ilość cebuli i ziół, a także ich
asortyment - wg uznania). Topimy słoninkę w standardowy sposób.
Jednocześnie podsmarzamyy mięsko z cebulką (albo wrzucamy ją do
smalczyku). Wypełniamy słoiczki smalcem - dopełniamy mięskiem.
Można poza tym dodać, co nam pasuje. Od suszonych owoców po
świeże." -- Jacek Kostka

"Smalec jest wytopiony ze sloniny (ok.1kg), pod koniec Mama
dodaje przekrojona na 4 czesci cebule, 2-3 zabki czosnku, ktore po
kilku minutach wyjmuje. Soli, dolewa kilka kropel maggi i
troszke zmielonego pieprzu. Do swiezego, zytniego chleba jest to
przepyszne." -- DanaB

"ja do smalcu takiego dodaje jeszce tarte jablka alb orzechy
wloskkie" Marszull

"Z boczku lepszy, ze sloniny tez dobry ale ubozszy smakowo.
pozdr" Jerzy

"A jesli jest to jeszcze slonina wedzona to istne "Niebo w
gebie"," Szczepan






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 10:18:35

Temat: Re: SMALEC !!
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Toom <t...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9sav80$24b$...@n...polbox.pl...
> Witam,
> Pytanie moje byc moze banalnym jest , ale jest.
> Poszukuje roznych przepisow na domowy smalec. Tak mnie naszlo ostatnio i
> odejsc nie chce. Pomozecie???
> Tomasz M.
>
>
SMALCZYK NR 1
Oprócz słoniny dodaję tak gdzieś 1/3 boczku surowego. Skwarki są lekko
chrupiące. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulka w dowolnych ilościach ,
nawetzawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
oczkach
kwaśne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i pieprz. oraz
listek laurowyJabłko
sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
Aha - cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
na
koniec.

SMALCZYK NR 2:

50 dkg sloniny
20 dkg boczku surowego
20 dkg cebuli
kwasne jablko
1 lyzeczka suszonego majeranku
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
2 zabki czosnku,sol, pieprz

-Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
czesto mieszajac
-Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
zmiazdzyc
-gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez sito
i dodac do cebuli, cebule zeszklic
-naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem dodac
skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
Zostawic do ostygniecia.

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 10:46:19

Temat: Re: SMALEC !!
Od: "Toom" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Slinka az cieknie , jak sie to czyta. Wielkie dzieki !!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 11:27:53

Temat: Re: SMALEC !!
Od: "Robert" <b...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9sb1po$90h$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik Toom <t...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9sav80$24b$...@n...polbox.pl...
> > Witam,
> > Pytanie moje byc moze banalnym jest , ale jest.
> > Poszukuje roznych przepisow na domowy smalec. Tak mnie naszlo ostatnio
i
> > odejsc nie chce. Pomozecie???
> > Tomasz M.
> >
> >
> SMALCZYK NR 1
> Oprócz słoniny dodaję tak gdzieś 1/3 boczku surowego. Skwarki są lekko
> chrupiące. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulka w dowolnych ilościach
,
> nawetzawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
> oczkach
> kwaśne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i pieprz. oraz
> listek laurowyJabłko
> sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
> Aha - cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
> na
> koniec.
>
> SMALCZYK NR 2:
>
> 50 dkg sloniny
> 20 dkg boczku surowego
> 20 dkg cebuli
> kwasne jablko
> 1 lyzeczka suszonego majeranku
> 1/2 lyzeczki suszonego tymianku
> 2 zabki czosnku,sol, pieprz
>
> -Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
> czesto mieszajac
> -Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
> zmiazdzyc
> -gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez
sito
> i dodac do cebuli, cebule zeszklic
> -naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem
dodac
> skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
> Zostawic do ostygniecia.
>
> Jola L-L
>
Witam,
Jest jeszcze jedna tajemnica przepisu na smalczyk, ktory ma wszystkie
smalczyki pod soba -:))
Na okolo 1 litr "plynnego"smalcu, kiedy jego temperatura jest pokojowa a
konsystencja jeszcze
plynna nalezy dolac szklaneczke mleka.Ten zabieg powoduje dwie rzeczy nadaje
puszystosc i biel naszemu dzielu.
Fajnie macie ja sie odchudzam .

Robert


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 12:38:39

Temat: Re: SMALEC !!
Od: "dream" <1...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jest jeszcze jedna tajemnica przepisu na smalczyk, ktory ma wszystkie
> smalczyki pod soba -:))
> Na okolo 1 litr "plynnego"smalcu, kiedy jego temperatura jest pokojowa a
> konsystencja jeszcze
> plynna nalezy dolac szklaneczke mleka.Ten zabieg powoduje dwie rzeczy
nadaje
> puszystosc i biel naszemu dzielu.
> Fajnie macie ja sie odchudzam .
>

:( u mnie nie zadzialalo :(((
smalczyk po zastygnieciu wcale nie mial "wszystkich smalczykow pod soba" -
mial natomiast mleko, ktore bezczelnie splynelo na dno wsiakajac w chrupiace
kiedys skwareczki, czyniac owe skwarki chrupiacymi inaczej :((((( ...
dobrze, ze podzielilam smalczyk za wczasu na 2 czesci i do jednej nie
dodalam mleka :)


zrozpaczona dream


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-07 19:47:25

Temat: Re: SMALEC !!
Od: "Castle" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Justyna Trzcinska" <j...@s...pl>
napisał w wiadomości news:3BE93CE6.9A2F1CA@supermedia.pl...
> Castle wrote:
>
> > Bylabym sie nie chwalila bo smalec nic nowego, ale moj
> > wspolwyzeracz nie dosc, ze 0,5 litrowy garnek wchlonal w
3
> > dni, to jeszcze jadl to z pieczywkiem saute, a teraz
> > zapytuje kiedy to CUDO zrobie znowu.
>
> ale powiedz JAK zrobic to CUDO
>
> Justyna

Justysiu,
zakup sobie -
padlinka: sloninki 30 deka, 15 dag boczku, jakies 15 dag
kielbaski "nawinie",
zielsko: 2-3 cebule, 1/2 straczka papryki zielonej, 1 strak
chili (albo kawalek czerwonej papryki i chili w proszku),
jedno jabluszko,
przyprawy: majeranek (daje duzo!), pol lyzki swiezo
mielonego jalowca, curry odrobina, czosnku 4 zabki
(zgniecione) i czego dusza zapragnie.
Wszystko pociachaj w kosteczke.

W rondelku stop (nie rumienic!) sloninke pociachana w
kostke, wrzuc pozniej cebule, boczek i kielbaske. Jak cebula
bedzie PRAWIE zlota (nie wiecej!), dorzuc przyprawy,
czosnek, papryke, troche soli.
Po kilku minutach dodaj obrane, utarte jablko i odczekaj
kilka minut.
Odstaw, wystudz. Mozesz wyzerac bo takie tez jest pyszne ;)
Przechowuj w lodowce do 10 dni radosnie sie w tym czasie
objadajac.

jest to doskonala rzecz dla tych co lubia wietrzyc pingwina
(czyli czesto zagladac do lodowki w poszukiwaniu
mam_na_cos_ochote)

smacznego

Castle
(u mnie juz NIE MA)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-08 08:15:40

Temat: Re: SMALEC !!
Od: Justyna Trzcinska <j...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Castle wrote:

> zakup sobie - [...]

dzieki!!!

J.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Dieta Optymalna
Odkrylem przez przyadek, ale to pewnie znacie ;-)
lasania Waldka K.
Prosba o nietypowe sosy
ciasto cebulowe z boczkiem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »