Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: SMALEC !!
Date: Wed, 7 Nov 2001 11:18:35 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 46
Message-ID: <9sb1po$90h$1@news.tpi.pl>
References: <9sav80$24b$1@news.polbox.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1005128312 9233 213.25.246.186 (7 Nov 2001 10:18:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Nov 2001 10:18:32 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: SMALEC !!
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79371
Ukryj nagłówki
Użytkownik Toom <t...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9sav80$24b$...@n...polbox.pl...
> Witam,
> Pytanie moje byc moze banalnym jest , ale jest.
> Poszukuje roznych przepisow na domowy smalec. Tak mnie naszlo ostatnio i
> odejsc nie chce. Pomozecie???
> Tomasz M.
>
>
SMALCZYK NR 1
Oprócz słoniny dodaję tak gdzieś 1/3 boczku surowego. Skwarki są lekko
chrupiące. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulka w dowolnych ilościach ,
nawetzawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
oczkach
kwaśne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i pieprz. oraz
listek laurowyJabłko
sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
Aha - cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
na
koniec.
SMALCZYK NR 2:
50 dkg sloniny
20 dkg boczku surowego
20 dkg cebuli
kwasne jablko
1 lyzeczka suszonego majeranku
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
2 zabki czosnku,sol, pieprz
-Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
czesto mieszajac
-Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
zmiazdzyc
-gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez sito
i dodac do cebuli, cebule zeszklic
-naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem dodac
skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
Zostawic do ostygniecia.
Jola L-L
|