Data: 2001-11-07 10:18:35
Temat: Re: SMALEC !!
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Toom <t...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9sav80$24b$...@n...polbox.pl...
> Witam,
> Pytanie moje byc moze banalnym jest , ale jest.
> Poszukuje roznych przepisow na domowy smalec. Tak mnie naszlo ostatnio i
> odejsc nie chce. Pomozecie???
> Tomasz M.
>
>
SMALCZYK NR 1
Oprócz słoniny dodaję tak gdzieś 1/3 boczku surowego. Skwarki są lekko
chrupiące. Wszystko w kostke i na patelnie. Cebulka w dowolnych ilościach ,
nawetzawrotnych, ponadto juz na sam koniec dodaję starkowane na dużych
oczkach
kwaśne jabłko.Jeszcze kilka minut na ogniu + majeranek, sól i pieprz. oraz
listek laurowyJabłko
sie rozpada a w smaku czuc ledwo wyczuwalna nute...
Aha - cebulke , smaze osobno na wytopionym tluszczyku bez skwarek i dodaje
na
koniec.
SMALCZYK NR 2:
50 dkg sloniny
20 dkg boczku surowego
20 dkg cebuli
kwasne jablko
1 lyzeczka suszonego majeranku
1/2 lyzeczki suszonego tymianku
2 zabki czosnku,sol, pieprz
-Sloninke i boczek pokroic w kostke i roztopic w rondelku na malym ogniu
czesto mieszajac
-Cebule obrac, drobno pokroic.jablko obrac i w drobna kostke, czosnek
zmiazdzyc
-gdy skwarki uzyskaja zlotobrazowy kolor, przelac plynny tluszcz przez sito
i dodac do cebuli, cebule zeszklic
-naczynie napelnic plynnym tluszczem. krotko przed jego zastygnieciem dodac
skwarki, jablko, cebule, czosnek oraz ziola i dokladnie wymieszac.
Zostawic do ostygniecia.
Jola L-L
|