Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Robert" <b...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SMALEC !!
Date: Wed, 7 Nov 2001 12:27:53 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 63
Message-ID: <9sb5qb$lv3$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9sav80$24b$1@news.polbox.pl> <9sb1po$90h$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-220-214.tele2.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1005132427 22499 213.173.220.214 (7 Nov 2001 11:27:07
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Nov 2001 11:27:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.icm.edu.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79414
Ukryj nagłówki
Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9sb1po$90h$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik Toom <t...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9sav80$24b$...@n...polbox.pl...
> > Witam,
> > Pytanie moje byc moze banalnym jest , ale jest.
> > Poszukuje roznych przepisow na domowy smalec. Tak mnie naszlo ostatnio
i
> > odejsc nie chce. Pomozecie???
> > Tomasz M.
> >
> >
> SMALCZYK NR 1
> Oprócz słoniny dodaję tak gdzieś 1/3 boczku surowego. Skwarki są lekko
> chrupiące. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulka w dowolnych ilościach
,
> nawetzawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
> oczkach
> kwaśne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i pieprz. oraz
> listek laurowyJabłko
> sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
> Aha - cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
> na
> koniec.
>
> SMALCZYK NR 2:
>
> 50 dkg sloniny
> 20 dkg boczku surowego
> 20 dkg cebuli
> kwasne jablko
> 1 lyzeczka suszonego majeranku
> 1/2 lyzeczki suszonego tymianku
> 2 zabki czosnku,sol, pieprz
>
> -Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
> czesto mieszajac
> -Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
> zmiazdzyc
> -gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez
sito
> i dodac do cebuli, cebule zeszklic
> -naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem
dodac
> skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
> Zostawic do ostygniecia.
>
> Jola L-L
>
Witam,
Jest jeszcze jedna tajemnica przepisu na smalczyk, ktory ma wszystkie
smalczyki pod soba -:))
Na okolo 1 litr "plynnego"smalcu, kiedy jego temperatura jest pokojowa a
konsystencja jeszcze
plynna nalezy dolac szklaneczke mleka.Ten zabieg powoduje dwie rzeczy nadaje
puszystosc i biel naszemu dzielu.
Fajnie macie ja sie odchudzam .
Robert
|