Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia SNiADANKO

Grupy

Szukaj w grupach

 

SNiADANKO

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-04-13 05:38:22

Temat: SNiADANKO
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pierogi odsmażane z mięsem i boćwiną.
Mrożona boćwina (własna) i mięso drobiowe gotowane zmielone na sitku 5
mm, doprawione jako farsz.
Boćwinę w sezone zebraną i dobrze umytą krótko blanszować i zamrozić w
woreczkach foliowych, objętościowo na jednorazowe użycie, po rozmrożeniu
zemleć jak wyżej
Mięso drobiowe - Maruda bardzo lubi rosoły z makaronem - kupuje porcje
rosołowe z kurczaków, najczęściej korpusy, gotuje rosół w szybkowarze, a
następnie obiera się mięso i skórki z tych korpusów, pakuje pokrojone w
paseczki do woreczków i zamraża. Taki produkt przydaje się do WOKa, albo na
gołąbki czy pierogi (uszka też).
Tanie i smakowite rozwiązanie


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-04-13 05:50:24

Temat: Re: SNiADANKO
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Panslavista" <p...@i...pl> wrote in message
news:hq10l7$7a0$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Pierogi odsmażane z mięsem i boćwiną.
> Mrożona boćwina (własna) i mięso drobiowe gotowane zmielone na sitku 5
> mm, doprawione jako farsz.
> Boćwinę w sezone zebraną i dobrze umytą krótko blanszować i zamrozić w
> woreczkach foliowych, objętościowo na jednorazowe użycie, po rozmrożeniu
> zemleć jak wyżej
> Mięso drobiowe - Maruda bardzo lubi rosoły z makaronem - kupuje porcje
> rosołowe z kurczaków, najczęściej korpusy, gotuje rosół w szybkowarze, a
> następnie obiera się mięso i skórki z tych korpusów, pakuje pokrojone w
> paseczki do woreczków i zamraża. Taki produkt przydaje się do WOKa, albo
> na gołąbki czy pierogi (uszka też).
> Tanie i smakowite rozwiązanie

Podobne pierogi, naleśniki czy krokiety można zrobić ze szpinakiem
nowozelandzkim. A w sezonie gołąbki mięsne lub mięsno-ryżowe, gryczano
serowe - zawijane w liście boćwiny (burak liściowy) lub liście buraków
(botwina) czerwonych.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-04-13 07:38:58

Temat: Re: SNiADANKO
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista wrote:

> gotuje rosół w szybkowarze,

Rosół i szybkowar... Masakra i profanacja.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2010-04-13 08:40:50

Temat: Re: SNiADANKO
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:hq17ol$bpg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> Panslavista wrote:
>
> > gotuje rosół w szybkowarze,
>
> Rosół i szybkowar... Masakra i profanacja.
> J.

Gdy robi się to przez trzydzieści lat nic nie razi, zwłaszcza, że aromaty
zieleni dodaje się na końcu.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2010-04-13 09:06:32

Temat: Re: SNiADANKO
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Panslavista wrote:

>
> "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> news:hq17ol$bpg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> Panslavista wrote:
>>
>> > gotuje rosół w szybkowarze,
>>
>> Rosół i szybkowar... Masakra i profanacja.
>> J.
>
> Gdy robi się to przez trzydzieści lat nic nie razi, zwłaszcza, że aromaty
> zieleni dodaje się na końcu.

Maswz racje, jak się przez 30 lat jada taką żółtą wodę, to faktycznie nie
razi. Ja jednak wolę rosół, warzony długo i powolutku. Jadłam jedno i
drugie, i dania z szybkowaru nie nazwałabym rosołem.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2010-04-13 09:26:27

Temat: Re: SNiADANKO
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:hq1cbn$cs6$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> Panslavista wrote:
>
>>
>> "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:hq17ol$bpg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>>> Panslavista wrote:
>>>
>>> > gotuje rosół w szybkowarze,
>>>
>>> Rosół i szybkowar... Masakra i profanacja.
>>> J.
>>
>> Gdy robi się to przez trzydzieści lat nic nie razi, zwłaszcza, że aromaty
>> zieleni dodaje się na końcu.
>
> Maswz racje, jak się przez 30 lat jada taką żółtą wodę, to faktycznie nie
> razi. Ja jednak wolę rosół, warzony długo i powolutku. Jadłam jedno i
> drugie, i dania z szybkowaru nie nazwałabym rosołem.
> J.

Błąd, długo gotowac można samo mięso (i kostki), warzywa wtedy można dać
pod koniec, aby się nie rozgotowały. Jakość rosołu (drobiowego) zależy w
głownej mierze od jakości samego drobiu. To co jest (brojlery) nie bardzo
nadaje sie na rosół, trzeba wiejskiej kury, swojej lub kupionej, a wtedy
dmucha się pomiedzy pierze, aby zobaczyć czy jest tłusta, ocenia wygląd, w
tym grzebienia itd. Taki rosół ma smak i aromat i piekne żółte oka na
rosole...
Druga sprawa - rosół to nie bulion. Buliony gotowano w bogatych domach
wiejskich, głównie szlacheckich lub ziemiańskich. Zasady opisane w starych
książkach kucharskich - az się mięso rozpłynęło, następnie rozlewano w
foremki i podsuszano - z nich gotowano buliony w podróżach lub nagłych
dopustach w postaci gości przypadkowych, lub na przednówku, gdy zapasy
kończyły się - krypy na bulionie jadano w nejlepszych domach.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2010-04-13 10:31:34

Temat: Re: SNiADANKO
Od: "Władysław Łoś" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <hq1cbn$cs6$1@atlantis.news.neostrada.pl>,
krys <k...@p...onet.pl> wrote:

> Panslavista wrote:
>
> >
> > "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
> > news:hq17ol$bpg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> >> Panslavista wrote:
> >>
> >> > gotuje rosół w szybkowarze,
> >>
> >> Rosół i szybkowar... Masakra i profanacja.
> >> J.
> >
> > Gdy robi się to przez trzydzieści lat nic nie razi, zwłaszcza, że aromaty
> > zieleni dodaje się na końcu.
>
> Maswz racje, jak się przez 30 lat jada taką żółtą wodę, to faktycznie nie
> razi. Ja jednak wolę rosół, warzony długo i powolutku. Jadłam jedno i
> drugie, i dania z szybkowaru nie nazwałabym rosołem.
> J.

Ja mam sposób na rosół w szybkowarze. Nie nakładam pokrywy.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2010-04-13 10:44:26

Temat: Re: SNiADANKO
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Władysław Łoś" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-5DBF7D.12313413042010@news.onet.pl...
> In article <hq1cbn$cs6$1@atlantis.news.neostrada.pl>,
> krys <k...@p...onet.pl> wrote:
>
>> Panslavista wrote:
>>
>> >
>> > "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
>> > news:hq17ol$bpg$1@nemesis.news.neostrada.pl...
>> >> Panslavista wrote:
>> >>
>> >> > gotuje rosół w szybkowarze,
>> >>
>> >> Rosół i szybkowar... Masakra i profanacja.
>> >> J.
>> >
>> > Gdy robi się to przez trzydzieści lat nic nie razi, zwłaszcza, że
>> > aromaty
>> > zieleni dodaje się na końcu.
>>
>> Maswz racje, jak się przez 30 lat jada taką żółtą wodę, to faktycznie nie
>> razi. Ja jednak wolę rosół, warzony długo i powolutku. Jadłam jedno i
>> drugie, i dania z szybkowaru nie nazwałabym rosołem.
>> J.
>
> Ja mam sposób na rosół w szybkowarze. Nie nakładam pokrywy.
>
> Władysław

Maruda wpada na okienku do domu i gotuje obiad, a później apiat' do
szkoły...
Dobrze, że to piętro niżej... A z brojlerow wsio rawno... Sztuką jest
ugotować zjadliwy obiad z bele czego, niż schrzanić dobre produkty...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2010-04-13 10:45:56

Temat: Re: SNiADANKO
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

W=?ISO-8859-2?B?s2FkeXOzYXcgIKNvtg==?= wrote:

>
> Ja mam sposób na rosół w szybkowarze. Nie nakładam pokrywy.

:-)
j.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2010-04-13 10:53:02

Temat: Re: SNiADANKO
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

"krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
news:hq1in6$k9a$1@nemesis.news.neostrada.pl...
> W=?ISO-8859-2?B?s2FkeXOzYXcgIKNvtg==?= wrote:
>
>>
>> Ja mam sposób na rosół w szybkowarze. Nie nakładam pokrywy.
>
> :-)
> j.

Jak tam Zuzia?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy ten glupek panslavista i jego kochanka gruba berta jeszcze tu piszą?
Jedzenie z restauracji do domu
Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Kuchnia
DELL LAPTOP COMPUTERS

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »